ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ

Η στοματική υγιεινή δεν αποτελεί απλά μια πρωινή συνήθεια. Είναι πολύ σημαντικό η στοματική υγιεινή να πραγματοποιείται και το βράδυ, δεδομένου ότι η πλάκα τείνει να συσσωρεύεται μεταξύ των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανακαλύψτε τι συμβαίνει στο στόμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη σημασία της χρήσης φθορίου και γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα καλό στοματικό διάλυμα το βράδυ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ;

Στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της έκθεσης σε όξινες τροφές και ροφήματα, τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα σας προκαλώντας απομετάλλωση του σμάλτου (δηλαδή χάνει τα μεταλλικά στοιχεία του που διατηρούν τα δόντια γερά).

Στη διάρκεια της νύχτας, συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια, στο κάτω μέρος της γλώσσας και στη γραμμή των ούλων.

Επίσης, η ροή του σάλιου είναι εξαιρετικά χαμηλή κατά τις βραδινές ώρες, που σημαίνει ότι η στοματική κοιλότητα και τα δόντια είναι πιο ευάλωτα στη βλαβερή δράση των βακτηρίων.

Κατά την διάσπαση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, τα βακτήρια της πλάκας παράγουν οξέα, που απομεταλλώνουν περαιτέρω το σμάλτο, και προκαλούν αέρια. Η συσσώρευση πλάκας σε συνδυασμό με το χαμηλό ρυθμό ροής του σάλιου μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή το πρωί.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ;

Το βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα είναι απαραίτητα για μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή.

Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα δεν απομακρύνει εντελώς την πλάκα από το πίσω μέρος του στόματος.

Το στοματικό διάλυμα LISTERINE® ενεργεί στα σημεία του στόματος που είναι δύσκολο να φτάσει η οδοντόβουρτσα, δηλαδή ανάμεσα στα δόντια και στο κάτω μέρος της γλώσσας.

Το στοματικό διάλυμα LISTERINE® περιέχει 4 αιθέρια έλαια, ευκαλυπτόλη, μενθόλη, θυμόλη και σαλικυλικό μεθύλιο, που έχει αποδειχθεί ότι διεισδύουν αποτελεσματικά στα δόντια μετά το βούρτσισμα και μειώνουν τη βιομεμβράνη που εξελίσσεται σε οδοντική πλάκα.

Το στοματικό διάλυμα LISTERINE® περιορίζει την ανάπτυξη της βιομεμβράνης (δηλαδή της οδοντικής πλάκας) όχι μόνο στα δόντια, αλλά και στα ούλα, τη γλώσσα και τις υπόλοιπες επιφάνειες του στόματος (στοματική βιομεμβράνη).

Δρώντας αποτελεσματικά σε ολόκληρο το στόμα, το στοματικό διάλυμα LISTERINE® μειώνει την ανάπτυξη οδοντικής πλάκας και με αυτόν τον τρόπο περιορίζει τον κίνδυνο της εμφάνισης τερηδόνας.

Για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα LISTERINE® δύο φορές την ημέρα, μετά το βούρτσισμα των δοντιών και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Συμβουλές για να διατηρήσετε την υγεία των δοντιών σας το βράδυ

  1. Βουρτσίστε τα δόντια σας αρκετή ώρα

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της ημέρας έχετε πολλά να κάνετε και πολλές φορές δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να βουρτσίσετε τα δόντια σας αρκετή ώρα. Όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το βράδυ. Όσο κουρασμένοι και αν αισθάνεστε, αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο για να φροντίσετε τα δόντια σας ενδελεχώς.

  1. Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα καθημερινά

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρέπει να χρησιμοποιούν το στοματικό διάλυμα καθημερινά. Η απάντηση είναι απλή. Ο οδοντίατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει σχετικά με την συχνότητα χρήσης του διαλύματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν μία με δύο φορές την ημέρα, μετά από κάθε βούρτσισμα.

  1. Αποφύγετε τη ζάχαρη το βράδυ

Αποφύγετε να καταναλώστε γλυκίσματα ή άλλες τροφές που περιέχουν ζάχαρη κατά τις βραδινές ώρες προκειμένου να είστε σίγουροι ότι θα προλάβετε να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα πριν κοιμηθείτε το βράδυ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνετε πριν πέσετε για ύπνο.

  1. Καθαρίστε τη γλώσσα σας

Πολύ συχνά ξεχνάμε να βουρτσίσουμε την γλώσσα μας ως μέρος της ρουτίνας φροντίδας της στοματικής μας κοιλότητας. Όμως, καθώς εκεί συγκεντρώνονται πολλά βακτήρια, είναι ένα απαραίτητο βήμα στην νυχτερινή μας ρουτίνα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε με μία ειδική οδοντόβουρτσα, είτε με το πίσω μέρος αυτής που χρησιμοποιείτε για τα δόντια σας.

  1. Πιείτε νερό πριν τον ύπνο

Το σάλιο είναι πολύ ευεργετικό για την απομάκρυνση τόσο των υπολειμμάτων των τροφών όσο και για την αποφυγή ανάπτυξης βακτηριών. Καθώς όταν κοιμόμαστε το βράδυ, η παραγωγή σάλιου μειώνεται, φροντίστε να έχετε ενυδατωθεί επαρκών πριν πέσετε για ύπνο.