ΟΥΛΙΤΙΔΑ: ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΑΘΗΣΗ

Ενημερωτικό δελτίο: ΟΥΛΙΤΙΔΑ: ΑΙΤΙΕΣ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

συμπτώματα ουλίτιδας

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του ούλου, του ιστού που περιβάλλει το δόντι. Κάνει τα ούλα να κοκκινίζουν και να πρήζονται. Η αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα της φλεγμονής. Η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία.  Αρχικά, δεν προκαλεί καθόλου πόνο. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει επώδυνη. Για να αποφευχθεί η ουλίτιδα, είναι σημαντικό να τηρείται καθημερινό πρόγραμμα τακτικού βουρτσίσματος και χρήσης στοματικού διαλύματος. Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το στοματικό διάλυμα LISTERINE® TEETH AND GUM DEFENCE ως μέρος αυτού του προγράμματος. Η σύνθεσή του, που περιέχει επιπλέον φθόριο, ενισχύει τα δόντια σας ενάντια στην τερηδόνα και βοηθά στην πρόληψη του προβλήματος από την αρχή, αφαιρώντας την πλάκα, που είναι η κύρια αιτία της ουλίτιδας.

ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η κύρια αιτία εμφάνισης της ουλίτιδας είναι η συσσώρευση πλάκας στη γραμμή των ούλων. Η πλάκα περιέχει βακτήρια που επιτίθενται στο ούλο και προκαλούν φλεγμονή.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια εξέλιξης της ουλίτιδας, το καθένα από τα οποία παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα:

  • Στάδιο 1: Αρχή της βλάβης

Η ουλίτιδα είναι ήπια. Το βούρτσισμα των δοντιών προκαλεί ελαφρά αιμορραγία. Η ερυθρότητα των ούλων σχεδόν δεν γίνεται αντιληπτή.

  • Στάδιο 2: Πρώιμο στάδιο

Η ουλίτιδα είναι μέτρια. Προκαλείται περισσότερη αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, τα ούλα είναι κόκκινα και εμφανίζεται το πρώτο πρήξιμο.

  • Στάδιο 3: Προχωρημένη βλάβη

Η ουλίτιδα είναι σοβαρή. Παρατηρείται αυθόρμητη αιμορραγία. Δημιουργείται πρόβλημα στο προσπεφυκός επιθήλιο, που ενώνει το ούλο με το δόντι. Καθώς το ούλο δεν ενώνεται πια με την επιφάνεια του δοντιού, η ουλοδοντική αύλακα (ο χώρος ανάμεσα στο ούλο και το δόντι) μεγαλώνει.

Η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη. Δεδομένου ότι η κύρια αιτία εμφάνισης της ουλίτιδας είναι η ύπαρξη πλάκας, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο και η καλή στοματική υγιεινή θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του προβλήματος.

ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΟΥΛΑ ΜΕ ΟΥΛΙΤΙΔΑ (ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ (ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ: ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Αν δεν γίνει τίποτα για την καταπολέμηση της πλάκας και την αντιμετώπιση της δράσης των βακτηρίων, τα βακτήρια μπορεί να επιτεθούν σε όλους τους υποστηρικτικούς ιστούς του δοντιού, που είναι γνωστοί ως περιοδόντιο (ούλο, φατνιακό οστό, περιοδοντικός σύνδεσμος και οστεΐνη).

Η μόλυνση εξαπλώνεται και μπορεί να φτάσει στο σημείο να καταστρέψει τους συνδέσμους του δοντιού και τους περιβάλλοντες ιστούς: σταδιακά, το ούλο διαχωρίζεται από το δόντι. Ο χώρος που σχηματίζεται είναι γνωστός ως περιοδοντικός θύλακας. Τα ούλα είναι πρησμένα, κόκκινα και ευαίσθητα σε σημείο που εμποδίζεται η μάσηση.

Η φλεγμονή φτάνει στο φατνιακό οστό, στο επίπεδο της ρίζας του δοντιού, και του επιτίθεται. Το δόντι χαλαρώνει, έως ότου γίνει εντελώς χαλαρό.

Τότε μιλάμε για περιοδοντίτιδα, την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Σε οξείες περιπτώσεις, ενδέχεται να παρατηρηθούν αποστήματα και δύσοσμη αναπνοή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Δεν εξελίσσονται όλες οι περιπτώσεις ουλίτιδας σε περιοδοντίτιδα. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια αυτής της εξέλιξης. Η ποσότητα και η επιθετικότητα των βακτηρίων, καθώς και η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή παίζουν ρόλο.

Η πιο κοινή μορφή περιοδοντίτιδας είναι η χρόνια περιοδοντίτιδα. Αναπτύσσεται σταδιακά στις ηλικίες μεταξύ των 30 και των 40 ετών και αποτελεί συνέχεια ουλίτιδας που έχει παρουσιαστεί κατά την εφηβεία και έχει αναπτυχθεί στη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Υπάρχει μια άλλη μορφή περιοδοντίτιδας που μπορεί να παρουσιαστεί ξαφνικά: η οξεία περιοδοντίτιδα εξελίσσεται γρήγορα.

Η περιοδοντίτιδα μπορεί να θεραπευτεί μόνο με τη βοήθεια οδοντιάτρου. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, αιμορραγία, πρήξιμο ή πονόδοντο, κλείστε γρήγορα ραντεβού στον οδοντίατρό σας!

Κατάλογος υποσημειώσεων: