Τι είναι η ουλίτιδα;

Πρόκειται για μια ήπια και αρκετά συχνή ασθένεια των ούλων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1 στους 4 ενήλικες παρουσιάζει κάποιου είδους βακτηριακή φλεγμονή των ούλων, ενώ στο 15% - 20% των περιπτώσεων το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Αν παρατηρείτε αλλαγές στο στόμα σας, όπως οίδημα στα ούλα ή ακόμα και υποχώρηση της γραμμής των ούλων, και δεν γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει, ανατρέξτε στα συμπτώματα της ασθένειας των ούλων για να δείτε αν υποφέρετε από κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

ΑΙΤΙΕΣ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Ορισμένες συνήθειες είναι ευρέως γνωστές ότι προκαλούν ασθένεια των ούλων (όπως η ελλιπής φροντίδα των δοντιών), ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λιγότερο γνωστές αιτίες για την εμφάνιση φλεγμονή των ούλων στο στόμα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΛΩΔΗΣ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΣΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ, ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΩ ΤΟ ΠΡΩΙ;

Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, σχηματίζοντας ένα λεπτό στρώμα που ονομάζεται βιομεμβράνη. Αυτό ακριβώς είναι η κολλώδης μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και τα ούλα σας, όταν ξυπνάτε το πρωί. Ο σχηματισμός βιομεμβράνης είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους, ακόμα και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, αν δεν αφαιρείτε τη βιομεμβράνη σε καθημερινή βάση, μπορεί να συσσωρευτεί και να εξελιχθεί σε οδοντική πλάκα.

Η οδοντική πλάκα, που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων, αποτελείται από ορισμένα βλαβερά βακτήρια (τα οποία αναπτύσσονται από τα υπολείμματα ζάχαρης στα ούλα και στα δόντια και μετατρέπονται σε διαβρωτικά οξέα) και ορισμένα καλά βακτήρια (που απωθούν τα βλαβερά βακτήρια από τη φυσιολογική βιομεμβράνη).

Ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα φροντίδας των δοντιών, το οποίο περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και καθημερινές πλύσεις με στοματικό διάλυμα, ελέγχετε και περιορίζετε το μέγεθος της βιομεμβράνης και ενδεχομένως βελτιώνετε τη σύνθεσή της, αυξάνοντας τον αριθμό των καλών βακτηρίων που περιέχει. Ωστόσο, αν καθαρίζετε και πλένετε τα ούλα και τα δόντια σας λιγότερο τακτικά, η βιομεμβράνη (που συνήθως έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα) στερεοποιείται και μετατρέπεται σε πέτρα, την οποία μπορεί να απομακρύνει μόνο ο οδοντίατρος χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία. Επομένως, φροντίστε να κάνετε καθημερινά πλύσεις με στοματικό διάλυμα, για να διατηρείτε τη βιομεμβράνη σε υγιή κατάσταση.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ;

Ελέγχετε πάντα τα συστατικά στη συσκευασία του στοματικού σας διαλύματος και φροντίστε να επιλέγετε προϊόντα με σύνθεση που καταπολεμά τα βακτήρια και την ασθένεια των ούλων , όπως το στοματικό διάλυμα LISTERINE® (περιέχει τέσσερα αιθέρια έλαια, ευκάλυπτο, μενθόλη, σαλικυλικό μεθύλιο και θυμόλη, που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ασθένεια των ούλων ). Η τακτική χρήση ενός αντισηπτικού στοματικού διαλύματος καταπολεμά τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα ούλα και σχηματίζουν οδοντική πλάκα. Όταν το πρόβλημα της πλάκας δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί σε πέτρα. Ορισμένα στοματικά διαλύματα περιέχουν επίσης φθόριο, που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.