Τα 5 ενδεικτικά σημάδια της ασθένειας των ούλων

Οι κηλίδες αίματος στον νιπτήρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος ίσως να μην σας ανησυχήσουν αρχικά, ωστόσο θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή, καθώς είναι πρώιμες ενδείξεις μιας θεραπεύσιμης και αναστρέψιμης ασθένειας των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αυτό το πρώιμο στάδιο της νόσου μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, που προκαλεί βλάβες στα οστά και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους. Δώστε προσοχή στα πέντε πιο εμφανή προειδοποιητικά σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας και προστατεύστε τη στοματική σας υγεία.

#1 Παρατηρείτε ερυθρότητα

Το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει μια επικίνδυνη κατάσταση. Επομένως, αν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας έχουν ένα κοκκινωπό ή ελαφρώς μοβ χρώμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα υγιή ούλα είναι σκληρά και έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή στα ούλα, γνωστή επίσης ως ουλίτιδα, που αποτελεί ένα πρώιμο και ήπιο στάδιο μιας σοβαρότερης ασθένειας των ούλων, της περιοδοντίτιδας.

#2 Τα ούλα είναι διογκωμένα

Στα πρώιμα στάδια της περιοδοντικής νόσου τα ούλα ίσως εμφανίζουν οίδημα λόγω της φλεγμονής. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα καθημερινής φροντίδας του στόματος.

#3 Αίμα στον νιπτήρα

Ακόμα ένα σύμπτωμα είναι οι κηλίδες αίματος στον νιπτήρα μετά το βούρτσισμα ή/και τη χρήση οδοντικού νήματος. Η εύκολη αιμορραγία των ούλων συνήθως είναι από τα πιο εμφανή σημάδια της ασθένειας των ούλων που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

#4 Υποχώρηση των ούλων από τα δόντια

Αν τα δόντια σας αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερα από το συνηθισμένο και παρατηρήσετε μια υποχώρηση των ούλων, παρουσιάζετε ακόμα ένα σύμπτωμα της ασθένειας των ούλων ή της περιοδοντίτιδας. Δεν είναι απλώς μια φυσική εξέλιξη με το πέρασμα των χρόνων.

#5 Δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσάρεστη αναπνοή ή η έντονα δυσάρεστη γεύση στο στόμα, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη της ασθένειας των ούλων σε πρώιμο στάδιο. Η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση πλάκας στη γλώσσα.

Άλλες ιδιαίτερες αλλαγές που παρατηρούνται στο στόμα και οφείλονται στην ασθένεια των ούλων μπορεί να περιλαμβάνουν τα ευερέθιστα ούλα, νέα διαστήματα που σχηματίζονται ανάμεσα στα δόντια, χαλάρωση των δοντιών ή/και μια διαφορετική αίσθηση κατά το δάγκωμα τροφών ή στον τρόπο που κλείνουν τα δόντια όταν δαγκώνετε τροφές. Όλα αυτά είναι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε. Αν αντιμετωπίσετε σωστά το πρόβλημα στα ούλα σας, υπάρχει πιθανότητα να αποφύγετε την εξέλιξη της ασθένειας των ούλων.

Αιτίες ουλίτιδας

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Ήπια γεύση

LISTERINE® Total Care

Γιατί αιμορραγούν τα ούλα μου;

Γιατί υποχωρούν τα ούλα μου;