Υγιή Ούλα

Τα ούλα αποτελούν ένα ευάλωτο τμήμα του στόματος, περιβάλλουν τα δόντια και πρέπει να τα φροντίζουμε για να είναι υγιή και να αποτρέπονται περιοδοντικές παθήσεις.

Τα βακτήρια και η πλάκα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα).. Αυτή η ασθένεια, μπορεί σταδιακά να καταλήξει να επηρεάζει το οστό που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια.

Όλοι εμείς στο LISTERINE®, θέλουμε να απολαμβάνετε πάντα ένα υγιές στόμα και γι' αυτό σας παρέχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταλάβετε την πάθηση των ούλων σας, ώστε να μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία των ούλων σας

ΓΙΑΤΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ;

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι όλο και πιο συνηθισμένο να βλέπουμε μία ή δύο σταγόνες αίμα στον νιπτήρα μετά από το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Μάλιστα, είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, ώστε πολλοί από εμάς υποτιμούμε τη σημασία του. Ωστόσο, το αίμα στα ούλα, ακόμα και στη διάρκεια του καθαρισμού από τον οδοντίατρο, δεν είναι φυσιολογικό. Είναι μια ένδειξη — που πιθανώς συνοδεύεται και από άλλες προειδοποιήσεις οι οποίες συχνά παραβλέπονται, όπως τα διογκωμένα, κόκκινα και ερεθισμένα ούλα — εμφάνισης ουλίτιδας (ένα πρώιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων). Εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από κάποια μορφή ασθένειας των ούλων, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό συνειδητοποιεί το πρόβλημα, επειδή ο πόνος στα ούλα δεν περιλαμβάνεται στα πρώιμα συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι η ασθένεια των ούλων είναι αναστρέψιμη σε πρώιμο στάδιο, με ένα πιο εντατικό πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας της στοματικής υγιεινής και πιο συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο, για τη σωστή απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας. Ωστόσο, αν αγνοήσετε τις προειδοποιητικές ενδείξεις, το αίμα στον νιπτήρα μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή ασθένεια των ούλων (περιοδοντίτιδα), η οποία προσβάλλει τα ούλα, διαβρώνει τα οστά της γνάθου και είναι η βασικότερη αιτία απώλειας των δοντιών. Αν έχετε παρατηρήσει σταγόνες αίματος, ξεκινήστε αμέσως να εφαρμόζετε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας του στόματος, που περιλαμβάνει βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα.

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ;

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια της ασθένειας των ούλων που βρίσκεται σε μεσαίο στάδιο και είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα και το οστό απομακρύνονται από τα δόντια σας και γίνεται ορατό το χαμηλότερο τμήμα των δοντιών σας, αυτό σημαίνει ότι τα ούλα σας έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Σε αυτήν την περίπτωση, που αναφέρεται και ως συρρίκνωση των ούλων, οι ρίζες των δοντιών γίνονται πιο ευπαθείς σε επιβλαβή βακτήρια και το στόμα είναι εκτεθειμένο σε πολλά προβλήματα υγείας. Αν ταυτόχρονα τα ούλα είναι κόκκινα, ερεθισμένα και ματώνουν κατά το βούρτσισμα, η πιθανότερη αιτία είναι η πρώιμη ασθένεια των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αυτή η υποχώρηση των ούλων μπορεί να έχει σοβαρές, μη αναστρέψιμες συνέπειες, όπως η απώλεια της οδοντίνης (ο σκληρός και πυκνός οστικός ιστός που συνιστά τον όγκο ενός δοντιού κάτω από το σμάλτο και διατηρεί τα δόντια σταθερά στη θέση τους), ενώ οι εκτεθειμένες ρίζες μπορούν να μαλακώσουν, να παρουσιάσουν πληγές ή να μολυνθούν.