ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ… Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ενημερωτικό δελτίο: ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Οδοντικά εμφυτεύματα, τεχνητή οδοντοστοιχία

Η βακτηριακή χλωρίδα δεν διαφέρει στην περίπτωση ατόμων με τεχνητή οδοντοστοιχία ή αποκατάσταση. Δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο επιθετική. Ωστόσο, τα εμφυτεύματα ή οι τεχνητές οδοντοστοιχίες μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των σημείων όπου είναι πιθανό να συσσωρευτούν υπολείμματα τροφών, που μπορούν να ενισχύσουν τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας και τη δύσοσμη αναπνοή, καθώς και να μαλακώσουν τα ούλα. Επομένως, ο προσεκτικός και βαθύς καθαρισμός είναι απαραίτητος.

ΟΔΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Κατά την αντικατάσταση κάποιου δοντιού, ίσως προταθεί η χρήση εμφυτεύματος. Ο οδοντίατρος δουλεύει σε δύο στάδια:

Στάδιο 1: ελέγχει εάν ο οστικός ιστός στον οποίο θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα είναι αρκετά γερός. Στη συνέχεια, ανοίγει το ούλο και τοποθετεί μια ρίζα από τιτάνιο στο οστό της γνάθου. Απαιτείται αναμονή πολλών μηνών για να είναι βέβαιο ότι το σώμα δέχεται την τεχνητή ρίζα.

Στάδιο 2: Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο οδοντίατρος ανοίγει ξανά το ούλο και μια κορώνα βιδώνεται στη ρίζα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη, για την πρόληψη τυχόν μολύνσεων.

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται για πολλούς λόγους:

  • Για την ενίσχυση τυχόν χαλαρών δοντιών
  • Για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών που έχουν πέσει.

Ειδικότερα, βοηθούν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρήσουν καλή λειτουργία μάσησης.

Οι σταθερές αποκαταστάσεις (π.χ. κορώνες ή γέφυρες) τοποθετούνται στα υπάρχοντα δόντια. Τα καλύπτουν ή στηρίζονται επάνω τους για να τα ενισχύσουν. Οι μερικές ή ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες αντικαθιστούν τα υπάρχοντα δόντια.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΑ Ή ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μια τεχνητή οδοντοστοιχία ή αποκατάσταση απαιτεί εξίσου καλή συντήρηση με τα φυσικά δόντια. Βέβαια, δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας κοιλοτήτων σε μια τεχνητή οδοντοστοιχία ή αποκατάσταση, αλλά μπορεί να σχηματιστεί οδοντική πλάκα και πέτρα επάνω της, ενώ είναι πιθανό να συσσωρεύει βακτήρια ή υπολείμματα τροφών, τα οποία θα προκαλέσουν προβλήματα στα υγιή δόντια ή στα ούλα.

Αν έχετε κάνει κάποια σταθερή αποκατάσταση, πρέπει να ακολουθείτε τις συνήθεις συμβουλές στοματικής υγιεινής.

Η φθορά, η εμμηνόπαυση ή η μείωση της ροής του σάλιου αποδυναμώνει τα δόντια. Επομένως, πρέπει να τους δείχνετε ιδιαίτερη προσοχή:

  • Να βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα ή μετά από κάθε γεύμα.
  • Να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα καθημερινής χρήσης για τον καθαρισμό των σημείων στα οποία δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα και τον περιορισμό της ανάπτυξης των βλαβερών βακτηρίων στο στόμα.
  • Μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ο τακτικός έλεγχος και ο επαγγελματικός καθαρισμός είναι απαραίτητοι για την πρόληψη των προβλημάτων στοματικής υγείας.

Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία, ακολουθείτε τις κλασικές συμβουλές στοματικής υγείας για τη φροντίδα των δοντιών και του στόματός σας.

Βουρτσίζετε την τεχνητή οδοντοστοιχία σας όταν δεν την φοράτε, με ειδική οδοντόβουρτσα για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Φροντίστε να καθαρίζετε και τις δύο πλευρές, τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική, ώστε να μην μένουν υπολείμματα τροφών, και χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να καθαρίζετε απαλά τα ούλα σας.

Ολοκληρώνετε τον καθαρισμό της τεχνητής οδοντοστοιχίας σας με ένα διάλυμα κατάλληλο για τεχνητές οδοντοστοιχίες. Φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης.

Ακόμη και αν δεν έχετε πια δόντια, πρέπει να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά. Ο οδοντίατρος θα ελέγχει την κατάσταση της υγείας του μαλακού ιστού του στόματός σας και θα συντηρεί την τεχνητή οδοντοστοιχία σας. Ο καθαρισμός της τεχνητής οδοντοστοιχίας με δονήσεις ή υπερήχους βοηθά να ελέγξουμε αν υπάρχουν τυχόν ρωγμές.

Κατάλογος υποσημειώσεων: