Αιτίες δυσάρεστης αναπνοής

Αντί να καλύπτετε απλώς το πρόβλημα της δυσοσμίας, αντιμετωπίστε το στη ρίζα του και ανακαλύψτε τα αίτια της επίμονης δυσάρεστης αναπνοής. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά και για πάντα τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Το σάλιο, που έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί, επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο: απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών από το στόμα. Χωρίς την παρουσία σάλιου, τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών αρχίζουν να αποσυντίθενται, δημιουργώντας μια δυσάρεστη οσμή.

ΚΟΙΝΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Συχνά η δυσάρεστη αναπνοή αποδίδεται στους συνήθεις υπόπτους, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και ο καφές. Ορισμένες φορές, όμως, δεν είναι αυτές οι αιτίες του προβλήματος. Μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις διατροφικές σας συνήθειες. Δείτε παρακάτω μερικές όχι και τόσο προφανείς αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής:

Στομαχικές διαταραχές

Η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα ή οι διαταραχές του εντέρου συχνά επαναφέρουν στο στόμα σας τις οσμές των τροφίμων που έχετε καταναλώσει πρόσφατα. Ένα άλλο κοινό πεπτικό πρόβλημα είναι η ανισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια του εντέρου. Οι τροφές δεν διασπώνται σωστά, με αποτέλεσμα τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την υπερανάπτυξη μυκήτων ή τη διαδικασία ζύμωσης, δηλαδή την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής.

Συμφόρηση στα ιγμόρεια

Ορισμένες φορές η ρινική καταρροή συνοδεύεται από μια επίμονη δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού (οπισθορρινική καταρροή), η οποία ουσιαστικά ευνοεί τη συγκέντρωση και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Στην περίπτωση φλεγμονής των ιγμόρειων, το οίδημα εμποδίζει τη βλέννα να διοχετευθεί, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται, επιτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων και την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής. Αν πιστεύετε ότι η δυσάρεστη αναπνοή σας οφείλεται σε κάποια φλεγμονή στα ιγμόρεια, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, που μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.

Διαβήτης

Επειδή ο διαβήτης προκαλεί διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφήνει το στόμα σας ευάλωτο σε περιοδοντικές νόσους που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Η παρουσία επιπλέον γλυκόζης στα δόντια και στα ούλα αυξάνει την ανάπτυξη βακτηρίων και την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, ουλίτιδας και λοιμώξεων. Σε αυτό το σημείο η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά, καθώς οι φλεγμονές που προκαλούνται από αυτές τις παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και ουσιαστικά να επιδεινώσουν το πρόβλημα του διαβήτη.

Φαρμακευτικές αγωγές

Ορισμένες φορές λαμβάνουμε φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και καταλήγουμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο. Υπάρχουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως φάρμακα για την υπέρταση, αντισταμινικά και αντικαταθλιπτικά, που ίσως προκαλούν ξηροστομία. Η ξηροστομία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής, καθώς εμποδίζει την παραγωγή σάλιου στο στόμα. Επίσης, ορισμένα φάρμακα εκλύουν χημικές ουσίες στον οργανισμό που μεταφέρουν την οσμή τους απευθείας στο στόμα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Όταν το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και το στοματικό διάλυμα δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές σας συνήθειες.

Τι διατροφικές συνήθειες έχετε;

Η κατανάλωση γλυκών είναι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα φυσικά βακτήρια του στόματος μετατρέπουν πολύ εύκολα τις γλυκές τροφές σε δυσάρεστες οσμές. Οι όξινες τροφές αποδυναμώνουν το σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια σας ευάλωτα σε μολύνσεις και επιδεινώνοντας το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής. Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά ορισμένες φορές προκαλούν δυσπεψία και δεν μεταβολίζονται εύκολα, δημιουργώντας δύσοσμα θειούχα αέρια. Θα πρέπει ακόμα να σκεφτείτε καλά πριν να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετούς υδατάνθρακες, ο οργανισμός ξεκινά να αποσυνθέτει άλλα λιπαρά και πρωτεΐνες για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής. Τι θα πρέπει να κάνετε: Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, με επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, όπως ανανάς, ακτινίδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Έχετε άγχος;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το άγχος δεν εκδηλώνεται μόνο με την έντονη εφίδρωση στις παλάμες των χεριών και τις ταχυπαλμίες. Οι γρήγορες αναπνοές ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροστομία και την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών στο στόμα.  Οι περίοδοι νηστείας μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης, λόγω της έλλειψης ενζύμων στο στομάχι. Χωρίς τα ένζυμα, οι άπεπτες τροφές που δεν έχουν διασπαστεί απελευθερώνουν οσμές που καταλήγουν στο στόμα.

Πόσο συχνά καταναλώνετε αλκοόλ;

Όσο συχνότερα πίνετε αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσετε δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ προκαλεί ξηροστομία, ενώ ταυτόχρονα παρατείνει την παρουσία βακτηρίων έως και 10 ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Είστε λάτρης του καφέ;

Ο καφές μπορεί να είναι μια αγαπημένη πρωινή συνήθεια, ωστόσο η καφεΐνη μειώνει την παραγωγή σάλιου. Λιγότερο σάλιο σημαίνει αύξηση των βακτηρίων που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Επίσης, λόγω της απουσίας σάλιου, τα υπολείμματα τροφών από το τελευταίο σας γεύμα ξεκινούν να διασπώνται στο στόμα σας.

Μια πολυάσχολη ημέρα στο γραφείο

Η κακοσμία του στόματος παραμονεύει σε κάθε ευκαιρία. Μπορεί να ευθύνεται το γρήγορο γεύμα που καταναλώσατε ανάμεσα στις διάφορες επαγγελματικές συσκέψεις σας, το γλυκό που σας κέρασε ένας συνάδελφος για τη γιορτή του ή απλώς ένα απογευματινό σνακ. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστη αναπνοή και να σας φέρουν σε αμηχανία.

Το πρώτο ραντεβού

Η πρώτη συνάντηση με έναν άνθρωπο μπορεί να είναι μια αρκετά αγχωτική εμπειρία. Το σημαντικό είναι να μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Ακόμα κι αν βουρτσίσετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα και ξεπλύνετε το στόμα σας με στοματικό διάλυμα προτού πάτε στο ραντεβού σας, το άγχος ενδέχεται να προκαλέσει ξηροστομία, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών. Και αυτό ίσως καταστρέψει τις πιθανότητες μιας πολύ ευχάριστης βραδιάς.

Ποτά με φίλους

Η στάση για έναν καφέ πριν το γραφείο μπορεί να είναι μία από τις αγαπημένες σας συνήθειες. Ιδιαίτερα στην αρχή της εβδομάδας. Αφιερώστε όμως ακόμα 30 δευτερόλεπτα για να απαλλάξετε γρήγορα το στόμα σας από τη μυρωδιά του καφέ, πριν χαιρετήσετε όλους τους συναδέλφους σας.

Ο καφές πριν το γραφείο

Η στάση για έναν καφέ πριν το γραφείο μπορεί να είναι μία από τις αγαπημένες σας συνήθειες. Ιδιαίτερα στην αρχή της εβδομάδας. Αφιερώστε όμως ακόμα 30 δευτερόλεπτα για να απαλλάξετε γρήγορα το στόμα σας από τη μυρωδιά του καφέ, πριν χαιρετήσετε όλους τους συναδέλφους σας.

Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Cool Mint

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Cool Mint Ήπια Γεύση

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Fresh Burst