ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Ενημερωτικό δελτίο: ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΩΤΕΙΝΟ, ΛΕΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ;

ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Δεν είναι ο κόσμος πιο όμορφος όταν χαμογελάτε; Το χαμόγελο είναι δείγμα αυτοπεποίθησης και χαράς.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους και πιστεύουν ότι τα πιο φωτεινά, πιο λευκά δόντια που μοιάζουν φυσικά κάνουν υπέροχο το χαμόγελο τους.

Οι αιτίες του αποχρωματισμού των δοντιών

Ο αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να οφείλεται σε εγγενείς ή εξωγενείς παράγοντες, ή σε συνδυασμό και των δύο.

Εξωγενείς χρωματισμοί μπορεί να προκληθούν από: Τροφές που περιέχουν τανίνη, όπως το κόκκινο κρασί, ο καφές και το τσάι. Η χρήση καπνού, είτε με το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού, μπορεί να οδηγήσει σε εξωγενείς χρωματισμούς.

Εγγενείς χρωματισμοί μπορεί να προκληθούν από: την έκθεση σε υψηλά επίπεδα φθορίου ή τη χορήγηση αντιβιοτικών τετρακυκλίνης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Τι είναι η λεύκανση των δοντιών;

Μιλάμε για τη λεύκανση των δοντιών ως μία και μόνη θεραπεία, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια σειρά από επιλογές που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

•       Λεύκανση κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό την παρακολούθηση οδοντιάτρου

•       Λεύκανση εντατικού τύπου στο ιατρείο ή «δυναμική λεύκανση»

•       Προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο (τα οποία πωλούνται και χορηγούνται την πρώτη φορά από τον οδοντίατρο).

Κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Στη λεύκανση κατά τη διάρκεια της νύχτας υπό την παρακολούθηση οδοντιάτρου χρησιμοποιούνται σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας λευκαντικές ουσίες που εφαρμόζονται στα δόντια με τη χρήση ενός εξατομικευμένου νάρθηκα (μασελάκι), ο οποίος πρέπει να φορεθεί για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Στη λεύκανση εντατικού τύπου στο ιατρείο χρησιμοποιούνται σχετικά υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικές ουσίες, για παράδειγμα 25-35% υπεροξείδιο του υδρογόνου, για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Η λευκαντική ουσία εφαρμόζεται στα δόντια μετά την προστασία των μαλακών ιστών και το υπεροξείδιο μπορεί να ενεργοποιηθεί με τη χρήση θερμότητας ή φωτός. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται και ως «δυναμική λεύκανση»

Τα προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν συνήθως χαμηλής περιεκτικότητας λευκαντικές ουσίες (π.χ. 3-6% υπεροξείδιο του υδρογόνου) που εφαρμόζονται κατευθείαν στα δόντια από τον οδοντίατρο.

Επιλογές λεύκανσης στο σπίτι

Τα δόντια σας είναι ελαφρώς αποχρωματισμένα με εξωγενείς λεκέδες; Τότε ίσως απλά να χρειάζεστε επιλογές, όπως στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες λεύκανσης (δεν περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή άλλες λευκαντικές ουσίες).

Κατάλογος υποσημειώσεων: