ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ: ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ

Σκεφτείτε για λίγο όλες τις δοκιμασίες στις οποίες υποβάλετε καθημερινά το στόμα σας.

Το σάλιο διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα από τα οποία τροφοδοτούνται τα βακτήρια του στόματος και πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

Σε αυτά τα βακτήρια οφείλονται τα προβλήματα του στόματος, όπως η δυσάρεστη αναπνοή, η τερηδόνα, η ουλίτιδα ακόμα και η ευαισθησία των δοντιών.

Επίσης, συσσωρεύονται σχηματίζοντας μια επίστρωση μεγάλου πάχους που ονομάζεται οδοντική πλάκα και η οποία, αν δεν αφαιρεθεί, ασβεστοποιείται και εξελίσσεται σε πέτρα. Η πέτρα είναι πιο πορώδης σε σχέση με το σμάλτο των δοντιών και έτσι δημιουργεί εύκολα λεκέδες στα δόντια που προέρχονται από τον καφέ, το κρασί, το κάπνισμα και άλλες τροφές και ποτά που καταναλώνετε.

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μια καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών

Καθημερινά καταναλώνουμε διάφορα τρόφιμα και ποτά χωρίς να σκεφτόμαστε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στα δόντια μας. Αν μετά από κάθε κατανάλωση ενός γεύματος παραλείψουμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, τότε δίνουμε χώρο στην ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθούμε στην αδαμαντίνη. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στο εξωτερικό στρώμα του δοντιού που είναι εκτεθειμένο μέσα στην στοματική κοιλότητα. Αποτελείται από περίπου 96% ανόργανα υλικά και όσο πηγαίνει προς την ρίζα του δοντιού γίνεται πιο λεπτό.

Μετά από κάθε γεύμα, η αδαμαντίνη μένει εκτεθειμένη στα διάφορα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα μας από τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν στο στόμα μας. Αν δεν ανακάμψουμε την ανάπτυξη των βακτηρίων, τα δόντια μας κινδυνεύουν από την τερηδόνα.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσουμε το στόμα μας είναι ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη καθημερινή ρουτίνα καθαρισμού των δοντιών μας. Η ρουτίνα αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (μετά από τα βασικά γεύματα) και μετά από κάθε κατανάλωση κάποιου γλυκίσματος.

Γιατί πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την επίσκεψη στον οδοντίατρο καθώς θεωρούν ότι θα χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση που θα τους πονέσει. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη μπορεί σας γλιτώσει από μελλοντικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και αρκετά χρήματα.

Οι οδοντίατροι συστήνουν να τους επισκεπτόμαστε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο προληπτικά προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι όλα πηγαίνουν καλά. Όμως, αν ανήκετε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες ανθρώπων, τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ακόμα πιο συχνά: 

 1. Αν πάσχετε από διαβήτη

Όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ είναι επιρρεπείς στις ασθένειες που προσβάλλουν τα δόντια όπως η περιοδοντική νόσος. Έτσι, για λόγους πρόληψης καλό θα ήταν να ενημερώνετε τον γιατρό σας για όποια θεραπεία ακολουθείτε και τον επισκέπτεστε μία φορά κάθε έξι μήνες.

 1. Γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες αναπόφευκτα επηρεάζουν την στοματική κοιλότητα και τα δόντια. Οι γυναικολόγοι συστήνουν να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της κύησης και ιδιαίτερα αν παρατηρείται ότι τα ούλα σας αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα.

 1. Το στόμα σας μυρίζει άσχημα

Είναι φυσικό ορισμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας το στόμα μας να μυρίζει άσχημα, όπως για παράδειγμα μόλις ξυπνήσουμε το πρωί ή μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όπως το σκόρδο. Όμως, αν οι γύρω σας παραπονιούνται συχνά για την κακοσμία του στόματός σας, τότε ίσως να ανήκετε σε αυτούς που πάσχουν από χαλίτωση και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε.

ΠΟΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ;

Το σμάλτο είναι το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών και αποτελείται κυρίως από τον υδροξυαπατίτη, ένα συνδυασμό ασβεστίου και φωσφορικών ιόντων.

Το σμάλτο είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα και αρκετά ανθεκτικό, ώστε να αντιστέκεται στο δάγκωμα και το μάσημα των τροφών.

Η καλή κατάσταση του σμάλτου είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των εσωτερικών στρωμάτων των δοντιών, όπου βρίσκεται η πιο μαλακή οδοντίνη, η οποία περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νευρικές απολήξεις.

Όταν το σμάλτο χάνει ορισμένα μεταλλικά στοιχεία του (το ασβέστιο και τα φωσφορικά ιόντα), αποδυναμώνεται και τα βακτήρια της πλάκας εισχωρούν στα εσωτερικά στρώματα του δοντιού, με αποτέλεσμα την πιθανή ανάπτυξη τερηδόνας. Επιπλέον, τα δόντια μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις κρύες, ζεστές και γλυκές τροφές.

Τα δόντια δέχονται επιθέσεις από τα οξέα των τροφών και των ροφημάτων αλλά και από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια της πλάκας. Συνεπώς, το σμάλτο απομεταλλώνεται (χάνει μεταλλικά στοιχεία) και αποδυναμώνεται καθημερινά, χάνοντας ασβέστιο και φωσφορικά ιόντα.

Η αποδυνάμωση του σμάλτου κάνει τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ένα στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κανένα βούρτσισμα δεν είναι ικανό να αφαιρέσει το 100% των τροφών που έχουν απομείνει στα δόντια σας. Προκειμένου να απομακρυνθούν όσο γίνεται καλύτερα οι τροφές που έχουν απομείνει στα δόντια, θα πρέπει να ενισχύσετε την δράση του βουρτσίσματος με τη χρήση οδοντικού νήματος και κυρίως με τη χρήση ενός στοματικού διαλύματος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει η χρήση στοματικού διαλύματος είναι ότι μπορεί να φτάσει σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα, όπως για παράδειγμα ανάμεσα στα δόντια ή στην βάση των δοντιών.

Επίσης, το στοματικό διάλυμα χαρίζει μια φρέσκια αναπνοή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για όσους έρχονται συχνά σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Με τη χρήση στοματικού διαλύματος αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους και τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΘΟΡΙΟΥ;

Το φθοριούχο νάτριο είναι ένα φυσικό ορυκτό που χρησιμεύει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση νερού με σωστή ποσότητα φθορίου και η χρήση προϊόντων που περιέχουν φθόριο, όπως οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, ωφελούν σημαντικά την στοματική υγεία και συμβάλλουν στη μείωση της τερηδόνας.

Το φθοριούχο νάτριο περιορίζει την ανάπτυξη τερηδόνας αναστέλλοντας την απομετάλλωση (δηλαδή την απώλεια μεταλλικών στοιχείων) του σμάλτου και προάγοντας την επαναμετάλλωση της επιφάνειας των δοντιών.

Τα ιόντα φθορίου εισχωρούν στο σμάλτο σχηματίζοντας τον φθοροαπατίτη, μια χημική ουσία πιο δυνατή από τον υδροξυαπατίτη. Με αυτόν τον τρόπο το φθόριο ενδυναμώνει το σμάλτο των δοντιών, που γίνεται πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις των οξέων, και ταυτόχρονα μειώνει την εμφάνιση τερηδόνας.

Γιατί να περιέχουν φθόριο τα στοματικά διαλύματα

Με όλα όσα διαβάσατε παραπάνω θα αναρωτιέστε ποιο στοματικό διάλυμα θα πρέπει να επιλέξετε για να είστε σίγουροι ότι τα δόντια σας θα καθαρίσουν πλήρως από τις τροφές και δεν θα κινδυνεύουν από ασθένειες όπως η τερηδόνα. Η απάντηση είναι πολύπλοκη αλλά καλό θα ήταν να επιλέξτε ένα στοματικό διάλυμα το οποίο θα περιέχει φθόριο.

Το φθόριο είναι σύμμαχος της αδαμαντίνης που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου και την βοηθά να γίνει πιο ισχυρή προκειμένου να ανταπεξέλθει καλύτερα στην επίθεση των βακτηρίων που προκαλούν την τερηδόνα.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει το φθόριο είναι να κάνει τα δόντια μας πιο σκληρά και ανθεκτικά. Συχνά, βλέπουμε στα δόντια μερικές κηλίδες με έντονο άσπρο χρώμα, οι οποίες οφείλονται στο ασβέστιο. Μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ότι είναι άσχημες, ειδικά αν έχουν πιο κίτρινα δόντια, όμως είναι σημάδι ότι τα δόντια τους είναι γερά, δεν έχουν τρύπες, ούτε τερηδόνα.

Το φθόριο υπάρχει στη φύση σε διάφορα τρόφιμα, όμως καθώς είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την υγεία των δοντιών μας, υπάρχει στις απαραίτητες ποσότητες τόσο σε οδοντόκρεμες όσο και σε στοματικά διαλύματα. Ένα από τα στοματικά διαλύματα που περιέχει φθόριο είναι το LISTERINE®.

Το LISTERINE® εξουδετερώνει τα βακτήρια που αντιστέκονται στο βούρτσισμα. Τα βακτήρια είναι πολύ δυσάρεστα και εξαπλώνονται σε όλα τα σημεία του στόματος: στη γλώσσα, στα ούλα ακόμα και στον ουρανίσκο. Μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος επικάλυψης.

Τα δόντια αντιστοιχούν μόνο στο 25% της στοματικής κοιλότητας, επομένως δεν έχει σημασία πόσο καλά τα βουρτσίζετε. Το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό για να καταπολεμήσει όλα τα βακτήρια του στόματος.

Αντίθετα το LISTERINE® καλύπτει όλο το στόμα, ακόμα και τις περιοχές όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα, καθαρίζοντας σε βάθος και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία.

Η μοναδική σύνθεση του LISTERINE® με αιθέρια έλαια:

καταπολεμά έως και το 99% των βακτηρίων που παραμένουν μετά το βούρτσισμα.

Εξουδετερώνει τα βακτήρια που βρίσκονται στη βιομεμβράνη της πλάκας, μια πολύ λεπτή στρώση από μικροσκοπικούς οργανισμούς που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του στόματος.

Αποφύγετε τη δυσάρεστη αναπνοή για έως και 12 ώρες.

*Pan et al. Journal of Dentistry 38, S1 (2010) S16-S20

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το βιοϋμενιο αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες της ουλίτιδας. Ο σχηματισμός αυτής της βιομεμβράνης ξεκινά αμέσως μετά το βούρτσισμα. Η ισχυρή αντιβακτηριακή δράση του LISTERINE® καταπολεμά μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων, διασπώντας τα τοιχώματα των κυττάρων τους και εμποδίζοντας την αναπαραγωγή τους.

Ποια στοματικά διαλύματα είναι κατάλληλα για τα δόντια σας

Καθώς η επιστήμη προχωρά, εμφανίζονται συνεχώς νέα είδη στοματικών διαλυμάτων που υπόσχονται να μας χαρίσουν ένα λαμπερό χαμόγελο και ένα υγιές στόμα. Όμως, πώς μπορείτε να ξέρετε ποιο στοματικό διάλυμα είναι κατάλληλο για εσάς; Δείτε παρακάτω τις βασικές κατηγορίες των στοματικών διαλυμάτων για να αποφασίσετε ποιο σας ταιριάζει.

 1. Αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

Αν υποφέρετε ήδη από κάποια ασθένεια των δοντιών ή των ούλων όπως είναι η ουλίτιδα, τότε ίσως ο οδοντίατρός σας σάς συστήσει να χρησιμοποιήσετε ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Κύριος στόχος αυτών των διαλυμάτων είναι να απομακρύνουν την όποια οδοντική πλάκα έχει δημιουργηθεί αλλά παράλληλα να εμποδίσουν την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Ακόμη, αυτά τα στοματικά διαλύματα καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος με αποτελεσματικό τρόπο. Όμως, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η χρήση τους προτείνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως τμήμα μιας συνολικής θεραπείας για την αποκατάστασή σας. Επίσης, δεν προτείνονται για όσους έχουν κάποια ανοιχτή πληγή στο στόμα τους ή κάποια άφθα/στοματίτιδα.

 1. Φθοριούχο στοματικό διάλυμα

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για αυτή την κατηγορία, καθώς έχουμε ήδη αναφερθεί στο φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Αξίζει μόνο να τονίσουμε ότι αυτά τα στοματικά διαλύματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά άνω των 6 ετών, καθώς τα μικρότερα παιδιά ενδέχεται να καταπιούν το διάλυμα αντί να το φτύσουν.

 1. Φυσικό στοματικό διάλυμα

Συχνά είναι πολύ δύσκολο να επιλέξετε ποιο στοματικό διάλυμα είναι κατάλληλο για εσάς, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Αν ανήκετε σε αυτούς που προτιμούν τις φυσικές επιλογές και τα υλικά από τη φύση, τότε υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξετε το δικό σας στοματικό διάλυμα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Σίγουρα αυτά τα στοματικά διαλύματα είναι περισσότερο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε αυτά τα στοματικά διαλύματα είναι:

 • Μαγειρική σόδα
 • Μέντα
 • Κανέλα

Τα παραπάνω συστατικά χρησιμοποιούνται τόσο για τις αντισηπτικές ιδιότητές τους αλλά και λόγω της ευχάριστης γεύσης που αφήνουν στο στόμα.

Όμως, αν ανήκετε σε αυτούς που δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με την Παρασκευή τέτοιων διαλυμάτων, θα πρέπει να επιλέξετε μια αξιόπιστη μάρκα όπως η LISTERINE®.

Καθημερινές συνήθειες για ένα υγιές στόμα

Προκειμένου να έχετε υγιή δόντια και ούλα θα πρέπει να τα φροντίζετε καθημερινά και όχι περιστασιακά. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια υγιή καθημερινή συνήθεια καθαρισμού των δοντιών σας, φροντίστε να προσθέστε στην ρουτίνα σας τις παρακάτω συνήθειες:

Καθαρίστε τη γλώσσα σας

Συνεχώς μιλάμε για το πόσο σημαντικός είναι ο σωστός καθαρισμός των δοντιών. Όμως, σπάνια αναφερόμαστε στο πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε και τη γλώσσα μας. Υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά εργαλεία τα οποία θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τη γλώσσα σας.

Έτσι, θα είστε βέβαιοι ότι αφαιρείτε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από τα βλαβερά βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα σας, ενώ παράλληλα θα αποκτήσετε καλύτερη γεύση.

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των δοντιών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε τα δελεαστικά σνακ και γλυκά που είναι γεμάτα ζάχαρη.

Προσθέστε στη διατροφή σας υγιεινές τροφές

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες ομάδες τροφίμων που αναστέλλουν την δραστηριότητα των βακτηρίων. Αυτές είναι:

 • Ξηροί καρποί και σουσάμι
 • Φρούτα και λαχανικά και ιδιαίτερα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
 • Σολομός
 • Γάλα και γιαούρτι

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές και διαμορφώνοντας μια υγιή και σταθερή καθημερινή ρουτίνα φροντίδας για τα δόντια σας θα διασφαλίσετε ένα λαμπερό χαμόγελο. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι εξίσου σημαντικές προκειμένου να προλάβετε ή να θεραπεύσετε κάποια πάθηση.