ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ: Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενημερωτικό δελτίο: ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ: ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ; ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;

πρόληψη οδοντικής τερηδόνας

Η τερηδόνα εμφανίζεται όταν τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας μεταβολίζουν σάκχαρα και παράγουν οξύ.

 ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Μέσα στο στόμα, ορισμένα βακτήρια παράγουν οξέα που αποδυναμώνουν το δόντι. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να πολλαπλασιάζονται, σχηματίζοντας την πλάκα, που προσκολλάται στο δόντι και προκαλεί την ανάπτυξη τερηδόνας.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση, γεγονός που συμβάλλει ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να εμφανίσουν τερηδόνα: το σμάλτο των δοντιών τους είναι λεπτότερο και επομένως πιο ευαίσθητο ή έχουν μη ευθυγραμμισμένα δόντια που καθαρίζονται δύσκολα κ.λπ. Πρέπει, επομένως, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγεία των δοντιών τους.

Οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη και τα οξέα που προκαλούν διάβρωση του σμάλτου διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τερηδόνας:

  • Ποτά όπως οι χυμοί φρούτων και τα αναψυκτικά είναι όξινα από τη φύση τους.
  • Τα γλυκά, τα πατατάκια, τα μπισκότα κ.λπ. είναι πηγές πολύ πλούσιες σε σάκχαρα. Αυτά τα σάκχαρα μετατρέπονται σε οξέα από τα βακτήρια.

Τα οξέα αυτά είναι εξαιρετικά διαβρωτικά. Φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και έτσι βοηθούν την ανάπτυξη της τερηδόνας.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΕΡΗΔΟΝΑ!

Φροντίστε τη στοματική σας υγιεινή

Αν και είναι δύσκολο να επηρεάσουμε τους γενετικούς παράγοντες, είναι ωστόσο δυνατόν να εμποδίσουμε την ανάπτυξη της τερηδόνας εστιάζοντας στους εξωτερικούς παράγοντες. Επομένως, είναι απαραίτητο ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να αφαιρείτε την πλάκα.
  • Χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα καθημερινής χρήσης και οδοντικό νήμα για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων σημείων!

Μάθετε περισσότερα

Για να εμποδίσετε την εμφάνιση της τερηδόνας, φροντίστε να ακολουθείτε σωστές πρακτικές καθημερινά! Βρείτε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε στο άρθρο σχετικά με τις σωστές πρακτικές υγιεινής για ένα υγιές στόμα.

Ο ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΦΘΟΡΙΟΥ

Το φθόριο αποτελεί αποτελεσματικό μέσο πρόληψης της τερηδόνας. Η τακτική χρήση φθορίου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν φθόριο και η καθημερινή διατροφή (νερό βρύσης, ορισμένα ψάρια ή θαλασσινά) συμβάλλουν στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών. Έτσι, τα δόντια είναι λιγότερο ευαίσθητα στις επιθέσεις οξέων και, επομένως, λιγότερο ευάλωτα απέναντι στην τερηδόνα!

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εκτός από τις πρακτικές καθημερινού καθαρισμού, η διατροφή σας αποτελεί παράγοντα που μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση τερηδόνας. Για να εμποδίσετε την ανάπτυξή της, συνιστάται επομένως να αποφεύγετε τα σνακ, να περιορίσετε την κατανάλωση αναψυκτικών, λικέρ και όξινων χυμών φρούτων και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή!

Κατάλογος υποσημειώσεων: