Ευαίσθητα Δόντια

Έχετε αισθανθεί ενόχληση στα δόντια όταν πίνετε κάτι κρύο ή πολύ ζεστό; Μην ανησυχείτε, η ευαισθησία των δοντιών είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα εάν βελτιώσουμε τη στοματική μας υγιεινή.

Εάν η ευαισθησία των δοντιών δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να γίνει απίστευτα ενοχλητική, γι' αυτό θέλουμε να σας δώσουμε μια σειρά από συμβουλές και προτάσεις σχετικά με την ευαισθησία και τον πόνο των δοντιών.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΥ

Αν αισθάνεστε ένα οξύ και διαπεραστικό αίσθημα πόνου στο στόμα σας, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ευαισθησία στα δόντια, η οποία συνήθως οφείλεται στην αποδυνάμωση ή τη φθορά του σμάλτου των δοντιών. Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τροφές, ροφήματα αλλά και φαινομενικά αθώες συνήθειες που βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών σας.

Οι 5 αιτίες της ευαισθησίας των δοντιών

Αιτία #1: Υπερβολικά επίμονο βούρτσισμα

Το βούρτσισμα ασκώντας υπερβολική πίεση μπορεί να φθείρει την ορατή λευκή επιφάνεια των δοντιών, η οποία ονομάζεται σμάλτο και είναι ένας από τους 4 βασικούς ιστούς των δοντιών και η σκληρότερη ουσία στο ανθρώπινο σώμα. Αν η κίνηση της οδοντόβουρτσας ενώ βουρτσίζετε τα δόντια είναι πιο γρήγορη από την ταχύτητα χρήσης του οδοντικού νήματος, ίσως θα πρέπει να προσαρμόσετε την τεχνική σας για να προστατεύσετε το σμάλτο σας

Αιτία #2: Ελλιπές πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας

Αν δεν ακολουθείτε πιστά καθημερινές συνήθειες φροντίδας που περιλαμβάνουν το βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση οδοντικού νήματος και τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα, σταδιακά συσσωρεύεται πέτρα στη γραμμή των ούλων που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με την παρέμβαση του οδοντιάτρου. Φροντίστε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα της στοματικής φροντίδας σας ένα στοματικό διάλυμα LISTERINE®.

Αιτία #3: Υποχώρηση των ούλων

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα ούλα αρχίζουν να απομακρύνονται από τα δόντια σας. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά υποχωρούν, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ευαίσθητα σημεία των νεύρων που βρίσκονται στη ρίζα των δοντιών. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια των ούλων ή στο εξαιρετικά επίμονο βούρτσισμα.

Αιτία #4: Όξινες τροφές

Η συχνή κατανάλωση τροφών ή/και ροφημάτων με έντονη ή ξινή γεύση μπορεί να αποδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών. Ελέγξτε αν η καθημερινή διατροφή σας περιέχει συχνά όξινες τροφές, όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες, γιαούρτι, ξινή κρέμα, ώριμα τυριά, ή όξινα ροφήματα, όπως χυμός πορτοκάλι, ενεργειακά ποτά, κρασί και αναψυκτικά.

Αιτία #5: Γλυκές τροφές

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, όπως μπισκότα και κέικ, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων που φθείρουν τα ούλα με αποτέλεσμα την έκθεση ευαίσθητων περιοχών των δοντιών.

Σταματήστε το τρίξιμο των δοντιών: Μπορεί να προκαλεί ευαισθησία

Μπορεί να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας στη διάρκεια της ημέρας, άλλα ίσως να έχετε μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια που τα βλάπτει στη διάρκεια της νύχτας: το τρίξιμο των δοντιών. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι έχετε αυτή τη συνήθεια και μπορεί να εκπλαγείτε, μόλις μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα.

Το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα μπορεί να έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς αισθάνονται έναν πόνο στη γνάθο, όταν ξυπνάνε το πρωί. Επίσης, συχνά αναφέρεται ως σύμπτωμα ο επίμονος πονοκέφαλος στη διάρκεια της ημέρας. Επειδή, όμως, αυτά τα συμπτώματα συχνά παραβλέπονται, το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών συνεχίζεται προκαλώντας πολλές βλάβες που δεν είναι αμέσως εμφανείς.

Το τρίξιμο των δοντιών (γνωστό επίσης και ως βρουξισμός) είναι μια αντίδραση του οργανισμού στο στρες, αλλά, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ευαισθησία στα δόντια, που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο στρες αλλά και πόνο. Η ζημιά εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς το τρίξιμο δημιουργεί μικροσκοπικές ρωγμές στο σμάλτο των δοντιών. Σταδιακά η οδοντίνη, η ευαίσθητη επίστρωση κάτω από το σμάλτο, βρίσκεται εκτεθειμένη και τα δόντια παρουσιάζουν ευαισθησία σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Μην αφήνετε ένα πρόβλημα να δημιουργεί ένα ακόμα. Αν υποψιάζεστε ότι τρίζετε τα δόντια σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τα σημάδια και θα σας χορηγήσει πιθανώς ένα ειδικό προστατευτικό μασελάκι. Αυτό θα βοηθήσει εσάς αλλά και τα δόντια σας να ξεκουραστείτε πραγματικά στη διάρκεια της νύχτας.

Τρόποι ανακούφισης των ευαίσθητων δοντιών