ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ

Το σκεπτικό ότι μπορείτε να διατηρήσετε μια καλή στοματική υγιεινή μόνο με το βούρτσισμα, είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος. Χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα, καθαρίζετε μόνο το 25% του στόματός σας, δηλαδή τα δόντια.

Το υπόλοιπο 75% του στόματος, το οποίο χρίζει επίσης καθαριότητας και φροντίδας, παραμελείται σε καθημερινή βάση, καθώς τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν σε άλλα σημεία όπως η γλώσσα.

Με ένα στοματικό διάλυμα, μπορείτε να φτάσετε ουσιαστικά στο 100% του καθαρισμού του στόματός σας, ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές!

Με το LISTERINE®, μπορείτε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα, τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του.

Γιατί είναι σημαντική η χρήση στοματικού διαλύματος;

Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να διατηρείτε το στόμα σας υγιές, αλλά δεν είναι αρκετό. Για να συμπληρώσετε τη δράση του βουρτσίσματος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα στοματικό διάλυμα και να υιοθετήσετε αυτήν την καθημερινή συνήθεια, που συμβάλλει στην εξουδετέρωση των βλαβερών βακτηρίων του στόματος.

Καμία οδοντόβουρτσα, ανεξάρτητα από το σχήμα της, δεν μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά τη γλώσσα, τα τοιχώματα του στόματος, τη γραμμή των ούλων και τα σημεία ανάμεσα στα δόντια. Το στοματικό διάλυμα LISTERINE® καταπολεμά έως και το 99% των βακτηρίων που παραμένουν μετά το βούρτσισμα.

Η χρήση ενός στοματικού διαλύματος δύο φορές την ημέρα διατηρεί τα δόντια και τα ούλα υγιή, καθώς δρα ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του στόματος. Ταυτόχρονα, προλαμβάνει και μειώνει την οδοντική πλάκα, που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων στα ούλα- και ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών.

Τι είναι το στοματικό διάλυμα;

Όμως, ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το στοματικό διάλυμα είναι ένα υγρό το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως μετά το βούρτσισμα των δοντιών προκειμένου να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα των τροφών που έχουν μείνει στη στοματική κοιλότητα αλλά και για να μειωθούν τα βακτήρια που προκαλούν την πέτρα και την πλάκα στο στόμα.

Η χρήση του στοματικού διαλύματος είναι απλή. Απλά προσθέστε σε ένα ποτηράκι (ή στο καπάκι του στοματικού διαλύματος) περίπου 20 ml από το διάλυμα. Στη συνέχεια κάντε πλύσεις στο στόμα για περίπου 20-60 δευτερόλεπτα φροντίζοντας το υγρό να περάσει ανάμεσα από τα δόντια και κυρίως από τα σημεία που δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό βήμα. Ακόμη, είναι σημαντικό να κάνετε γαργάρες για μερικά δευτερόλεπτα. Στο τέλος, φτύστε το διάλυμα.

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε το στόμα σας μετά τη χρήση του στοματικού διαλύματος, καθώς αυτό θα δράσει και σε δεύτερο χρόνο μετά την εφαρμογή.

Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα;

Η χρήση στοματικού διαλύματος είναι πολύ σημαντική και για αυτό δεν θα πρέπει να παραλείπεται από την καθημερινή ρουτίνα φροντίδας της στοματικής σας κοιλότητας. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, το στοματικό διάλυμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια φρέσκια και δροσερή αναπνοή.

Πέρα από αυτό, προστατεύει τα δόντια σας από την φλεγμονή των ούλων ή αλλιώς την ουλίτιδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχετε ευαίσθητα δόντια που ματώνουν συχνά και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Αν χρησιμοποιείτε ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο, τότε, σύμφωνα με μελέτες, μπορείτε να προστατέψετε το σμάλτο των δοντιών σας από την τερηδόνα και μακροπρόθεσμα να χρειαστείτε λιγότερα σφραγίσματα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης στοματικού διαλύματος είναι ότι αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων στα δόντια και συγκεκριμένα την ανάπτυξη της πλάκας. Αν αυτά τα μικρόβια δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες παθήσεις όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, οι οποίες θεραπεύονται μόνο με την επέμβαση του οδοντιάτρου.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο στοματικό διάλυμα με αλκοόλ και σε αυτό χωρίς αλκοόλ;

Στην αγορά θα βρείτε διαθέσιμα πολλά στοματικά διαλύματα προκειμένου να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες. Μία από τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε, είναι αν θέλετε ένα στοματικό διάλυμα με ή χωρίς αλκοόλ. Κάθε μία από αυτές τις δύο κατηγορίες στοματικών διαλυμάτων έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Ας ξεκινήσουμε με τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Κατά τη χρήση αυτών των στοματικών διαλυμάτων θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να μην τα καταπιείτε. Επίσης, οι οδοντίατροι προτείνουν να το χρησιμοποιείτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χρήσης αλκοόλ στο στοματικό διάλυμα είναι ότι βοηθά τα άλλα δραστικά συστατικά να διεισδύσουν στα δόντια και να καταπολεμήσουν την πλάκα.

Ένα από τα μειονεκτήματα της χρήσης του αλκοόλ στο στοματικό διάλυμα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ή να εντείνει την ξηρότητα στο στόμα, κάτι που οδηγεί σε κακή αναπνοή.

Η συχνότητα χρήσης του στοματικού διαλύματος

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το στοματικό διάλυμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Συνήθως οι οδοντίατροι συστήνουν η χρήση του να γίνεται δύο φορές την ημέρα, μετά το πρωινό και μετά το βραδινό βούρτσισμα. Καθώς αυτή θεωρείται συχνή χρήση, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα από τη LISTERINE®.

Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα για εξειδικευμένη χρήση ή για κάποια θεραπεία, ο οδοντίατρός σας είναι αυτός που θα σας προτείνει το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Μπορεί το στοματικό διάλυμα να αντικαταστήσει την οδοντόκρεμα και την οδοντόβουρτσα;

Πλέον έχουμε διαπιστώσει ότι η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη σοβαρών παθήσεων των δοντιών και των ούλων. Όμως, καθώς οι άνθρωποι έχουν ολοένα και λιγότερο ελεύθερο χρόνο, αναζητούν συνεχώς τρόπους να μειώσουν τη χρονοβόρα διαδικασία περιποίησης του στόματός τους. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που παραλείπουν το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση του οδοντικού νήματος και χρησιμοποιούν μόνο το στοματικό διάλυμα.

Κάτι τέτοιο αντενδείκνυται, καθώς όπως τονίζουν οι οδοντίατροι το στοματικό διάλυμα θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό συμβαίνει διότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απομακρύνει όλες τις τροφές και τα βακτήρια από τα δόντια.

Έτσι, αν παραλείψετε τη χρήση της οδοντόπαστας κινδυνεύετε να εμφανίσετε τόσο πλάκα όσο και πέτρα στα δόντια σας. Το μυστικό λοιπόν είναι η συνεργασία της οδοντόπαστας με το οδοντικό νήμα και φυσικά το στοματικό διάλυμα!

*Pan et al. Journal of Dentistry 38, S1 (2010) S16-S20

Τρόπος χρήσης στοματικού διαλύματος