Τι είναι το φθόριο;

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που υπάρχει στη φύση και έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη φθορά των δοντιών, όταν προσλαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται στα δόντια ως τοπική θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το φθόριο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις για την ανθρώπινη υγεία καθώς θεωρείται απαραίτητο για την στοματική υγεία.

Πώς λειτουργεί το φθόριο

Το φθόριο μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην στοματική υγιεινή. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τερηδόνας. Το φθόριο μπορεί να περιορίσει την τερηδόνα στα δόντια. Τα οξέα της πλάκας προκαλούν απομετάλλωση των δοντιών (δηλαδή απώλεια των μεταλλικών στοιχείων τους), με αποτέλεσμα τη σταδιακή φθορά τους.

Ο τρόπος με τον οποίο δρα το φθόριο για την καταπολέμηση της τερηδόνας είναι απλός αλλά πολυδιάστατος. Το στοιχείο αυτό, που βρίσκεται διάχυτο στη φύση, έχει την ικανότητα να διευκολύνει την διάλυση του ασβεστίου που συσσωρεύεται στα δόντια.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών. Το φθόριο είναι ένα συστατικό που βοηθά τα δόντια να απορροφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Επίσης, το φθόριο έχει την ικανότητα να καθυστερεί και σε ένα βαθμό να μειώνει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων που αναπτύσσονται στο στόμα.

Συνεπώς, το φθόριο είναι ένας σύμμαχος των δοντιών ενάντια στην ανάπτυξη μικροβίων καθώς κάνει τα δόντια πιο δυνατά, πιο υγιή και τα προετοιμάζει για να ανταπεξέλθουν στη μάχη ενάντια στα οξέα από την οποία προκαλείται η τερηδόνα.

Ο σχηματισμός της τερηδόνας, ωστόσο, είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία χάρη στην επαναμετάλλωση ή την απόθεση μεταλλικών στοιχείων στα κατεστραμμένα τμήματα των δοντιών. Η τοπική εφαρμογή φθορίου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επαναφοράς των μεταλλικών στοιχείων.

Γιατί το φθόριο είναι σημαντικό για την υγιεινή των δοντιών

Όλοι οι οδοντίατροι συμβουλεύουν να μείνουμε μακριά από τη ζάχαρη προκειμένου να προστατέψουμε τα δόντια μας. Τα διάφορα σάκχαρα που βρίσκονται στις τροφές και ιδιαίτερα στα γλυκά προκαλούν απασβεστίωση στα δόντια. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι λεπταίνει η αδαμαντίνη των δοντιών μέχρι που δεν εξαφανίζεται και ως αποτέλεσμα δημιουργείται η τερηδόνα.

Όμως, η τακτική λήψη φθορίου μπορεί να προλάβει αυτή την κατάσταση ή/και να μειώσει το ρυθμό εξέλιξής της. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φθορίου είναι ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έτσι, μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη μικροβίων που προκαλούν την οδοντική πλάκα.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να λάβουμε το φθόριο στην καθημερινότητά μας;

Όπως αναφέραμε παραπάνω το φθόριο είναι ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε διάφορες τροφές στη φύση, αλλά σε μικρές ποσότητες και είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να έχουμε υγιή δόντια και ούλα.

Αναφορικά με την υγιεινή του στόματός μας, το φθόριο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη σκλήρυνση του σμάλτου. Όμως, πόσο φθόριο πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστες συνέπειες;

Οι οδοντίατροι προτείνουν οι άνδρες να λαμβάνουν καθημερινά 4 mg φθορίου ενώ οι γυναίκες μόλις 3 mg. Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι που μπορούμε να βρούμε το φθόριο. Και η απάντηση είναι πολύ απλή, στο νερό. Όμως, στο νερό υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες φθορίου, καθώς το νερό στην Ελλάδα δεν εμπλουτίζεται με φθόριο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Επίσης, η ποσότητα του φθορίου που υπάρχει στο νερό που καταναλώνετε εξαρτάται από το αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου είναι ασφαλές να πιείτε νερό από τη βρύση ή αν συνηθίζετε να καταναλώνετε εμφιαλωμένο νερό.

Όταν το φθόριο λαμβάνεται από το στόμα, καταλήγει στο στομάχι και το έντερο και απορροφάται από τον οργανισμό συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των δοντιών.

Μία άλλη πηγή φθορίου είναι η οδοντόπαστες και τα στοματικά διαλύματα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η καθημερινή χρήση ενός στοματικού διαλύματος που περιέχει φθόριο στις απαιτούμενες φυσιολογικές ποσότητες προκειμένου να διαφυλάξετε τα δόντια σας.(3) Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα LISTERINE® με φθόριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το στοματικό διάλυμα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας φροντίδας των δοντιών σας καθώς βοηθά στην αποτελεσματική απομάκρυνση των βακτηρίων και των υπολειμμάτων των τροφών.

Άλλες πηγές φθορίου

Καθώς το φθόριο υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε διάφορα τρόφιμα στην φύση, υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές λήψης του. Το τρόφιμο με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φθόριο είναι η σοκολάτα. Στη συνέχεια η λίστα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σπόροι κολοκυθιάς
  • Καλαμπόκι
  • Σιτηρά όπως το σιτάρι και το κριθάρι
  • Λαχανικά όπως η πατάτα
  • Ρύζι
  • Ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια
  • Όσπρια όπως οι φακές και η φάβα
  • Χόρτα

Αρκετά χαμηλότερα στη λίστα αυτή θα βρούμε διάφορα κρέατα όπως το χοιρινό και το μοσχάρι. Ενώ, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι το χαμομήλι που υπάρχει σε αφθονία στη φύση είναι πλούσιο σε φθόριο. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Επίσης, μικρές ποσότητες φθορίου περιέχονται σε ορισμένες τροφές, όπως το σπανάκι, τα καρότα και τα σπαράγγια, τα περισσότερα θαλασσινά, το τσάι αλλά και τροφές που έχουν προετοιμαστεί με φθοριούχο νερό.

Εάν ο οδοντίατρός σας κρίνει ότι χρειάζεστε περισσότερο φθόριο για τα δόντια σας, μπορεί να προχωρήσει σε μία θεραπεία που ονομάζεται φθορίωση και πραγματοποιείται μόνο στα οδοντιατρεία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν χρειάζεστε μια τέτοια θεραπεία.

Γιατί να επιλέξετε ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο

Η χρήση ενός στοματικού διαλύματος με φθόριο είναι απόλυτα ασφαλής τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες και συνίσταται ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η τερηδόνα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τερηδόνας, είναι εφικτό να αναστραφούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί στα δόντια εξαιτίας της τερηδόνας.

Είναι γεγονός ότι όσο καλά και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει σε όλα τα σημεία των δοντιών και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου ενώνονται τα δόντια.

Για το λόγο αυτό, ένα στοματικό διάλυμα με φθόριο μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα βακτήρια και τα υπολείμματα των τροφίμων. Όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα καθημερινά και να αποτελέσει μέρος της ρουτίνας σας μαζί με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.

*Advanced White και Advanced Defence Sensitive 10ml 60 δευτερόλεπτα και Nightly Reset™ 15 ml, 60 δευτερόλεπτα. 6+ για στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ εκτός από το Advanced Defence Sensitive (+18) και 12+ το στόμα ξεπλένει με αλκοόλ.

shutterstock_644921515.jpg

fluoride | Listerine

Εύκολοι τρόποι πρόληψης της τερηδόνας

Πρόληψη του σχηματισμού τερηδόνας