Παιδιά

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να καταναλώνουν γλυκά, όπως μπισκότα και παγωτά, εξηγήστε τους τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι τροφές στην υγεία του στόματος, ώστε να αποκτήσουν εγκαίρως ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής. Βοηθήστε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Αν καταφέρετε να πείσετε τα παιδιά σας να έχουν σωστές συνήθειες, για παράδειγμα να χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα (αντί να αποκλείσουν εντελώς τα γλυκά από τη διατροφή τους), έχετε ήδη κατακτήσει μια σημαντική νίκη. Μην παραλείψετε να τους επισημάνετε ότι το δυνατό βούρτσισμα βλάπτει τα δόντια και δείξτε τους ότι οι κινήσεις τους πρέπει να είναι απαλές και όχι βίαιες. Θυμίστε τους ότι το στοματικό διάλυμα καθαρίζει όλο το στόμα, σε συνδυασμό με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.

Πώς να διατηρείτε τη στοματική υγεία σας

Υιοθετήστε μια προσέγγιση τριών βημάτων

  • Βούρτσισμα
  • Οδοντικό νήμα
  • Στοματικό διάλυμα

Να θυμάστε ότι το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αλλά λειτουργεί συνδυαστικά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής, το οποίο περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών με μια οδοντόκρεμα με φθόριο και τη χρήση οδοντικού νήματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι απαραίτητο, γιατί το βούρτσισμα μόνο δεν είναι αρκετό, αφού φτάσει μόλις το 25%της στοματικής κοιλότητας. Για έναν ολοκληρωμένο καθαρισμό του στόματος, φροντίστε να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα LISTERINE®.

Πρόγραμμα στοματικής φροντίδας για παιδιά (12 ετών και άνω)

ΒΗΜΑ 1: Πιέστε το μπουκάλι για να γεμίσει το άνοιγμα με 10 ml (2 κουταλιές του γλυκού) στοματικού διαλύματος LISTERINE SMART RINSE®.

ΒΗΜΑ 2:  Βοηθήστε το παιδί σας να βάλει το διάλυμα στο στόμα του. Μην αραιώνετε το διάλυμα με νερό.

ΒΗΜΑ 3: Ζητήστε από το παιδί σας να κάνει στοματοπλύσεις για 60 δευτερόλεπτα (προσπαθήστε να μετρήσετε δυνατά 60 δευτερόλεπτα ή κάντε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο ή τραγουδώντας) και πείτε του να φτύσει το διάλυμα.

ΒΗΜΑ 4: Ανταμείψτε το παιδί με ένα χρυσό αστέρι, ένα αυτοκόλλητο ή κάτι αντίστοιχο για την προσπάθειά του.

Συμβουλή: Μάθετε στο παιδί σας ότι αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα στοματικής φροντίδας θα πρέπει να αποφύγει να φάει ή να πιει οτιδήποτε για 30 λεπτά. Όσο νωρίτερα μάθει αυτό το μικρό μυστικό, τόσο καλύτερη στοματική υγεία θα έχει.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ: 4 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι οδοντίατροι συνήθως συνιστούν στους γονείς να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους περίπου μέχρι την ηλικία των 6 ετών*. Στη συνέχεια θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας πώς να βουρτσίζει, τα δόντια του, να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα (αλλά και γιατί πρέπει να το κάνει), ώστε να προλάβετε την εμφάνιση τερηδόνας και τις επίπονες επισκέψεις στον οδοντίατρο. Διαβάστε ορισμένα κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας.

ΚΟΛΠΟ #1: Αγοράστε εντυπωσιακές, διασκεδαστικές οδοντόβουρτσες και παιδικά στοματικά διαλύματα με ευχάριστη γεύση

Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει το ίδιο την οδοντόβουρτσα, την οδοντόκρεμα και το στοματικό διάλυμα που θέλει. Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον πολλές παιδικές οδοντόβουρτσες με ζωηρά χρώματα και αγαπημένους παιδικούς ήρωες από ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα. Το LISTERINE® SMART RINSE είναι κατάλληλο για εκείνο και μάλιστα θα το λατρέψει καθώς έχει γεύση βατόμουρο.

ΚΟΛΠΟ #2: Πείτε ένα τραγούδι

Διασκεδάστε με το παιδί σας: αφήστε το να επιλέξει ένα τραγούδι που θα του τραγουδάτε ενώ βουρτσίζει τα δόντια του, χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα και ξεπλένει το στόμα του με στοματικό διάλυμα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι μην σταματήσει τη διαδικασία στη μέση του τραγουδιού. Αν μπορεί, πείτε του να μουρμουρίσει μαζί σας το τραγούδι ενώ πλένει τα δόντια του (και διασκεδάστε καθώς προσπαθεί). Αν το παιδί σας αγαπάει τον αθλητισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο και να το προκαλέσετε να βουρτσίζει τα δόντια του μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΚΟΛΠΟ #3: Κρατήστε ημερολόγιο

Ανταμείψτε το παιδί σας με ένα δελεαστικό βραβείο. Οργανώστε έναν διαγωνισμό, ώστε όσο συχνότερα βουρτσίζει τα δόντια του, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το βραβείο που θα παίρνει. Αν καταφέρει να βουρτσίζει τα δόντια του και να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα για 14 συνεχόμενες ημέρες, αγοράστε του ένα παιχνίδι που θέλει πολύ. Κρεμάστε ένα ημερολόγιο στο ύψος του παιδιού σας στο μπάνιο και αφήστε το να κολλάει ένα αστέρι κάθε ημέρα που βουρτσίζει τα δόντια και χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα το πρωί και το βράδυ.

ΚΟΛΠΟ #4: Αφηγηθείτε την ιστορία ενός δοντιού

Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί είναι σημαντικό το βούρτσισμα με μια ιστορία. Περιγράψτε με γλαφυρό τρόπο τα κακά βακτήρια της ζάχαρης που ανοίγουν τρύπες στα δόντια μας, όταν δεν τα βουρτσίζουμε και δεν πλένουμε το στόμα με διάλυμα. Προσθέστε διασκεδαστικούς χαρακτήρες στην αφήγησή σας, για παράδειγμα φωτεινές νεράιδες που μοιάζουν με τα υγιή δόντια και τον κακό χαρακτήρα του κύριου Βακτήριου. Αφού αφηγηθείτε την ιστορία μερικές φορές, ζητήστε από το παιδί σας να την επαναλάβει. Κάντε του ερωτήσεις για τους χαρακτήρες και τι ήχους κάνουν, ενθαρρύνοντας το παιδί να φανταστεί τους διαφορετικούς ήχους.