ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται συνεχώς, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών και των ούλων, καθιστώντας το στόμα πιο ευάλωτο στα βακτήρια και στο σχηματισμό οδοντικής πλάκας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση περιοδοντικών νόσων.
Πράγματι, συνιστάται οι έγκυες γυναίκες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην οδοντική τους φροντίδα για να προστατεύουν τα ούλα και τα δόντια τους. Για να προστατεύσετε τη στοματική υγεία σας, φροντίστε να κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα και προλάβετε πιθανά προβλήματα για τους επόμενους 9 μήνες.
Ερεθισμός των ούλων
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλες οι γυναίκες που εγκυμονούν έχουν προβλήματα με τα ούλα ή τα δόντια τους. Απλώς στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα της στοματικής υγείας σας για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων. Ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι φλεγμονές των ούλων.
Τα ούλα φαίνονται ερεθισμένα, διογκωμένα και κόκκινα, ενώ μπορεί να ματώνουν μετά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος (αν έχετε ανάλογα συμπτώματα, να ξέρετε ότι συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό).
Διόγκωση του στόματος
Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες παρατηρούν διόγκωση των ιστών που εκδηλώνεται στα ούλα. Αυτοί οι μη καρκινογόνοι όγκοι έχουν σκούρο κόκκινο-μοβ χρώμα και μπορεί να είναι ένα είδος οδοντικής πλάκας. Απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για περισσότερες συμβουλές αλλά και τρόπους αντιμετώπισης.
Ουλίτιδα κατά την εγκυμοσύνη
Όπως αναφέραμε τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα δόντια της μέλλουσας μητέρας. Μία από τις παθήσεις που μπορεί να βιώσει μία εγκυμονούσα είναι η ουλίτιδα εγκυμοσύνης.
Κατά την πάθηση αυτή, τα ούλα έχουν έντονο ερυθρό χρώμα, είναι ευαίσθητα και συχνά ματώνουν κατά το βούρτσισμα. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται έντονη κακοσμία στο στόμα.
Επουλίτιδα στην εγκυμοσύνη
Η πάθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνη και είναι το αποτέλεσμα της κακής υγιεινής του στόματος. Πιο συγκεκριμένα η επουλίτιδα εμφανίζεται με μικρούς όγκους ανάμεσα στα ούλα. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, όμως αυτές οι κύστες δεν επιφέρουν κάποιο πόνο ούτε δυσκολεύουν την μάσηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις φεύγουν από μόνες τους μετά την ολοκλήρωση της κύησης. Αν, όμως, επιμείνουν μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.
Έντονη τερηδόνα
Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα υποφέρει από τερηδόνα. Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη ή αν προϋπάρχει ενδέχεται να επιδεινωθεί. Η κυρία αιτία εμφάνισης της τερηδόνας είναι τα οξέα που αναπτύσσονται στο στόμα εξαιτίας των μικροβίων.
Έτσι, οι εγκυμονούσες που υποφέρουν συχνά από εμετούς, είναι ευκολότερο να εμφανίσουν τερηδόνα στα δόντια τους καθώς τα οξέα του στομάχου μεταφέρονται στο στόμα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες των οδοντιάτρων, οι εγκυμονούσες μπορούν να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους και να υποβληθούν στους απαραίτητους καθαρισμούς και θεραπείες ενόσω βρίσκονται στο δεύτερο τρίμηνο της κύησής του και έπειτα από άδεια του γυναικολόγου τους.
Συμβουλές στοματικής υγιεινής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη σας, ώστε να αποφύγετε συγκεκριμένες θεραπείες και ακτινογραφίες αλλά και για σας πει αν χρειάζεστε ιδιαίτερη παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη σας.
Αν παρατηρήσετε ερεθισμούς στα ούλα, απευθυνθείτε σε έναν οδοντίατρο για να λάβετε μια επαγγελματική συμβουλή.
Να πλένετε καθημερινά τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Ιδιαίτερα αν υποφέρετε από εμετούς, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε εμετό.
Φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά και να το περνάτε από όλα τα δόντια.
Κάντε καθημερινά πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα για όσο χρόνο αναγράφουν οι οδηγίες.
Επιλέξτε τα σωστά εργαλεία
Μαλακές ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες με φθόριο
Στοματικό διάλυμα LISTERINE®, που εξουδετερώνει τα βακτήρια τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, οδοντική πλάκα και περιοδοντικές νόσους
ΠΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ
ΒΗΜΑ 1: Αδειάστε 20 ml (4 κουταλιές του γλυκού) στοματικού διαλύματος σε ένα ποτήρι.
ΒΗΜΑ 2: Αδειάστε το περιεχόμενο του ποτηριού στο στόμα σας. Μην αραιώνετε το διάλυμα με νερό.
ΒΗΜΑ 3: Κάντε στοματικές πλύσεις για 30 δευτερόλεπτα (προσπαθήστε να μετρήσετε τα δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο). Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να φτάσετε στα 30 δευτερόλεπτα την πρώτη φορά. Γίνεται πιο εύκολο μετά τις πρώτες χρήσεις.
ΒΗΜΑ 4: Ξεπλύνετε καλά όλα τα σημεία του στόματος.
ΒΗΜΑ 5: Φτύστε το διάλυμα στο νιπτήρα.
Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται συχνά, τα ούλα γίνονται πιο ευαίσθητα και πιο επιρρεπή σε διάφορες οδοντικές παθήσεις. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε πια για αυτές τις παθήσεις και θα μπορείτε να απολαύσετε αυτή την περίοδο της ζωής σας χωρίς άγχος
Όμως, η σχολαστική φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας ανεξάρτητα από το αν είστε έγκυος ή όχι. Η πρόληψη είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες και επίπονες ασθένειες όπως είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.