Τερηδόνα και Γερά Δόντια

Γνωρίζετε τι είναι η τερηδόνα; Θέλετε να μάθετε πώς να την αποφύγετε; Ανακαλύψτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την τερηδόνα και πώς μπορείτε να ενισχύσετε τα δόντια και το σμάλτο των δοντιών σας, με τις προτάσεις του LISTERINE®. Εδώ θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να υιοθετήσετε καλές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα δόντια σας υγιή, γι' αυτό μη χάσετε κανένα από τα άρθρα μας σχετικά με τον τρόπο φροντίδας των δοντιών σας!

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ

Η τερηδόνα σχηματίζεται σε ένα φθαρμένο τμήμα του δοντιού και εξελίσσεται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και το σημείο όπου έχει αναπτυχθεί στο στόμα. Συνήθως τα συμπτώματα γίνονται εμφανή αφού εξελιχθεί η φθορά του δοντιού. Αν υπάρχουν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

#1 Ευαισθησία των δοντιών

Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή πιο οξύς και εμφανίζεται κατά την κατανάλωση πολύ κρύων ή ζεστών ροφημάτων και τροφών. Ακόμα και οι τροφές ή τα ροφήματα με πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα πόνου.

#2 Κοιλότητες στο δόντι

Αν έχετε τερηδόνα, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή κοιλότητα στο σημείο του δοντιού όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

#3 Πονόδοντος

Πρόκειται για ένα ήπιο ή οξύ αίσθημα πόνου στο δόντι. Ο πόνος μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονος όταν δαγκώνετε τροφές.

#4 Λεκέδες

Οι σκουρόχρωμες καφέ ή μαύρες κηλίδες στα δόντια είναι επίσης μια ένδειξη της τερηδόνας.

#5 Ακτινογραφίες

Συχνά η τερηδόνα δεν συνοδεύεται από εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια, όπως πόνος ή κοιλότητες, και το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο μετά από ειδικές ακτινογραφίες που βγάζετε κατά την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ελέγχετε τα δόντια σας στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

ΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Όταν τα δόντια δέχονται διαρκώς επιθέσεις από οξέα, το σκληρό εξωτερικό τους περίβλημα, δηλαδή το σμάλτο, αρχίζει να απομεταλλώνεται. Έτσι εμφανίζονται λευκές κηλίδες στα δόντια, υποδεικνύοντας ότι η ζημιά είναι ακόμα αναστρέψιμη και το σμάλτο μπορεί να αναδομηθεί. Αλλά αν η διαδικασία φθοράς δεν σταματήσει, το σμάλτο συνεχίζει να αποδυναμώνεται, καθώς χάνει συνεχώς μεταλλικά στοιχεία, και δημιουργείται τερηδόνα, μια μόνιμη ζημιά που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον οδοντίατρο.

Μπορείτε να προλάβετε το σχηματισμό τερηδόνας. Τα μεταλλικά στοιχεία στο σάλιο, όπως το ασβέστιο και το φωσφορικό άλας, σε συνδυασμό με το φθόριο, που παρέχει προστασία και περιέχεται σε οδοντόκρεμες ή στοματικά διαλύματα αλλά και στο νερό της βρύσης ορισμένες φορές, μπορεί να επανορθώσουν την έλλειψη μεταλλικών στοιχείων και να προστατεύσουν τα δόντια από τα οξέα. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ένα φθοριούχο τζελ στα δόντια σας. Το ανόργανο φθόριο αποτρέπει την επιδείνωση της οδοντικής φθοράς, αντικαθιστά τα μεταλλικά στοιχεία που έχουν χαθεί και σταματά τη μετατροπή των σακχάρων και του αμύλου σε διαβρωτικό οξύ από τα βακτήρια του στόματος.

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Καθώς μαθαίνετε διαρκώς νέες πληροφορίες, ίσως αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις περισσότερες τροφές ως εχθρούς της καλής υγείας του σμάλτου και των ούλων. Αυτό είναι αλήθεια ως ένα βαθμό, ωστόσο μπορείτε να αντισταθμίζετε τις ζημιές με μερικά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε τα χαμένα μεταλλικά στοιχεία και να διατηρείτε τα δόντια σας γερά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #1: Σφραγίστε τα δόντια σας

Το φθόριο ενισχύει και ενδυναμώνει το σμάλτο και εμποδίζει τις φθορές και την ανάπτυξη τερηδόνας. Ζητήστε από τον οδοντίατρο να σφραγίσει τα υγιή δόντια σας, που αποκτούν έτσι μια λεπτή επικάλυψη προστασίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #2: Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και τα βακτηριακά κατάλοιπα ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα, εμποδίζοντας τη συσσώρευση βακτηρίων και το σχηματισμό πέτρας, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο με τα κατάλληλα εργαλεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #3: Αλλάζετε οδοντόβουρτσα

Φροντίστε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας 3 έως 4 φορές το χρόνο. Επιλέξτε οδοντόβουρτσες με μαλακές ίνες που καθαρίζουν απαλά τα δόντια και τα ούλα χωρίς να δημιουργούν φθορές στο σμάλτο και στον ιστό των ούλων. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, που καθαρίζει αποτελεσματικά χωρίς να προκαλεί εκδορές στα δόντια.                   

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #4: Ξεπλένετε το στόμα μετά το γεύμα

Το ξέπλυμα του στόματος βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών που παγιδεύονται στα δόντια ή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα. Οι πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα LISTERINE® ενισχυμένο με φθόριο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΘΟΡΙΟ; 

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στη φύση και έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη φθορά των δοντιών, όταν προσλαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στα δόντια ως τοπική θεραπεία. Το φθόριο μπορεί να περιορίσει την τερηδόνα στα δόντια. Τα οξέα της πλάκας προκαλούν απομετάλλωση των δοντιών (δηλαδή απώλεια των μεταλλικών στοιχείων τους), με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά τους. Ο σχηματισμός της τερηδόνας, ωστόσο, είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία χάρη στην επαναμετάλλωση ή την απόθεση μεταλλικών στοιχείων στα κατεστραμμένα τμήματα των δοντιών. Η τοπική εφαρμογή φθορίου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επαναφοράς των μεταλλικών στοιχείων.

Όταν το φθόριο λαμβάνεται από το στόμα, καταλήγει στο στομάχι και το έντερο και απορροφάται από τον οργανισμό συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των δοντιών. Συχνά το φθόριο υπάρχει σε αρκετά μεγάλες ποσότητες στο πόσιμο νερό, ανάλογα σε ποια περιοχή βρίσκεστε (και αν πίνετε νερό από τη βρύση ή φιλτραρισμένο/εμφιαλωμένο). Επίσης, μικρές ποσότητες φθορίου περιέχονται σε ορισμένες τροφές, όπως το σπανάκι, τα καρότα και τα σπαράγγια, τα περισσότερα θαλασσινά, το τσάι αλλά και τροφές που έχουν προετοιμαστεί με φθοριούχο νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα LISTERINE® με φθόριο.