Οφέλη του στοματικού διαλύματος

Σκεφτείτε για λίγο όλες τις δοκιμασίες στις οποίες υποβάλετε καθημερινά το στόμα σας.

Το σάλιο διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα από τα οποία τροφοδοτούνται τα βακτήρια του στόματος και πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Σε αυτά τα βακτήρια οφείλονται τα προβλήματα του στόματος, όπως η δυσάρεστη αναπνοή, η τερηδόνα, η ουλίτιδα ακόμα και η ευαισθησία των δοντιών.

Επίσης, συσσωρεύονται σχηματίζοντας μια επίστρωση μεγάλου πάχους που ονομάζεται οδοντική πλάκα και η οποία, αν δεν αφαιρεθεί, ασβεστοποιείται και εξελίσσεται σε πέτρα. Η πέτρα είναι πιο πορώδης σε σχέση με το σμάλτο των δοντιών και έτσι δημιουργεί εύκολα λεκέδες στα δόντια που προέρχονται από τον καφέ, το κρασί, το κάπνισμα και άλλες τροφές και ποτά που καταναλώνετε.

Το LISTERINE® εξουδετερώνει τα βακτήρια που αντιστέκονται στο βούρτσισμα. Τα βακτήρια είναι πολύ δυσάρεστα και εξαπλώνονται σε όλα τα σημεία του στόματος: στη γλώσσα, στα ούλα ακόμα και στον ουρανίσκο. Μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος επικάλυψης. Τα δόντια αντιστοιχούν μόνο στο 25% της στοματικής κοιλότητας, επομένως δεν έχει σημασία πόσο καλά τα βουρτσίζετε. Το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό για να καταπολεμήσει όλα τα βακτήρια του στόματος.

Αντίθετα το LISTERINE® καλύπτει όλο το στόμα, ακόμα και τις περιοχές όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα, καθαρίζοντας σε βάθος και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία.

Η μοναδική σύνθεση του LISTERINE® με αιθέρια έλαια:

καταπολεμά έως και το 99% των βακτηρίων που παραμένουν μετά το βούρτσισμα.

Εξουδετερώνει τα βακτήρια που βρίσκονται στη βιομεμβράνη της πλάκας, μια πολύ λεπτή στρώση από μικροσκοπικούς οργανισμούς που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του στόματος.

Αποφύγετε τη δυσάρεστη αναπνοή για έως και 12 ώρες.

*Pan et al. Journal of Dentistry 38, S1 (2010) S16-S20

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το βιοϋμενιο αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες της ουλίτιδας. Ο σχηματισμός αυτής της βιομεμβράνης ξεκινά αμέσως μετά το βούρτσισμα. Η ισχυρή αντιβακτηριακή δράση του LISTERINE® καταπολεμά μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων, διασπώντας τα τοιχώματα των κυττάρων τους και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΘΟΡΙΟΥ;

Το φθοριούχο νάτριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που χρησιμεύει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση νερού με σωστή ποσότητα φθορίου και η χρήση προϊόντων που περιέχουν φθόριο, όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, ωφελούν σημαντικά την στοματική υγεία και συμβάλλουν στη μείωση της τερηδόνας.

Το φθοριούχο νάτριο περιορίζει την ανάπτυξη τερηδόνας αναστέλλοντας την απομετάλλωση (δηλαδή την απώλεια μεταλλικών στοιχείων) του σμάλτου και προάγοντας την επαναμετάλλωση της επιφάνειας των δοντιών.

Τα ιόντα φθορίου εισχωρούν στο σμάλτο σχηματίζοντας τον φθοροαπατίτη, μια χημική ουσία πιο δυνατή από τον υδροξυαπατίτη. Με αυτόν τον τρόπο το φθόριο ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών, που γίνεται πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις των οξέων, και ταυτόχρονα μειώνει την εμφάνιση τερηδόνας.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Το σμάλτο είναι το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών και αποτελείται κυρίως από τον υδροξυαπατίτη, ένα συνδυασμό ασβεστίου και φωσφορικών ιόντων.

Το σμάλτο είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα και αρκετά ανθεκτικό, ώστε να αντιστέκεται στο δάγκωμα και το μάσημα των τροφών.

Η καλή κατάσταση του σμάλτου είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των εσωτερικών στρωμάτων των δοντιών, όπου βρίσκεται η πιο μαλακή οδοντίνη, η οποία περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νευρικές απολήξεις. Όταν το σμάλτο χάνει ορισμένα μεταλλικά στοιχεία του (το ασβέστιο και τα φωσφορικά ιόντα), αποδυναμώνεται και τα βακτήρια της πλάκας εισχωρούν στα εσωτερικά στρώματα του δοντιού, με αποτέλεσμα την πιθανή ανάπτυξη τερηδόνας. Επιπλέον, τα δόντια μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις κρύες, ζεστές και γλυκές τροφές.

Τα δόντια δέχονται επιθέσεις από τα οξέα των τροφών και των ροφημάτων αλλά και από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια της πλάκας. Συνεπώς, το σμάλτο απομεταλλώνεται (χάνει μεταλλικά στοιχεία) και αποδυναμώνεται καθημερινά, χάνοντας ασβέστιο και φωσφορικά ιόντα. Η αποδυνάμωση του σμάλτου κάνει τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.