Σιδεράκια

Αν έχετε σιδεράκια, ο καθαρισμός του στόματος γίνεται αρκετά πιο περίπλοκος, αλλά όχι ανέφικτος, εφόσον δείχνετε την απαραίτητη προσοχή.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όταν φοράτε σιδεράκια είναι τα σωματίδια τροφών που παγιδεύονται εύκολα και κολλάνε στα δόντια. Όταν τα σάκχαρα και τα άμυλα μετατρέπονται σε διαβρωτικά οξέα και βρίσκονται παγιδευμένα πίσω από τα σιδεράκια, σε δυσπρόσιτα σημεία που δεν είναι εύκολο να καθαρίσετε μόνο με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, ενδέχεται να αναπτυχθεί ένα είδος τερηδόνας που αφαιρεί πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία από το σμάλτο, όπως το ασβέστιο και το φώσφορο, αποδυναμώνοντας τα δόντια.

Η καλύτερη μέθοδος άμυνας ενάντια στις φθορές που προκαλεί η τερηδόνα όταν φοράτε σιδεράκια είναι η χρήση ενός στοματικού διαλύματος κατά της τερηδόνας ενισχυμένου με φθόριο, όπως τα στοματικά διαλύματα LISTERINE®. Το φθοριούχο στοματικό διάλυμα LISTERINE® κατά της τερηδόνας είναι σημαντικό τμήμα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στοματικής φροντίδας, καθώς καθαρίζει αποτελεσματικά τα σημεία στα οποία δεν φτάνουν η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Μην παραλείπετε τον σωστό καθαρισμό των δοντιών σας, ακόμα κι αν είναι λίγο πιο περίπλοκος. Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μια οδοντόκρεμα με φθόριο, να καθαρίζετε με οδοντικό νήμα και να κάνετε πλύσεις με το στοματικό διάλυμα LISTERINE®.

 ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Τα σιδεράκια, τα σύρματα και οι ελαστικές προσδέσεις τους καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του στόματος, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα η διαδικασία καθαρισμού. Η εμφάνιση λευκών αλλοιώσεων στο στόμα στη διάρκεια μιας ορθοδοντικής θεραπείας συνήθως υποδεικνύει ότι δεν εφαρμόζεται ένα σωστό πρόγραμμα φροντίδας του στόματος. Επίσης είναι πιο εύκολη η συσσώρευση πλάκας και, κατά συνέπεια, η εμφάνιση περιοδοντικών νόσων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων είναι η εφαρμογή ενός σωστού και καθημερινού προγράμματος στοματικής υγιεινής στο σπίτι και οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Πώς να διατηρείτε τη στοματική υγεία σας

Για ένα υγιές στόμα θα πρέπει να ακολουθήστε μια προσέγγιση τριών βημάτων

 1. Βούρτσισμα
 2. Οδοντικό νήμα
 3. Στοματικό διάλυμα

Σωστά εργαλεία

 • Οδοντόκρεμες με φθόριο
 • Μαλακή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα
 • Προσπαθήστε να καθαρίσετε τα δόντια με οδοντικό νήμα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο.
 • Κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα που εξουδετερώνει τα βακτήρια στα δυσπρόσιτα σημεία του στόματος

ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ

Αν φοράτε σιδεράκια, σίγουρα σας έχει συμβεί να παγιδευτούν τροφές ανάμεσα στα δόντια. Αυτό είναι μέρος της συνολικής εμπειρίας. Επίσης, αν έχετε προσδέσεις (δηλαδή λεπτά σύρματα σε χρώματα που φωσφορίζουν) ανάμεσα στα δόντια σας, υπάρχουν ένα σωρό νέες εγκοπές και γωνίες όπου μπορεί να παγιδεύονται σωματίδια τροφών, διευκολύνοντας το σχηματισμό πέτρας που μετατρέπεται σε τερηδόνα. Για να προστατεύσετε το στόμα σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και προσαρμόστε κατάλληλα το καθημερινό σας πρόγραμμα. Ευτυχώς τα υγρά, όπως τα στοματικά διαλύματα LISTERINE®, εισχωρούν σε αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία και τα καθαρίζουν αποτελεσματικά, για υγιή και καθαρά δόντια και ούλα.

 1.  Αδειάστε 20 ml (4 κουταλιές του γλυκού) στοματικού διαλύματος LISTERINE® σε ένα ποτήρι.
 2.  Αδειάστε το περιεχόμενο του ποτηριού στο στόμα σας, χωρίς να το αραιώσετε με νερό.
 3. Κάντε στοματοπλύσεις για 30 δευτερόλεπτα (προσπαθήστε να μετρήσετε τα δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο). Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να φτάσετε στα 30 δευτερόλεπτα την πρώτη φορά. Γίνεται πιο εύκολο μετά τις πρώτες χρήσεις.
 4. Ξεπλύνετε καλά όλα τα σημεία του στόματος.
 5. Φτύστε το διάλυμα στο νιπτήρα.

Συμβουλή: Προσπαθήστε να καθαρίσετε τα δόντια με οδοντικό νήμα, ακόμα κι αν είναι δύσκολο.