Γιατί εμφανίζονται λεκέδες στα δόντια

Μάθετε ποιες είναι αιτίες αποχρωματισμού των δοντιών και ποιο είναι το φυσικό χρώμα των δοντιών (η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει).

ΟΙ 5 ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΛΕΚΕΔΩΝ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Έχει συμβεί σε όλους. Αν καταναλώσετε μια τροφή με πιο σκούρο μοβ χρώμα και κοιτάξετε τον καθρέφτη, θα δείτε ότι η γλώσσα και τα δόντια σας έχουν καλυφθεί με χρώμα. Διαβάστε προσεκτικά τη λίστα με τις τροφές και τα ροφήματα που δημιουργούν αποχρωματισμούς στα δόντια και προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά την κατανάλωσή τους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ξεπλύνετε τουλάχιστον το στόμα σας με νερό.

#1: Χρωματιστές γρανίτες

Υπάρχουν σε άπειρα χρώματα: πορτοκαλί, μοβ, κόκκινες, μπλε κ.λπ. Τροφές όπως οι γρανίτες οφείλουν το χρώμα τους σε ειδικές βαφές ζαχαροπλαστικής που λεκιάζουν τα δόντια. Να θυμάστε αυτόν τον κανόνα: Αν κάποια τροφή χρωματίζει τη γλώσσα σας, είναι βέβαιο ότι επηρεάζει και το χρώμα των δοντιών, παρόλο που δεν γίνεται το ίδιο έντονα αντιληπτό.

#2: Σκούρα μούρα

Όλα τα μούρα, όπως μύρτιλλα, σμέουρα και τα βακκίνια, δημιουργούν λεκέδες στα δόντια. Αυτό φυσικά δεν είναι λόγος για να αποφεύγετε την κατανάλωση αυτών των σούπερ-τροφών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Απλώς φροντίστε να πλένετε το στόμα σας με νερό αφού τα καταναλώσετε.

#3: Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι λεκιάζει τα δόντια, αλλά το ξέρατε ότι το ίδιο συμβαίνει και με το λευκό, λόγω των τανινών που περιέχει;

#4: Κέτσαπ

Αυτή η γλυκιά και σκουρόχρωμη σάλτσα περιέχει έντονα μπαχαρικά, όπως κάρυ, κύμινο και κουρκουμάς, που λεκιάζουν τα δόντια με το πέρασμα του χρόνου. Μετά από την κατανάλωση γευμάτων με κέτσαπ, βουρτσίστε καλά και ξεπλύνετε με διάλυμα τα δόντια σας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πιείτε νερό για να απομακρύνετε τα σωματίδια των τροφών που λεκιάζουν τα δόντια.

#5: Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά με ή χωρίς ζάχαρη αποχρωματίζουν τα δόντια. Γενικώς αυτά τα ροφήματα είναι ιδιαίτερα βλαβερά για τη στοματική υγεία και πρέπει να αποφεύγονται.

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Advanced White Ήπια Γεύση