Τι είναι η χαλίτωση;

Η χαλίτωση, δηλαδή η χρόνια δυσάρεστη αναπνοή, εκδηλώνεται με μια έντονα δυσάρεστη οσμή από το στόμα. Η αρκετά κοινή και συνηθισμένη πρωινή δυσοσμία του στόματος δεν οφείλεται στη χαλίτωση. Το ίδιο ισχύει και για τη δυσάρεστη αναπνοή που εμφανίζεται για λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση πολύ πικάντικων και εξωτικών πιάτων. Το πρόβλημα της χαλίτωσης είναι η επίμονη δυσοσμία του στόματος που δεν εξουδετερώνεται ακόμα και μετά το βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση οδοντικού νήματος και τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία και ντροπή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ συχνά διστάζουν να το αναφέρουν ακόμα και στον οδοντίατρό τους. Ωστόσο είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η χαλίτωση οφείλεται σε διάφορες αιτίες, το 80% των οποίων εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα. Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι η τερηδόνα, οι περιοδοντικές νόσοι, τα σπασμένα σφραγίσματα και ο ελλιπής καθαρισμός των τεχνητών οδοντοστοιχιών. Φυσικά μπορεί να οφείλεται και σε διατροφικούς παράγοντες. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες/χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι όξινες τροφές, τα γλυκά και, φυσικά, η κατανάλωση κρεμμυδιού και σκόρδου, σίγουρα ενισχύουν την κακοσμία του στόματος. Το ίδιο ισχύει και με την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν καπνίζετε.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η χαλίτωση μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις των πνευμόνων, ορισμένες μορφές καρκίνου και λοιμώξεις των αμυγδαλών. Ενδέχεται επίσης να σχετίζεται με αιματολογικές νόσους ή παθήσεις των πνευμόνων και των νεφρών. Οι πιο κοινές ιατρικές αιτίες, ωστόσο, είναι ο διαβήτης, λόγω των διακυμάνσεων των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η οπισθορρινική καταρροή. Ακόμη και μια απλή ιγμορίτιδα μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σας, λόγω της συσσώρευσης βλέννας.

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες της χαλίτωσης οφείλονται σε παθήσεις στο εσωτερικό του στόματος, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι μια επαναξιολόγηση της τεχνικής βουρτσίσματος των δοντιών σας και πλύσεων του στόματος. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εστιάζετε στο βούρτσισμα της γλώσσας, όπου ζουν πολλά βακτήρια τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Βουρτσίστε τη γλώσσα, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Μην ξεχνάτε ότι το βούρτσισμα καθαρίζει μόνο το 25% του στόματος. Με τη χρήση στοματικού διαλύματος διασφαλίζετε το σωστό καθαρισμό ολόκληρου του στόματος.

Αν δεν παρατηρήσετε καμία βελτίωση, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Μην αισθάνεστε φόβο ή αμηχανία να μιλήσετε για το πρόβλημά σας με έναν έμπειρο επαγγελματία. Το πιθανότερο είναι να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Cool Mint

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Fresh Burst

Κοινά ιατρικά προβλήματα που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Ξηροστομία και δυσάρεστη αναπνοή

Οι 5 βασικές τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Καθημερινές συνήθειες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή