ΚΙΤΡΙΝΑ ΔΟΝΤΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΛΕΚΕΔΕΣ;

Ενημερωτικό δελτίο: ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΩΤΕΙΝΟ, ΛΕΥΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ;

λύσεις για τα κίτρινα δόντια

Τα δόντια συχνά χάνουν τη λάμψη τους με την πάροδο του χρόνου και κιτρινίζουν ή αποκτούν λεκέδες. Τι φταίει; Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κιτρίνισμα των δοντιών οφείλεται σε εξωτερικούς χρωστικούς παράγοντες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τροφές. Αυτοί οι χρωστικοί παράγοντες σκουραίνουν τα δόντια, που σταδιακά γίνονται κίτρινα.
 

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Τα γονίδια καθορίζουν το αρχικό χρώμα των δοντιών και την εξέλιξή του με την πάροδο του χρόνου. Επηρεάζουν τη διαφάνεια των δοντιών, καθώς και το πάχος τους, και ευθύνονται άμεσα για το χρώμα τους.

→ Πρακτικές συμβουλές

Τα δόντια που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη αδιαφάνεια και πάχος αντιδρούν καλύτερα στις θεραπείες λεύκανσης του οδοντιάτρου. Η διαφάνεια είναι το μοναδικό στοιχείο που δεν μπορεί να διορθωθεί με θεραπεία λεύκανσης. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να μπορέσει να διαπιστώσει την αιτία του αποχρωματισμού των δοντιών σας.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρασιού, καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών ή άλλων έγχρωμων ποτών, επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών. Επιδρούν σε δύο επίπεδα:

1. Το σμάλτο των δοντιών είναι εκ φύσεως λευκό. Ο καφές και το τσάι, όταν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, αφήνουν στα δόντια σας κατάλοιπα, που τελικά εισχωρούν στο σμάλτο.

2. Οι όξινες τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή ή το ξίδι, συμβάλλουν στη διάβρωση του σμάλτου. Αποτέλεσμα: Το σμάλτο των δοντιών γίνεται πιο λεπτό και διάφανο. Ως αποτέλεσμα, η οδοντίνη, που έχει κίτρινο χρώμα, διακρίνεται πιο εύκολα. Έτσι, τα δόντια φαίνονται πιο κίτρινα.

→ Πρακτικές συμβουλές

Δεδομένου ότι το κιτρίνισμα των δοντιών οφείλεται, εν μέρει, σε κακές διατροφικές συνήθειες, η πρώτη προληπτική ενέργεια που μπορεί να γίνει είναι, απλώς, ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που δημιουργούν λεκέδες. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσετε στον εαυτό σας την κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή όξινων τροφών. Αποφεύγετε απλώς τις υπερβολές!

Η ΠΕΤΡΑ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Μετά από κάθε γεύμα, υπάρχει σχηματισμός πλάκας. Βακτήρια, σάλιο και υπολείμματα τροφών συσσωρεύονται και δημιουργούν μια μεμβράνη (βιομεμβράνη) που στερεοποιείται στη βάση των δοντιών και σχηματίζει την πλάκα. Με την ασβεστοποίησή της, η πλάκα μετατρέπεται σε αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως πέτρα. Η πέτρα απειλεί την υγεία των δοντιών και των ούλων, αλλά έχει και αισθητικές επιπτώσεις. Για την ακρίβεια, δίνει στα δόντια γκριζωπή απόχρωση. Σχηματίζεται περισσότερο ή λιγότερο γρήγορα, ανάλογα με το άτομο, βάσει διάφορων παραγόντων:

  • Ποιότητα του βουρτσίσματος: όσο καλύτερα αφαιρείται η πλάκα, τόσο λιγότερη πέτρα θα μπορέσει να αναπτυχθεί.
  • Σάλιο: ανάλογα με τις διακυμάνσεις του pH, τη ρυθμιστική ικανότητα, την ποσότητα κ.λπ.
  • Εξωγενείς παράγοντες: το κάπνισμα, η ακτινοβολία και ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μείωση ή καταστολή της ροής του σάλιου και, επομένως, αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και κατ’ επέκταση πέτρας.

Για μείωση της οδοντικής πλάκας και πρόληψη της πέτρας συνιστούμε τη χρήση του στοματικού διαλύματος LISTERINE® TOTAL CARE.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν λεκέδες στα δόντια. Για παράδειγμα: η λήψη τετρακυκλίνης, ενός αντιβιοτικού, μπορεί να αφήσει στα δόντια σκούρες γκρι ή καφέ ραβδώσεις.

Το φθόριο βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας των δοντιών. Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται η χορήγηση συμπληρωμάτων φθορίου στα παιδιά. Ωστόσο, όσο τα δόντια σχηματίζονται, η υπερβολική πρόσληψη φθορίου, μέσω φθοριούχου οδοντόκρεμας, νερού εμπλουτισμένου με φθόριο ή συνταγογράφησης συμπληρωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε φθορίωση, που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό μικρών λευκών κηλίδων στα δόντια.

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΩΓΜΕΣ: ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΑΤΟΣ

Το τρόχισμα, οι πτώσεις και οι τραυματισμοί είναι πιθανό να ευθύνονται άμεσα για ρωγμές και μικρορωγμές στο σμάλτο των δοντιών. Αυτές οι σχισμές αποτελούν ιδανικά σημεία συσσώρευσης καταλοίπων, που σκουραίνουν το χρώμα της οδοντοστοιχίας.

Κατάλογος υποσημειώσεων: