5 Τρόφιμα και Ποτά που Οδηγούν σε Χαλασμένα Δόντια

Η κύρια αιτία της τερηδόνας, που ουσιαστικά δημιουργεί κοιλότητες στα δόντια, είναι τα οξέα που κατακάθονται στα δόντια και φθείρουν το σμάλτο με το πέρασμα του χρόνου. Οι τροφές, όπως τα γλυκά ή τα άμυλα, διασπώνται σε σάκχαρα, τα οποία μετατρέπονται σε διαβρωτικό οξύ στο στόμα, επιτίθενται στα δόντια και αποδυναμώνουν το ισχυρό τους επίχρισμα.

#1 Καραμέλες

Όπως ίσως φαντάζεστε, οι καραμέλες με ζάχαρη που κρατάτε στο στόμα για αρκετή ώρα ή θρυμματίζετε με τα δόντια σας θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το σμάλτο αλλά και τη συνολική υγεία του στόματος. Οι καραμέλες περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, που κολλάει στα δόντια και απαιτεί πολύ χρόνο για να διαλυθεί, εκθέτοντας τα ούλα και τα δόντια στη ζημιογόνο δράση της.

#2 Όξινα ροφήματα

Οι χυμοί, τα ενεργειακά ποτά και όλα τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη και οξέα που βλάπτουν τα δόντια. Αν θέλετε να πιείτε κάτι διαφορετικό από το νερό, αναζητήστε προϊόντα που δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα ή δοκιμάστε να προσθέσετε κάποιο φρούτο ή λαχανικό, όπως καρπούζι ή αγγούρι, σε νερό για να απολαύσετε μια δροσερή γεύση που είναι λιγότερο επιβλαβής. Μπορείτε επίσης να αραιώνετε τους χυμούς με νερό, για να περιορίζετε τη ζημιογόνο δράση τους.

#3 Κέικ

Αυτό το είδος γλυκού, όπως και όλες οι τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη, είναι πραγματικά επιβλαβές για τα δόντια. Τα γλυκά που κολλάνε στο στόμα αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα, είναι από τους χειρότερους εχθρούς της στοματικής υγείας, γιατί επιτίθενται στο σμάλτο των δοντιών. Οι τροφές που προσκολλώνται εύκολα στα δόντια και παγιδεύονται ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια επιτρέπουν στα σάκχαρα να εισχωρούν ευκολότερα στο σμάλτο και απομακρύνονται ακόμα πιο δύσκολα. Περιορίστε τα γλυκά και, όταν πραγματικά θέλετε να κάνετε μια παρασπονδία, φροντίστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας αμέσως μετά για να περιορίσετε τη ζημιά. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων.

#4 Πάγος

Το μάσημα πάγου ή άλλων σκληρών ουσιών μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο σμάλτο, εκθέτοντας τα δόντια σε κινδύνους. Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης κάποιες άλλες βλαβερές συνήθειες, όπως να ανοίγετε μπουκάλια ή συσκευασίες με τα δόντια σας.

#5 Ξηροί καρποί

Εκτός από τις φθορές στο σμάλτο, το μάσημα ξηρών καρπών που είναι σκληροί μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε οδοντικά εμφυτεύματα, τεχνητές οδοντοστοιχίες και σιδεράκια. Αν πρόκειται για πολύ σκληρούς καρπούς, φροντίστε να τρώτε μικρότερα κομμάτια ή προτιμήστε κάποια παράγωγά τους, όπως το φυστικοβούτυρο.

*Advanced White και Advanced Defence Sensitive 10ml 60 δευτερόλεπτα και Nightly Reset™ 15 ml, 60 δευτερόλεπτα. 6+ για στοματικά διαλύματα χωρίς αλκοόλ εκτός από το Advanced Defence Sensitive (+18) και 12+ το στόμα ξεπλένει με αλκοόλ.

Τερηδόνα: Η σημασία της πρόληψης

LISTERINE® Cavity Protection

LISTERINE® Total Care

LISTERINE® Nightly Reset

LISTERINE® Smart Rinse® 

Οδοντική πλάκα και πέτρα

Έγκαιρος εντοπισμός της τερηδόνας: αναζητήστε αυτά τα 5 σημάδια

Το σμάλτο των δοντιών σας έχει διαβρωθεί;