Ειδικές συστάσεις για εγκύους

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται συνεχώς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών και των ούλων, καθιστώντας το στόμα πιο ευάλωτο στα βακτήρια και στο σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντικών νόσων. Πράγματι, συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην οδοντική τους φροντίδα για να προστατεύουν τα ούλα και τα δόντια τους. Για να προστατεύσετε τη στοματική υγεία σας, φροντίστε να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα και προλάβετε πιθανά προβλήματα για τους επόμενους 9 μήνες.

Ερεθισμός των ούλων

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλες οι γυναίκες που εγκυμονούν έχουν προβλήματα με τα ούλα ή τα δόντια τους. Απλώς στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα της στοματικής υγείας σας για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων. Ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι φλεγμονές των ούλων. Τα ούλα φαίνονται ερεθισμένα, διογκωμένα και κόκκινα, ενώ μπορεί να ματώνουν μετά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος (αν έχετε ανάλογα συμπτώματα, να ξέρετε ότι συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό).

Διόγκωση του στόματος

Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες παρατηρούν διόγκωση των ιστών που εκδηλώνεται στα ούλα. Αυτοί οι μη καρκινογόνοι όγκοι έχουν σκούρο κόκκινο-μοβ χρώμα και μπορεί να είναι ένα είδος οδοντικής πλάκας. Απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για περισσότερες συμβουλές.

Συμβουλές στοματικής υγιεινής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη σας, ώστε να αποφύγετε συγκεκριμένες θεραπείες και ακτινογραφίες.
  • Αν παρατηρήσετε ερεθισμούς στα ούλα, απευθυνθείτε σε έναν οδοντίατρο για να λάβετε μια επαγγελματική συμβουλή.
  • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Κάντε καθημερινά πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα.

Επιλέξτε τα σωστά εργαλεία

  • Μαλακές ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες
  • Οδοντόκρεμες με φθόριο
  • Στοματικό διάλυμα LISTERINE®, που εξουδετερώνει τα βακτήρια τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, οδοντική πλάκα και περιοδοντικές νόσους

 ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ

ΒΗΜΑ 1: Αδειάστε 20 ml (4 κουταλιές του γλυκού) στοματικού διαλύματοςσε ένα ποτήρι.

ΒΗΜΑ 2:  Αδειάστε το περιεχόμενο του ποτηριού στο στόμα σας. Μην αραιώνετε το διάλυμα με νερό.

ΒΗΜΑ 3: Κάντε στοματοπλύσεις για 30 δευτερόλεπτα (προσπαθήστε να μετρήσετε τα δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο). Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να φτάσετε στα 30 δευτερόλεπτα την πρώτη φορά. Γίνεται πιο εύκολο μετά τις πρώτες χρήσεις.

ΒΗΜΑ 4: Ξεπλύνετε καλά όλα τα σημεία του στόματος.

ΒΗΜΑ 5: Φτύστε το διάλυμα στο νιπτήρα.