Ξηροστομία και δυσάρεστη αναπνοή

Η ξηροστομία συνήθως προκύπτει όταν η μειώνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα. Αυτές οι άγονες συνθήκες προκαλούν δυσκολία στην ομιλία, πονόλαιμο και ένα πολύ έντονο αίσθημα δίψας που δεν ικανοποιείται εύκολα. Αν το πρόβλημα είναι επίμονο, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή. Γιατί; Το σάλιο, που έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί, επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο: απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών από το στόμα. Χωρίς την παρουσία σάλιου, τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών αρχίζουν να αποσυντίθενται, δημιουργώντας μια δυσάρεστη οσμή.

Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Ορισμένα φάρμακα, όπως φαρμακευτικές αγωγές για την υπέρταση, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή σάλιου. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και οι θεραπείες με ακτινοβολία, οι παθήσεις των σιελογόνων αδένων, ο διαβήτης, η αναπνοή από στόμα, η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα. Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, καθώς και η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηροστομία, λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού και των ορμονικών μεταβολών. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη. Αν η ξηροστομία δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, ενδέχεται να διαβρώσει τα δόντια και να προκαλέσει τερηδόνα, δυσκολία κατάποσης ή ομιλίας, ακόμα και απώλεια των δοντιών.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκαλεί η ξηροστομία. Το μάσημα μιας τσίχλας χωρίς ζάχαρη διεγείρει την παραγωγή σάλιου χωρίς να επιβαρύνει τα δόντια με πρόσθετα σάκχαρα. Μια άλλη εναλλακτική είναι η χρήση στοματικού διαλύματος που καταπολεμά τα βακτήρια, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών. Άλλες απλές λύσεις είναι ο περιορισμός της καφεΐνης και η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.

Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Cool Mint

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Fresh Burst

Τι είναι η χαλίτωση

Κοινά ιατρικά προβλήματα που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Οι 5 βασικές τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Καθημερινές συνήθειες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή