Πλάκα & πέτρα δοντιών: Αντιμετώπιση

Όσο σχολαστικοί κι αν είμαστε με τον καθαρισμό των δοντιών και του στόματός μας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από τα βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια μας. Είναι γεγονός ότι όλοι μας έχουμε πλάκα στα δόντια μας, η οποία αν δεν αφαιρεθεί με τον κατάλληλο τρόπο, είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανάπτυξη πέτρας που είναι αρκετά πιο δύσκολο να απομακρυνθεί. Συνεχίστε την ανάγνωση, για να μάθετε περισσότερα για την πλάκα και την πέτρα στα δόντια και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές.

Τι είναι η οδοντική πλάκα και πώς μας επηρεάζει;

Η οδοντική πλάκα είναι μια μεγάλου πάχους μεμβράνη από σάλιο και παγιδευμένα υπολείμματα τροφών που συσσωρεύονται στη γραμμή των ούλων. Αν δεν αφαιρείτε καθημερινά την οδοντική πλάκα με απαλό βούρτσισμα των δοντιών, χρήση οδοντικού νήματος και πλύσεις του στόματος με ένα ισχυρό στοματικό διάλυμα LISTERINE®, στερεοποιείται σχηματίζοντας πέτρα. Τα οξέα της πλάκας επιτίθενται στα δόντια μετά από κάθε γεύμα και όταν δεν απομακρύνεται κατάλληλα, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο και να εξελιχθεί σε τερηδόνα.

Η οδοντική πλάκα επηρεάζει επίσης τα ούλα, που εμφανίζουν ερυθρότητα, οίδημα και ματώνουν κατά το βούρτσισμα, ενώ μπορεί ακόμη και να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι η πέτρα στα δόντια και πώς δημιουργείται;

Η πέτρα είναι ουσιαστικά η οδοντική πλάκα που δεν έχει αντιμετωπιστεί κατάλληλα και έχει εξελιχθεί σε ένα σκληρότερο επίχρισμα, το οποίο μπορεί να αφαιρέσει μόνο ο οδοντίατρος.

Πιο συγκεκριμένα, η πέτρα είναι ένα σκληρό και πορώδες επίχρισμα, κίτρινου ή ανοιχτού καφέ χρώματος, που σχηματίζεται στη γραμμή των ούλων. Η πέτρα σχηματίζεται από την οδοντική πλάκα που δεν απομακρύνθηκε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να στερεοποιηθεί από τα κατάλοιπα των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει το σάλιο.

Οι τρόποι με τους οποίους η πέτρα στα δόντια επηρεάζει τα ούλα μας

Η συσσώρευση πέτρας προκαλεί τερηδόνα, φθορά και απώλεια των δοντιών, αλλά και ασθένεια των ούλων. Αν δεν αφαιρεθεί, συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ασβεστοποιείται.

Μία από τις ασθένειες που προκαλεί η ύπαρξη πέτρας στα δόντια είναι η ουλίτιδα, η οποία μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη. Η ουλίτιδα είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για την «φλεγμονή των ούλων» και πρόκειται για την πρώτη προειδοποίηση των δοντιών ότι θα πρέπει να τα φροντίζετε περισσότερο. Είναι μια πάθηση που ευτυχώς είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, αλλά αν δεν δράσετε εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως η περιοδοντίτιδα.

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας και η θεραπεία της

Όπως αναφέραμε, η ουλίτιδα είναι ουσιαστικά η φλεγμονή στα ούλα. Αυτό σημαίνει ότι θα παρατηρήσετε τα ούλα σας να είναι κόκκινα, πρησμένα ή/και αρκετά ευαίσθητα όταν καταναλώνετε παγωμένα τρόφιμα. Μία άλλη ένδειξη είναι ότι τα ούλα ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή φαίνεται να «ξεκολλούν» από τα δόντια. Η ουλίτιδα στα αρχικά της στάδια μπορεί να μην είναι σοβαρή, όμως μπορεί να οδηγήσει σε άλλες παθήσεις όπως η τερηδόνα. Σύμφωνα με έρευνες, η τερηδόνα απασχολεί το 85-100% του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Αν αντιμετωπίζετε ήδη τα συμπτώματα της ουλίτιδας που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει αρχικά να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο, προκειμένου να προβείτε σε έναν καθαρισμό. Ο οδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το αν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία.

Γιατί το στοματικό διάλυμα είναι σημαντικό για την απομάκρυνση της πέτρας από τα δόντια

Προκειμένου να ελέγξετε την ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια σας θα πρέπει να προμηθευτείτε εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας της στοματικής κοιλότητας. Επιλέξτε την οδοντόκρεμα που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας και συνδυάστε τη με το κατάλληλο στοματικό διάλυμα.

Επιλέξτε ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα το οποίο θα χρησιμοποιείτε μετά από κάθε βούρτσισμα, εκτός αν έχετε διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό σας. Αυτό είναι ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης της ανάπτυξης πλάκας στα δόντια, καθώς η κύρια δράση του είναι να απομακρύνει τα βλαβερά βακτήρια. Παράλληλα θα σας χαρίσει μια δροσερή αναπνοή και μια αίσθηση φρεσκάδας που θα διαρκέσει για πολλές ώρες.

Τρόποι αντιμετώπισης της πλάκας στα δόντια

Για την αφαίρεση της πέτρας απαιτείται η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων από οδοντίατρο. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα κατά του σχηματισμού πέτρας, οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα LISTERINE®.

*Advanced White και Advanced Mild Defence Sensitive 10ml 60 δευτερόλεπτα και Nightly Reset™ 15 ml, 60 δευτερόλεπτα. 6+ για στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ εκτός από το Advanced Defence Sensitive (+18) και 12+ το στόμα ξεπλένει με αλκοόλ.

Τερηδόνα: Η σημασία της πρόληψης