5 ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η κύρια αιτία της τερηδόνας, που ουσιαστικά δημιουργεί κοιλότητες στα δόντια, είναι τα οξέα που κατακάθονται στα δόντια και φθείρουν το σμάλτο με το πέρασμα του χρόνου. Τα συμπτώματα που μπορεί να νιώσει ένας ασθενής με τερηδόνα είναι πολλά, αλλά το πιο βασικό είναι ο πόνος στα δόντια. Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και ίσως να μην γίνει εύκολα αντιληπτό αν η τερηδόνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Όμως, αν η τερηδόνα δεν θεραπευτεί, ο ελαφρύς πόνος μετατρέπεται σε ευαισθησία στα δόντια και έντονη ενόχληση. Σε ακραίες περιπτώσεις, αν η τερηδόνα δεν θεραπευτεί μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη μάσηση ή και απώλεια δοντιών.

Προκειμένου να αποφύγετε τόσο τον πόνο όσο και τις άλλες δυσάρεστες συνέπειες, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από συγκεκριμένες κατηγορίες τροφών. Οι τροφές, όπως τα γλυκά ή τα άμυλα, διασπώνται σε σάκχαρα, τα οποία μετατρέπονται σε διαβρωτικό οξύ στο στόμα, επιτίθενται στα δόντια και αποδυναμώνοντας το ισχυρό τους επίχρισμα και προκαλώντας την τερηδόνα. Δείτε παρακάτω ποιες τροφές να αποφεύγετε.

#1 Καραμέλες

Όπως ίσως φαντάζεστε, οι καραμέλες με ζάχαρη που κρατάτε στο στόμα για αρκετή ώρα ή θρυμματίζετε με τα δόντια σας θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το σμάλτο αλλά και τη συνολική υγεία του στόματος. Οι καραμέλες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που κολλάει στα δόντια και απαιτεί πολύ χρόνο για να διαλυθεί, εκθέτοντας τα ούλα και τα δόντια στη ζημιογόνο δράση της.

#2 Όξινα ροφήματα

Οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και όλα τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη και οξέα που βλάπτουν τα δόντια. Αν θέλετε να πιείτε κάτι διαφορετικό από το νερό, αναζητήστε προϊόντα που δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα ή δοκιμάστε να προσθέσετε κάποιο φρούτο ή λαχανικό, όπως καρπούζι ή αγγούρι, σε νερό για να απολαύσετε μια δροσερή γεύση που είναι λιγότερο επιβλαβής. Μπορείτε επίσης να αραιώνετε τους χυμούς με νερό, για να περιορίζετε τη ζημιογόνο δράση τους.

#3 Κέικ

Αυτό το είδος γλυκού, όπως και όλες οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι πραγματικά επιβλαβές για τα δόντια. Τα γλυκά που κολλάνε στο στόμα αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα, είναι από τους χειρότερους εχθρούς της στοματικής υγείας, γιατί επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Οι τροφές που προσκολλώνται εύκολα στα δόντια και παγιδεύονται ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια επιτρέπουν στα σάκχαρα να εισχωρούν ευκολότερα στο σμάλτο και απομακρύνονται ακόμα πιο δύσκολα. Περιορίστε τα γλυκά και, όταν πραγματικά θέλετε να κάνετε μια παρασπονδία, φροντίστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά για να περιορίσετε τη ζημιά. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων.

#4 Πάγος

Το μάσημα πάγου ή άλλων σκληρών ουσιών μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο σμάλτο, εκθέτοντας τα δόντια σε κινδύνους. Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης κάποιες άλλες βλαβερές συνήθειες, όπως να ανοίγετε μπουκάλια ή συσκευασίες με τα δόντια σας.

#5 Ξηροί καρποί

Εκτός από τις φθορές στο σμάλτο, το μάσημα ξηρών καρπών που είναι σκληροί μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε οδοντικά εμφυτεύματα, τεχνητές οδοντοστοιχίες και σιδεράκια. Αν πρόκειται για πολύ σκληρούς καρπούς, φροντίστε να τρώτε μικρότερα κομμάτια ή προτιμήστε κάποια παράγωγά τους, όπως το φυστικοβούτυρο.

Όμως, δυστυχώς, δεν αρκεί να μείνετε μακριά από αυτές τις ομάδες τροφών. Για την καλύτερη φροντίδα των δοντιών και την αποφυγή της τερηδόνας ή/και άλλων παθήσεων των δοντιών, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια καθημερινή ρουτίνα φροντίδας των δοντιών σας, ξεκινώντας με τις τέσσερις συμβουλές που περιγράφονται παρακάτω.

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Καθώς μαθαίνετε διαρκώς νέες πληροφορίες, ίσως αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις περισσότερες τροφές ως εχθρούς της καλής υγείας του σμάλτου και των ούλων. Αυτό είναι αλήθεια ως ένα βαθμό, ωστόσο μπορείτε να αντισταθμίζετε τις ζημιές με μερικά απλά βήματα, που θα σας βοηθήσουν να αντικαταστήσετε τα χαμένα μεταλλικά στοιχεία και να διατηρείτε τα δόντια σας γερά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #1: Σφραγίστε τα δόντια σας

Το φθόριο ενισχύει και ενδυναμώνει το σμάλτο και εμποδίζει τις φθορές και την ανάπτυξη τερηδόνας. Ζητήστε από τον οδοντίατρο να σφραγίσει τα υγιή δόντια σας, που αποκτούν έτσι μια λεπτή επικάλυψη προστασίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #2: Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και τα βακτηριακά κατάλοιπα ανάμεσα από τα δόντια και τα ούλα, εμποδίζοντας τη συσσώρευση βακτηρίων και το σχηματισμό πέτρας, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο με τα κατάλληλα εργαλεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #3: Αλλάζετε οδοντόβουρτσα

Φροντίστε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας 3 έως 4 φορές το χρόνο. Επιλέξτε οδοντόβουρτσες με μαλακές ίνες που καθαρίζουν απαλά τα δόντια και τα ούλα χωρίς να δημιουργούν φθορές στο σμάλτο και στον ιστό των ούλων. Μπορείτε ακόμα να επιλέξετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, που καθαρίζει αποτελεσματικά χωρίς να προκαλεί εκδορές στα δόντια.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ #4: Ξεπλένετε το στόμα μετά το γεύμα

Το ξέπλυμα του στόματος βοηθά στην απομάκρυνση των τροφών που παγιδεύονται στα δόντια ή ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα. Οι πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα LISTERINE® ενισχυμένο με φθόριο συμβάλλει στην προστασία των δοντιών.

*Advanced White Mild και Advanced Defence Sensitive 10ml 60 δευτερόλεπτα και Nightly Reset™ 15 ml, 60 δευτερόλεπτα. 6+ για στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ εκτός από το Advanced Defence Sensitive (+18) και 12+ το στόμα ξεπλένει με αλκοόλ.

Τερηδόνα: Η σημασία της πρόληψης

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Teeth & Gum Defence

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Total Care

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Smart Rinse®