Οι 5 βασικές τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Το βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα διατηρούν το στόμα υγιές και καθαρό. Ωστόσο, παρά τις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλετε, μπορεί να έχετε δυσάρεστη αναπνοή ορισμένες φορές. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η δυσάρεστη αναπνοή προκαλείται από πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.Ας δούμε ορισμένες από τις βασικές τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή:

#1: Σκόρδο

Σίγουρα περιμένατε να βρείτε το σκόρδο σε αυτή τη λίστα, ίσως όμως δεν γνωρίζατε ότι τα θειικά συστατικά του σκόρδου δεν επηρεάζουν μόνο τη γλώσσα σας. Το σκόρδο απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας σε ένα δεύτερο κύμα οσμών να φτάσει στους πνεύμονες και στη συνέχεια να διοχετευθεί εύκολα στο στόμα. Μόλις απορροφηθεί από τον οργανισμό, το σκόρδο απελευθερώνει μια πικρή οσμή από τους πόρους του δέρματος. Όλα αυτά δεν σημαίνουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποκλείσετε το σκόρδο οριστικά από τη διατροφή σας. Απλώς φροντίστε να μην υπερβάλλετε και, όταν ολοκληρώσετε το γεύμα σας, βουρτσίστε τα δόντια και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα σκόρδου από το στόμα σας. Μην ξεχνάτε επίσης να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα.

#2: Κρεμμύδια

Όπως και στην περίπτωση του σκόρδου, η μυρωδιά των κρεμμυδιών παραμένει έντονη ακόμα και αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή και οι δύο αυτές τροφές περιέχουν θειικές ενώσεις, που απορροφώνται από την κυκλοφορία του αίματος και επιστρέφουν ξανά στο στόμα. Για να περιορίσετε τις οσμές, βουρτσίστε καλά τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα.

#3: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα μπορεί να έχει πολλά οφέλη, αλλά ενδέχεται να προκαλεί και δυσάρεστη αναπνοή. Τα φυσικά βακτήρια της γλώσσας τροφοδοτούνται από τα αμινοξέα που περιέχουν το γάλα και τα τυριά, δημιουργώντας μια δυσάρεστη και απωθητική οσμή.

#4: Τόνος σε κονσέρβα

Η μυρωδιά του ψαριού είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Ωστόσο, η μυρωδιά του τόνου σε κονσέρβα είναι ακόμα πιο έντονη. Τα θαλασσινά αρχίζουν να αναδύουν μια ξινή και σταδιακά δυσάρεστη οσμή καθώς οξειδώνονται, μια διαδικασία που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν τοποθετούνται σε ένα σκοτεινό, μεταλλικό κουτί.

#5: Χρένο (ή αγριοράπανο)

Όταν το συστατικό που χαρίζει σε ένα φυτό τη χαρακτηριστική γεύση του λειτουργεί επίσης ως φυσική άμυνα του φυτού από τα πεινασμένα ζώα, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι η οσμή του θα επανέρχεται ακόμα και μετά τη διαδικασία πέψης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το χρένο (ή αγριοράπανο). Το ισοθειοκυανικό αλλύλιο είναι το χημικό συστατικό που προσδίδει μια μοναδική γεύση και ιδιαίτερη μυρωδιά στις σάλτσες κοκτέιλ, τα ντρέσινγκ για σαλάτες, αλλά και στο στόμα σας.