Συμπτώματα ασθένειας των ούλων

Αν παρατηρείτε αλλαγές στο στόμα σας, όπως οίδημα στα ούλα ή ακόμα και υποχώρηση της γραμμής των ούλων, και δεν γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει, ανατρέξτε στα συμπτώματα της ασθένειας των ούλων για να δείτε αν υποφέρετε από κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

Οι κηλίδες αίματος στον νιπτήρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως να μην σας ανησυχήσουν αρχικά, ωστόσο θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή, καθώς είναι πρώιμες ενδείξεις μιας θεραπεύσιμης και αναστρέψιμης ασθένειας των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αυτό το πρώιμο στάδιο της νόσου μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που προκαλεί βλάβες στα οστά και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Δώστε προσοχή στα πέντε πιο εμφανή προειδοποιητικά σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας και προστατεύστε τη στοματική σας υγεία.

ΤΑ 5 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ

#1 Παρατηρείτε ερυθρότητα

Το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει μια επικίνδυνη κατάσταση. Επομένως, αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας έχουν ένα κοκκινωπό ή ελαφρώς μοβ χρώμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα υγιή ούλα είναι σκληρά και έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, γνωστή επίσης ως ουλίτιδα, που αποτελεί ένα πρώιμο και ήπιο στάδιο μιας σοβαρότερης ασθένειας των ούλων, της περιοδοντίτιδας.

#2 Τα ούλα είναι διογκωμένα

Στα πρώιμα στάδια της περιοδοντικής νόσου τα ούλα ίσως εμφανίζουν οίδημα λόγω της φλεγμονής. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας του στόματος.

#3 Αίμα στον νιπτήρα

Ακόμα ένα σύμπτωμα είναι οι κηλίδες αίματος στον νιπτήρα μετά το βούρτσισμα ή/και τη χρήση οδοντικού νήματος. Η εύκολη αιμορραγία των ούλων συνήθως είναι από τα πιο εμφανή σημάδια της ασθένειας των ούλων που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

#4 Υποχώρηση των ούλων από τα δόντια

Αν τα δόντια σας αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερα από το συνηθισμένο και παρατηρήσετε μια υποχώρηση των ούλων, παρουσιάζετε ακόμα ένα σύμπτωμα της ασθένειας των ούλων ή της περιοδοντίτιδας. Δεν είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη με το πέρασμα των χρόνων.

#5 Δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή ή η έντονα δυσάρεστη γεύση στο στόμα, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη της ασθένειας των ούλων σε πρώιμο στάδιο. Η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση πλάκας στη γλώσσα.

Άλλες ιδιαίτερες αλλαγές που παρατηρούνται στο στόμα και οφείλονται στην ασθένεια των ούλων μπορεί να περιλαμβάνουν τα ευερέθιστα ούλα, νέα διαστήματα που σχηματίζονται ανάμεσα στα δόντια, χαλάρωση των δοντιών ή/και μια διαφορετική αίσθηση κατά το δάγκωμα τροφών ή στον τρόπο που κλείνουν τα δόντια όταν δαγκώνετε τροφές. Όλα αυτά είναι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε. Αν αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα στα ούλα σας, υπάρχει πιθανότητα να αποφύγετε την εξέλιξη της ασθένειας των ούλων.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

#1 Οδοντική πλάκα

Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης της ασθένειας των ούλων είναι η οδοντική πλάκα, ένα παχύ επίχρισμα βακτηρίων που αναπτύσσεται επάνω στα ούλα και τα δόντια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με το καθημερινό βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια ενήλικες υποφέρουν από κάποιο είδος ασθένειας των ούλων. Τα καλά νέα είναι ότι η ασθένεια των ούλων σε πρώιμα στάδια είναι αναστρέψιμη. Απλώς θα πρέπει να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες. Πολύ βασικός παράγοντας είναι επίσης ο έλεγχος των δοντιών σας από τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

#2 Κάπνισμα

Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία των ιστολογικών κυττάρων των ούλων, με αποτέλεσμα το στόμα να είναι πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, όπως η ασθένεια των ούλων.

#3 Ορμονικές μεταβολές

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μερικές φορές ακόμα και κατά την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα των ορμονών αυξομειώνονται, καθιστώντας τα ούλα πιο ευάλωτα στην ασθένεια των ούλων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλες οι γυναίκες που εγκυμονούν έχουν προβλήματα με τα ούλα ή τα δόντια τους. Απλώς, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα της στοματικής υγείας σας για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων. Ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι φλεγμονές των ούλων. Τα ούλα φαίνονται ερεθισμένα, διογκωμένα και κόκκινα, ενώ μπορεί να ματώνουν μετά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος (αν έχετε ανάλογα συμπτώματα, να ξέρετε ότι συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό).

#4 Φαρμακευτικές αγωγές

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες στην παραγωγή και τη ροή του σάλιου, προκαλώντας ξηροστομία που ευνοεί την πιο γρήγορη εξάπλωση των βακτηρίων. Αν ανησυχείτε για την κατάσταση των ούλων σας, συζητήστε την αγωγή που λαμβάνετε με τον γιατρό σας.

#5 Διατροφικές ελλείψεις

Δεν είναι εύκολο να λαμβάνετε καθημερινά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα ούλα σας. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και βιταμίνη C είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στα ούλα.

#6 Στραβά δόντια

Αν τα δόντια σας επικαλύπτονται, είναι στραβά ή προεξέχουν, ενδέχεται να προσφέρουν ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ασθένειας των ούλων. Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή ευθυγράμμιση της οδοντοστοιχίας δημιουργεί περισσότερα κενά, όπου ενδέχεται να συσσωρεύεται οδοντική πλάκα, που προκαλεί βλάβες στα δόντια και τα ούλα. (Συμβουλή: Θα πρέπει, λοιπόν, να επιμένετε ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος στα συγκεκριμένα σημεία.)

#7 Οικογενειακό ιστορικό

Αν υπάρχει ιστορικό ασθένειας των ούλων στην οικογένειά σας, θα πρέπει να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας, καθώς μπορεί να διατρέχετε ένα ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακών λοιμώξεων.