Τρόποι ανακούφισης των ευαίσθητων δοντιών

Δεν χρειάζεται να ζείτε με το φόβο μήπως καταναλώσετε τροφές ή ροφήματα που θα σας προκαλέσουν έντονο πόνο στο στόμα. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να απαλύνετε τον πόνο στα ευαίσθητα δόντια και να ενδυναμώσετε το σμάλτο των δοντιών σας.

4 τρόποι ανακούφισης των ευαίσθητων δοντιών

1.Μην βουρτσίζετε με δύναμη.

Τα ευαίσθητα δόντια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Το δυνατό βούρτσισμα φθείρει το σμάλτο και αφήνει εκτεθειμένη την ευαίσθητη οδοντίνη. Ακόμα και αν αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια σας με μαλακές οδοντόβουρτσες.

2.Χαλαρώστε και απαλλαγείτε από το άγχος.

Αναρωτιέστε γιατί τα δόντια σας είναι τόσο πιεσμένα; Αν ξυπνάτε το πρωί με πόνο στη γνάθο, το πιθανότερο είναι ότι τρίζετε τα δόντια σας το βράδυ προκαλώντας φθορές. Ξεκινήστε να φοράτε ένα προστατευτικό μασελάκι για να αποφύγετε την ταλαιπωρία των δοντιών σας.

3.Κάντε ένα διάλειμμα από τις θεραπείες λεύκανσης.

Σε όλους αρέσουν τα λευκά δόντια, αλλά ίσως δεν θα πρέπει να υποβάλετε τόσο συχνά τα δόντια σας σε θεραπείες λεύκανσης. Οι συχνές θεραπείες μπορεί να λεπταίνουν το σμάλτο, αφήνοντας την οδοντίνη εκτεθειμένη και προκαλώντας πόνο στα δόντια. Κάντε ένα διάλειμμα μέχρι να αντιμετωπίσετε πλήρως το πρόβλημα της ευαισθησίας των δοντιών.

4.Μην υπομένετε άδικα τον πόνο.

Ο πόνος που αισθάνεστε διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό; Αν ναι, μην περιμένετε άλλο. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να δημιουργήσει ένα ειδικό επίχρισμα από φθόριο ή θήκες από πορσελάνη για τα δόντια σας.

ΓΙΑΤΙ Η ΟΔΟΝΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΜΑΛΤΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Όταν αναφερόμαστε στα δόντια, συνήθως εστιάζουμε στο σμάλτο και τους τρόπους προστασίας του, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί. Γιατί έτσι διατηρούμε τα δόντια μας λαμπερά και λευκά; Γιατί προλαμβάνουμε την τερηδόνα; Και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά υπάρχει ένας ακόμα πιο σημαντικός λόγος: Αν δεν προστατεύσουμε το σμάλτο, αφήνουμε εκτεθειμένη την οδοντίνη.

Σε αυτό το έργο, το σμάλτο είναι ο πρωταγωνιστής και η οδοντίνη έχει τον ρόλο του συμπρωταγωνιστή. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σμάλτο και αποτελεί ένα ευαίσθητο στρώμα από ζωντανούς ιστούς και σωληνίσκους που επικοινωνούν με τα νεύρα των δοντιών. Όταν τα ούλα υποχωρούν και η οδοντίνη βρίσκεται εκτεθειμένη, ακόμα και τα πολύ κοινά ερεθίσματα μπορεί να προκαλούν έναν πρωτόγνωρο πόνο στα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οδοντικοί σωληνίσκοι επιτρέπουν σε τροφές όπως η ζεστή σούπα ή το κρύο παγωτό να ερεθίζουν απευθείας τα νεύρα των δοντιών, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ένα οξύ αίσθημα πόνου που αναφέρεται ως ευαισθησία των δοντιών.

Τώρα που το γνωρίζετε, μην παραλείπετε τη φροντίδα της οδοντίνης σας! Για να προστατεύσετε την οδοντίνη, φροντίστε το σμάλτο των δοντιών σας βουρτσίζοντας απαλά τα δόντια σας, αποφεύγοντας τις όξινες τροφές και προλαμβάνοντας την ξηροστομία.