Κακοσμία: Αντιμετώπιση & συμβουλές
Η δροσερή αναπνοή είναι απαραίτητη για να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση. Για τον λόγο αυτόν, οφείλουμε να γνωρίζουμε τη σημασία μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας στοματικής υγιεινής, η οποία περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και ενός στοματικού διαλύματος που ταιριάζει στις ανάγκες μας.
Συχνά, ακόμη κι αν ακολουθούμε τις σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής, η κακοσμία εξακολουθεί να εμφανίζεται και να προκαλεί δυσάρεστες καταστάσεις. Σε αυτήν την ενότητα, θα μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και πώς να τα αποτρέψετε, για να διατηρείτε την αναπνοή σας δροσερή!
Από τι προκαλείται η κακοσμία;
Δυστυχώς, η κακοσμία (ή αλλιώς χαλίτωση) ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους σε καθημερινή βάση. Η κύρια αιτία πίσω από αυτό το πρόβλημα, είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού βακτηρίων στο στόμα, τη γλώσσα αλλά και τα δόντια. Τα βακτήρια αυτά παράγουν θειούχα πτητικά παραπροϊόντα που έχουν δυσάρεστη οσμή. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που αυτή η δυσάρεστη οσμή μπορεί να γίνει αντιληπτή και από τους άλλους.
Τι προκαλεί την κακοσμία;
Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι να διερευνήσουμε την αιτία του. Ας δούμε λοιπόν ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην κακοσμία στόματος.
Τροφές που έχουν μείνει στα δόντια
Οι οδοντίατροι τονίζουν συνεχώς ότι θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από κάθε μεγάλο γεύμα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν υπολείμματα τροφών στα δόντια μας. Κανείς μας δεν θέλει να κυκλοφορεί με ένα κομμάτι μαρούλι στο δόντι του, σωστά; Όμως, πέρα από την αισθητική πλευρά, όταν οι τροφές μένουν για πολλές ώρες στα δόντια μας, αρχίζουν να αποσυντίθενται και αυτό οδηγεί σε δυσάρεστη μυρωδιά αλλά και σε μια άσχημη αίσθηση ότι τα δόντια μας δεν είναι καθαρά.Ξηροστομία
Η ξηροστομία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άσχημη αναπνοή που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάθε πρωί όταν ξυπνούν. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό, είτε επειδή ροχαλίζουν είτε λόγω αλλεργιών και άλλων παθήσεων.
Το σάλιο έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βακτήρια από τη στοματική κοιλότητα, γι' αυτό το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες χωρίς οξυγόνο, δηλαδή όταν δεν υπάρχει επαρκές σάλιο στο στόμα.Τσίχλα
Πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να μασούν τσίχλες προκειμένου να καλύψουν την κακοσμία στόματός τους. Αυτό όμως μπορεί να επιφέρει μόνο παροδικά αποτελέσματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Οι περισσότερες τσίχλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν ασπαρτάμη. Αυτή η ουσία ευθύνεται για την γλυκιά γεύση που έχουν οι τσίχλες, από την οποία όμως τρέφονται τα βακτήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα υπολείμματα τροφών που αναφέραμε παραπάνω. Καθώς όμως η τσίχλα αυξάνει την παραγωγή του σάλιου, προτείνεται να μασάτε μία τσίχλα κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως όταν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό, αποφεύγοντάς την όμως λίγες ώρες πριν από τον ύπνο.
Συμβουλές για την καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής
Μερικές βασικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη κακοσμία και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας.
Η πρώτη συμβουλή σχετίζεται με τη διατροφή σας. Προτιμήστε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό την ημέρα, δηλαδή τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια ημερησίως για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να ενισχύσετε την παραγωγή σάλιου.
Για τους καπνιστές, τα νέα δεν είναι καλά, καθώς το τσιγάρο εντείνει το πρόβλημα της κακοσμίας στόματος. Γι' αυτό θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο είτε να το ελαττώσετε είτε να το κόψετε εντελώς.
Μία άλλη συμβουλή είναι να βάλετε τη μέντα στη ζωή σας. Η μέντα είναι ένα φυσικό βότανο που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει την αναπνοή και να χαρίζει μια αίσθηση φρεσκάδας. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τσίχλας και στοματικής υγιεινής. Μία καλή ιδέα είναι να προσθέσετε μέντα στη σαλάτα σας ή να πιείτε ένα τσάι μέντας.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη σωστή υγιεινή του στόματός σας. Όπως τονίζουν όλοι σχεδόν οι οδοντίατροι θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί. Καθώς όμως η οδοντόβουρτσα ίσως να μην φτάνει σε όλα τα σημεία που συσσωρεύονται τα βακτήρια, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα αλλά και στοματικό διάλυμα.
Η σημασία του στοματικού διαλύματος στην καταπολέμηση της κακοσμίας
Η τακτική και η σωστή φροντίδα της στοματικής σας κοιλότητας θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Πέρα από το σωστό βούρτσισμα, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο στοματικό διάλυμα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζετε ξηροστομία, θα πρέπει να επιλέξετε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ ή οινόπνευμα, καθώς τα συστατικά αυτά εντείνουν την κατάσταση.
Επίσης, αν τα δόντια σας έχουν την τάση να συσσωρεύουν πέτρα ή αν είναι ευαίσθητα και ματώνουν συχνά, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο στοματικό διάλυμα που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το πρόβλημα.