Φλεγμονή στα ούλα: Αντιμετώπιση & συμβουλές

Τα ούλα αποτελούν ένα ευάλωτο τμήμα του στόματος, περιβάλλουν τα δόντια και πρέπει να τα φροντίζουμε για να είναι υγιή με σκοπό να αποτρέπονται περιοδοντικές παθήσεις.

Τα βακτήρια και η πλάκα, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα). Αυτή η ασθένεια, μπορεί σταδιακά να καταλήξει να επηρεάζει το οστό που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια.

Όλοι εμείς στο LISTERINE®, θέλουμε να απολαμβάνετε πάντα ένα υγιές στόμα και γι' αυτό σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταλάβετε την πάθηση των ούλων σας, ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία τους.

ΓΙΑΤΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ;

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να βλέπουμε μία ή δύο σταγόνες αίμα στον νιπτήρα μετά από το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Μάλιστα, είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, ώστε πολλοί από εμάς υποτιμούμε τη σημασία του. Ωστόσο, το αίμα στα ούλα, ακόμα και στη διάρκεια του καθαρισμού από τον οδοντίατρο, δεν είναι φυσιολογικό. Είναι μια ένδειξη - που πιθανώς συνοδεύεται και από άλλες προειδοποιήσεις οι οποίες συχνά παραβλέπονται, όπως για παράδειγμα τα διογκωμένα, κόκκινα και ερεθισμένα ούλα - εμφάνισης ουλίτιδας, η οποία αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων.

Εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή ασθένειας των ούλων, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συνειδητοποιεί το πρόβλημα, επειδή ο πόνος στα ούλα δεν περιλαμβάνεται στα πρώιμα συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι η ασθένεια των ούλων είναι αναστρέψιμη σε πρώιμο στάδιο, με ένα πιο εντατικό πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας στοματικής υγιεινής και πιο συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, για τη σωστή απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας.

Ωστόσο, αν αγνοήσετε τις προειδοποιητικές ενδείξεις, το αίμα στον νιπτήρα μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα), η οποία προσβάλλει τα ούλα, διαβρώνει τα οστά της γνάθου και είναι η βασικότερη αιτία απώλειας των δοντιών. Αν έχετε παρατηρήσει σταγόνες αίματος, ξεκινήστε αμέσως να εφαρμόζετε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας του στόματος, που περιλαμβάνει βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ;

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια της ασθένειας των ούλων που βρίσκεται σε μεσαίο στάδιο και είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα και το οστό απομακρύνονται από τα δόντια σας και γίνεται ορατό το χαμηλότερο τμήμα των δοντιών σας, αυτό σημαίνει ότι τα ούλα σας έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Σε αυτήν την περίπτωση, που αναφέρεται και ως συρρίκνωση των ούλων, οι ρίζες των δοντιών γίνονται πιο ευπαθείς σε επιβλαβή βακτήρια και το στόμα είναι εκτεθειμένο σε πολλά προβλήματα υγείας. Αν ταυτόχρονα τα ούλα είναι κόκκινα, ερεθισμένα και ματώνουν κατά το βούρτσισμα, η πιθανότερη αιτία είναι η πρώιμη ασθένεια των ούλων.

Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αυτή η υποχώρηση των ούλων μπορεί να έχει σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες, όπως η απώλεια της οδοντίνης (σκληρός και πυκνός οστικός ιστός που συνιστά τον όγκο ενός δοντιού κάτω από το σμάλτο και διατηρεί τα δόντια σταθερά στη θέση τους), ενώ οι εκτεθειμένες ρίζες μπορούν να μαλακώσουν, να παρουσιάσουν πληγές ή να μολυνθούν.

Σημάδια ότι τα ούλα σας έχουν φλεγμονή

Η φλεγμονή στα ούλα, ή αλλιώς ουλίτιδα, αποτελεί μία πάθηση των ούλων που μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητική και ίσως οδηγήσει σε άλλες παθήσεις, όπως η περιοδοντίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελείτε τα προειδοποιητικά σημάδια των δοντιών και των ούλων σας όταν κάτι δεν πάει καλά. Το περίεργο με την ουλίτιδα είναι ότι δεν προκαλεί πόνο και για αυτό είναι αρκετά πιθανό να μη συνειδητοποιήσετε ότι την έχετε.

Θα πρέπει όμως να έχετε τον νου σας για άλλα συμπτώματα όπως είναι η αιμορραγία. Αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας είναι αρκετά πιο ευαίσθητα από ότι ήταν στο παρελθόν και αν έχουν την τάση να ματώνουν συχνά κατά το βούρτσισμα, τότε αυτό είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να προσέξετε. Άλλα σημάδια είναι το πρήξιμο στην περιοχή των ούλων αλλά και η έντονη συνεχής κακοσμία του στόματος που δεν υποχωρεί.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για τα ούλα με φλεγμονή;

Ιδανικά θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για έναν έλεγχο ρουτίνας. Όμως, αν διαπιστώσετε κάποια φλεγμονή στα ούλα σας ή αν τα παραπάνω συμπτώματα είναι επίμονα και ενοχλητικά, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα.

Αν η φλεγμονή επιμείνει, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, όπως η εμφάνιση κενού ανάμεσα στα δόντια αλλά και η συγκέντρωση πύου γύρω από τα δόντια και τα ούλα.

Μέτρα πρόληψης για την φλεγμονή των ούλων

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την πρόληψη της εμφάνισης της φλεγμονής των ούλων είναι να φροντίζετε τακτικά και ενδελεχώς τα δόντια και τα ούλα σας.

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για τα δόντια σας. Υπάρχουν στην αγορά πολλά προϊόντα τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένες παθήσεις της στοματικής κοιλότητας. Εσείς, όμως, θα πρέπει να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Όπως συστήνουν οι οδοντίατροι, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε μεγάλο γεύμα και απαραιτήτως πριν από τον ύπνο. Δεν θα πρέπει να είστε βιαστικοί κατά τη διαδικασία αυτή. Αντίθετα, θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα σε όλα τα δόντια και ιδιαίτερα στα ούλα σας.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας πρόληψης είναι η χρήση στοματικού διαλύματος. Θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μετά το βούρτσισμα κάθε πρωί και βράδυ προκειμένου να απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια στα οποία δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα. Με το στοματικό διάλυμα, εκτός από ένα υγιές στόμα, θα εξασφαλίσετε και μια δροσερή αναπνοή για αρκετές ώρες.

shutterstock_129106220_1_0-min_1.jpg