ΑΠΑΛΗ ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΡΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Η τέλεια στοματική υγεία είναι ένας στόχος που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι και τα λευκά δόντια αποτελούν συχνά μέρος αυτού του στόχου. Με το LISTERINE®, θα ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λεύκανση των δοντιών, τα λεκιασμένα δόντια ή τις συνήθειες που πρέπει να ακολουθείτε για να έχετε ένα τέλειο χαμόγελο.

ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Αν σας ρωτήσει κάποιος ποιο είναι το χρώμα των δοντιών, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη θα απαντήσετε λευκό. Όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα καθώς μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αισθητά πιο κίτρινα δόντια. Για παράδειγμα όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα ή κόκκινα μαλλιά τείνουν να έχουν πιο κίτρινα δόντια από ότι οι μελαχρινοί άνθρωποι.

Ακόμη, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι μεγαλώνοντας τα δόντια σας αρχίζουν να χάνουν το λευκό τους χρώμα. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο τα χρόνια περνούν η αδαμαντίνη των δοντιών (ή αλλιώς το σμάλτο που βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα των δοντιών) σταδιακά φθείρεται, αλλάζει χρώμα και αποκαλύπτει το κίτρινο χρώμα της οδοντίνης που είναι η αμέσως επόμενη στιβάδα των δοντιών. 

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους παράγοντες που προκαλούν το κίτρινο χρώμα στα δόντια:

 • Κληρονομικότητα: Εάν οι γονείς και οι παππούδες σας έχουν κίτρινα δόντια, τότε αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να έχετε και εσείς κίτρινα δόντια.
 • Φάρμακα: Είναι γεγονός ότι πολλές κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν αποχρωματισμό στα δόντια. Μία από τις ουσίες που περιέχουν τα φάρμακα αυτά ονομάζεται τετρακυλίνη. Η ουσία αυτή δίνει στα δόντια ένα σκούρο κίτρινο χρώμα που μερικές φορές μοιάζει με καφέ. Αντίθετα τα σκευάσματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φθορίου μπορεί να προκαλέσουν λευκές κηλίδες στα δόντια, που όμως έχουν διαφορετική απόχρωση από αυτή που έχουν κανονικά τα δόντια.
 • Τροφές και ροφήματα: Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με ελαφρύ κιτρίνισμα των δοντιών. Το ίδιο ισχύει όμως και για άλλες κατηγορίες τροφίμων όπως τα φρούτα με κόκκινο χρώμα (βατόμουρα, κεράσια) αλλά και διάφορα ροφήματα όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι.
 • Κάπνισμα: Συχνά ακούμε για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μας βλάψει το κάπνισμα. Ένας από αυτούς είναι και το κιτρίνισμα των δοντιών καθώς η πίσσα και η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα είναι εχθρός του σμάλτου των δοντιών.
 • Οδοντιατρικές θεραπείες και τραυματισμοί: Η απονεύρωση αλλά και ο τραυματισμός των δοντιών ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις να είναι υπαίτιες για την αλλαγή του χρώματος των δοντιών. Αυτό συμβαίνει καθώς και στις δύο περιπτώσεις το οδοντικό νεύρο παθαίνει αλλοιώσεις και απενεργοποιείται.

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία δεν μπορεί να αποτραπεί ο αποχρωματισμός των δοντιών είναι όταν τα δόντια έχουν υποστεί απονεύρωση ή αν έχουν τραυματιστεί. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αρκεί μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες προκειμένου να αποκτήσετε ξανά ένα λαμπερό και αστραφτερό χαμόγελο.

 • Κάντε λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά σκευάσματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας στο σπίτι προκειμένου να χαρίσετε ένα λευκό χρώμα στα δόντια σας. Υπόσχονται να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τυχόν δυσχρωμίες και κηλίδες μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

 • Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η μαγειρική σόδα είναι ένας φυσικός τρόπος λεύκανσης των δοντιών. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να απλώσετε τη σόδα απευθείας στα δόντια σας χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσά σας.

 • Διακόψτε το κάπνισμα

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η διακοπή του καπνίσματος μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Όμως, η διακοπή του καπνίσματος θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον οργανισμό σας  και ένα από αυτά είναι υγιή δόντια με πιο λευκό χρώμα.

 • Ακολουθήστε πιστά μια ρουτίνα φροντίδας της στοματικής σας κοιλότητας

Δεν θα πρέπει να αμελείται να φροντίζετε τα δόντια σας καθημερινά ακολουθώντας τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας των δοντιών και των ούλων σας. Το σωστό βούρτσισμα σε συνδυασμό με τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο θα σας εξασφαλίσουν όχι μόνο λευκά δόντια αλλά και συνολική στοματική υγιεινή.

 • Επισκέψεις στον οδοντίατρο

Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Όμως, δεν πρέπει να αμελείτε τις επισκέψεις σας, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο προληπτικά προκειμένου να είστε σε θέση να προλάβετε τυχόν παθήσεις τον δοντιών σας αλλά και για να ζητήσετε συμβουλές για την φροντίδα των δοντιών σας.

ΕΥΚΟΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ

Δεν είναι όλα τα προϊόντα λεύκανσης το ίδιο αποτελεσματικά ούτε ενδείκνυνται για όλους. Αν η αιτία εμφάνισης των λεκέδων στα δόντια σας είναι η ελλιπής φροντίδα του στόματος και των δοντιών σας, οι θεραπείες λεύκανσης δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Διαβάστε παρακάτω μερικές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινή ρουτίνα της φροντίδας των δοντιών σας που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τον σχηματισμό σκουρόχρωμων λεκέδων στα δόντια σας εξαιτίας της ακατάλληλης στοματικής υγιεινής.

Αν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα για να περιορίσετε τα βακτήρια, τα σωματίδια και τα υπολείμματα των τροφών από το στόμα σας, σχηματίζονται ουσίες που δημιουργούν λεκέδες και σκουραίνουν το χρώμα των δοντιών. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα σωστής καθημερινής φροντίδας για να αποτρέψετε τη δημιουργία λεκέδων στα δόντια σας.

 • ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ: Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, με μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.
 • ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ:Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, για να καθαρίζετε τα δυσπρόσιτα σημεία ανάμεσα στα δόντια.
 • ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ: Χρησιμοποιήστε ένα λευκαντικό πόσιμο διάλυμα, όπως το LISTERINE® Advance White Mild και κάντε στοματοπλύσεις για 60 δευτερόλεπτα, δύο φορές την ημέρα.

Αν ακολουθείτε πιστά αυτό το καθημερινό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, θα αποφύγετε τη δημιουργία σκουρόχρωμων λεκέδων, τη συσσώρευση πλάκας και την ανάπτυξη τερηδόνας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ

Για πολλούς ανθρώπους τα λευκά δόντια είναι υγιή δόντια και αυτό δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα. Όμως, πέρα από αυτό ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας αλλά και να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους. Ένα λευκό χαμόγελο είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να σπάσετε τον πάγο όταν γνωρίζετε άλλους ανθρώπους, καθώς δεν θα χρειάζεται πια να κρύβετε τα δόντια σας και να ντρέπεστε.

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό στον εργασιακό κλάδο και στις συνεντεύξεις για δουλειά. Καθώς το χαμόγελο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εμφάνισής σας και θα σας βοηθήσει να δώσετε μια καλή εντύπωση στους μελλοντικούς εργοδότες σας.

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Advanced White Ήπια Γεύση

Γιατί εμφανίζονται λεκέδες στα δόντια