Τι είναι αυτή η κολλώδης μεμβράνη στα ούλα μου, όταν ξυπνάω το πρωί;

Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, σχηματίζοντας ένα λεπτό στρώμα που ονομάζεται βιομεμβράνη. Αυτό ακριβώς είναι η κολλώδης μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και τα ούλα σας, όταν ξυπνάτε το πρωί. Ο σχηματισμός βιομεμβράνης είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους, ακόμα και αν βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και κάνετε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, αν δεν αφαιρείτε τη βιομεμβράνη σε καθημερινή βάση, μπορεί να συσσωρευτεί και να εξελιχθεί σε οδοντική πλάκα.

Η οδοντική πλάκα, που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια των ούλων, αποτελείται από ορισμένα βλαβερά βακτήρια (τα οποία αναπτύσσονται από τα υπολείμματα ζάχαρης στα ούλα και στα δόντια και μετατρέπονται σε διαβρωτικά οξέα) και ορισμένα καλά βακτήρια (που απωθούν τα βλαβερά βακτήρια από τη φυσιολογική βιομεμβράνη).

Ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα φροντίδας των δοντιών, το οποίο περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και καθημερινές πλύσεις με στοματικό διάλυμα, ελέγχετε και περιορίζετε το μέγεθος της βιομεμβράνης και ενδεχομένως βελτιώνετε τη σύνθεσή της, αυξάνοντας τον αριθμό των καλών βακτηρίων που περιέχει. Ωστόσο, αν καθαρίζετε και πλένετε τα ούλα και τα δόντια σας λιγότερο τακτικά, η βιομεμβράνη (που συνήθως έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα) στερεοποιείται και μετατρέπεται σε πέτρα, την οποία μπορεί να απομακρύνει μόνο ο οδοντίατρος χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία. Επομένως, φροντίστε να κάνετε καθημερινά πλύσεις με στοματικό διάλυμα, για να διατηρείτε τη βιομεμβράνη σε υγιή κατάσταση.

Συμπτώματα της ασθένειας των ούλων

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Ήπια γεύση

LISTERINE® Total Care

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην ασθένεια των ούλων, την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα;