Κίτρινα δόντια

ΟΙ 6 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα δόντια σας κιτρινίζουν, καθώς κοιτάζεστε στον καθρέφτη; Πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Επειδή το κιτρίνισμα προκύπτει σταδιακά, συχνά δεν γίνεται αντιληπτό. Ευτυχώς, το κιτρίνισμα των δοντιών δεν είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής ιατρικής πάθησης. Μπορεί να αισθάνεστε απογοήτευση και να έχετε χάσει την αυτοπεποίθηση που σας χάριζε το φωτεινό, λευκό σας χαμόγελο, αλλά μην ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να το αποκτήσετε ξανά. Καταρχήν θα πρέπει να μάθετε ποιες αιτίες προκαλούν το κιτρίνισμα των δοντιών και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε ή να τις μετριάσετε

ΑΙΤΙΑ #1 Ηλικία

Τα δόντια μπορεί να κιτρινίζουν ως μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η δυνατή, λευκή προστατευτική επίστρωση των δοντιών, γνωστή ως σμάλτο, φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου λόγω της καθημερινής χρήσης και διάβρωσης των δοντιών.

ΑΙΤΙΑ #2 Κάπνισμα

Τα προϊόντα καπνού, όπως τσιγάρα και πίπες, δημιουργούν λεκέδες στα δόντια. αν καπνίζετε, τα δόντια σας σκουραίνουν με το πέρασμα του χρόνου.

ΑΙΤΙΑ #3 Ελλιπής στοματική υγιεινή

Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα για να αφαιρέσετε την πλάκα και την πέτρα, ο αποχρωματισμός των δοντιών γίνεται εντονότερος.

ΑΙΤΙΑ #4 Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά δοξυκυκλίνη και τετρακυκλίνη, μπορεί να σκουραίνουν τα δόντια σε παιδιά κάτω των 8 ετών. Επίσης, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές για την πίεση, αντισταμινικά και αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να λεκιάζουν τα δόντια των ενηλίκων. Εξετάστε με τον γιατρό σας αν υπάρχουν ανάλογες παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε ή πρόκειται να ξεκινήσετε.

ΑΙΤΙΑ #5 Ιατρική πάθηση

Μια λιγότερο κοινή αιτία του αποχρωματισμού των δοντιών μπορεί να είναι είτε μια ιατρική πάθηση που επηρεάζει το σμάλτο είτε μια θεραπευτική αγωγή, όπως χημειοθεραπεία ή/και ακτινοβολίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δόντια αποκτούν ένα ελαφρώς πιο καφέ χρώμα.

ΑΙΤΙΑ #6 Κληρονομικότητα

Είναι ακόμα πιθανό να έχετε μια πιο κίτρινη απόχρωση στα δόντια σας λόγω κληρονομικότητας και γονιδίων.

Αν παρατηρήσετε ότι τα δόντια σας είναι πιο κίτρινα από όσο θα θέλατε, μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας LISTERINE® και να αποκτήσετε ξανά το φωτεινό σας χαμόγελο.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ ΝΑ ΚΙΤΡΙΝΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;

Ναι, η τεχνητή οδοντοστοιχία μπορεί να λεκιάσει και να αλλάξει χρώμα με το πέρασμα του χρόνου. Χωρίς το καθημερινό βούρτσισμα, τα υπολείμματα των τροφών και τα βακτήρια της πλάκας μπορεί να δημιουργήσουν λεκέδες κιτρινωπού-γκρι, πράσινου ή ακόμα και μαύρου χρώματος στα δόντια. (Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η λεύκανση οδοντικών εμφυτευμάτων, όπως κορώνες και θήκες.) Για να αποφύγετε αυτήν την περίπτωση, φροντίστε να διατηρείτε μια άριστη στοματική υγιεινή αν έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία, να βουρτσίζετε και να βυθίζετε τακτικά την οδοντοστοιχία σας σε νερό και να ακολουθείτε τα κατάλληλα βήματα για τον καθαρισμό της.

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Advanced White Ήπια Γεύση