ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ

Ενημερωτικό δελτίο: ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ: ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ; ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;

Τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μια πάθηση ικανή να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών, την πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα! Επιτίθεται σταδιακά σε κάθε μέρος του δοντιού και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ

Πολλά βακτήρια υπάρχουν εκ φύσεως σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, έως και απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, κυρίως του στόματος!

Μέσα στο στόμα, βακτήρια, σάλιο και υπολείμματα τροφών συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών και σχηματίζουν την πλάκα. Αν η πλάκα δεν αφαιρείται τακτικά, μπορεί να φθείρει το σμάλτο στην επιφάνεια των δοντιών. Τότε, αν δεν υπάρξει θεραπεία, η τερηδόνα μπορεί να φτάσει στους ιστούς που βρίσκονται πιο βαθιά στο εσωτερικό του δοντιού.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΣΤΑΔΙΑ

Στάδιο 1: Το πρώτο στάδιο στην ανάπτυξη της τερηδόνας είναι ανώδυνο. Δεν υπάρχουν συμπτώματα που να είναι εύκολα αντιληπτά. Η τερηδόνα φθείρει το σμάλτο, τη σκληρή ουσία που καλύπτει το δόντι. Χωρίς έλεγχο από οδοντίατρο, μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Στάδιο 2: Στη συνέχεια, η τερηδόνα επιτίθεται στην οδοντίνη (ή ελεφαντίνη), την ουσία από την οποία αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του δοντιού. Σε αυτό το στάδιο, η τερηδόνα προκαλεί ήδη πόνο.

Στάδιο 3: Η τερηδόνα δεν σταματά στην καταστροφή της οδοντίνης. Στη συνέχεια, μπορεί να φτάσει στον πολφό του δοντιού, όπου βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού. Αυτή η μόλυνση προκαλεί πολύ έντονο πονόδοντο.

Στάδιο 4: Αν δεν γίνει κάτι, η τερηδόνα μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει περαιτέρω και να προσβάλει τον ιστό που περιβάλλει το δόντι: τους συνδέσμους, το οστό και το ούλο. Δημιουργείται απόστημα, που είναι πολύ πιο επώδυνο από τον πονόδοντο και μπορεί να κάνει το δόντι να πέσει.

→ Πρακτικές συμβουλές

Στην αρχή της δημιουργίας της τερηδόνας, σχηματίζονται υπόλευκες κηλίδες στα δόντια (αρχική τερηδόνα): πρόκειται για το πρώτο σύμπτωμα της τερηδόνας. Αυτές οι κηλίδες δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος εξακολουθεί να είναι η ακτινογραφία στον οδοντίατρο. Αν κάποιο δόντι γίνει πιο ευαίσθητο από ότι συνήθως ή αν αισθανθείτε οποιονδήποτε πόνο, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως.

Κατάλογος υποσημειώσεων: