Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΝΕΟΓΙΛΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Ενημερωτικό δελτίο: ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ;

Βούρτσισμα παιδικών δοντιών, αποτελεσματικό βούρτσισμα δοντιών, δύσοσμη αναπνοή

Τα νεογιλά δόντια είναι σημαντικά για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Επομένως, η φροντίδα τους είναι σημαντική. Τι ρόλο παίζουν; Τι πρέπει να κάνετε για να τα διατηρείτε υγιή; Ποια είναι η καλύτερη τεχνική βουρτσίσματος για τα δόντια ενός παιδιού; Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει σωστές συνήθειες στο βούρτσισμα από μικρή ηλικία; Μάθετε τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις!

Ο ΖΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΙΛΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν δύο διαδοχικές σειρές δοντιών. Τα πρώτα δόντια είναι ευρέως γνωστά ως νεογιλά δόντια. Συνήθως αναπτύσσονται σε ηλικία μεταξύ 6 μηνών και δυόμισι ετών. Είναι προσωρινά και συνολικά 20. Περιλαμβάνουν:

  • 8 κοπτήρες
  • 4 κυνόδοντες
  • 8 τραπεζίτες.

Αν και δεν παραμένουν στο στόμα του παιδιού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τα νεογιλά δόντια είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας, στην ευθυγράμμιση των μόνιμων δοντιών, καθώς και στην ανάπτυξη της λειτουργίας της μάσησης. 

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΓΙΛΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Στα πολύ μικρά παιδιά, τα νεογιλά δόντια είναι πολύ πιο μικρά από τα μόνιμα δόντια. Το σμάλτο των δοντιών και η οδοντίνη είναι λεπτότερα και περιέχουν λιγότερα μεταλλικά άλατα, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα στη δημιουργία κοιλοτήτων.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τα νεογιλά δόντια των παιδιών και να τους διδάσκουμε τα βασικά για μια σωστή, υγιεινή διατροφή.

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη, το ανεπαρκές βούρτσισμα και οι αραιές επισκέψεις στον οδοντίατρο σε μικρή ηλικία ενισχύουν την εμφάνιση προβλημάτων στοματικής υγείας. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν ακόμη και τη δημιουργία κοιλοτήτων κατά την εφηβεία!

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στη συνέχεια, σας δείχνουμε πώς πρέπει να φροντίζετε τα δόντια των παιδιών σας, από το βούρτσισμα του πρώτου τους δοντιού ως την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Μια ρουτίνα τακτικού καθαρισμού των δοντιών είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των δοντιών. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μπορέσετε να κρατήσετε την τερηδόνα μακριά από τα δόντια των παιδιών σας:

  • Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα ούλα του μωρού σας με μια μαλακή οδοντόβουρτσα την ώρα του μπάνιου. Μπορείτε ακόμη και να το αφήσετε να κάνει το ίδιο μια προσπάθεια, εφόσον το επιτηρείτε. Έτσι, το βούρτσισμα των δοντιών του θα καθιερωθεί ως μέρος της ρουτίνας καθαριότητας.
  • Ξεκινήστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα μόλις φυτρώσει το πρώτο του νεογιλό δόντι (συνήθως σε ηλικία περίπου έξι μηνών, αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα ή αργότερα). Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φθοριούχο οδοντόκρεμα, γιατί βοηθά στην πρόληψη και τον έλεγχο της οδοντικής τερηδόνας.
  • Παιδιά κάτω της ηλικίας των τριών ετών μπορούν να χρησιμοποιούν μικρή ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιεί όλη η οικογένεια, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 1.000 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) σε φθόριο. Οι οδοντόκρεμες με λιγότερο φθόριο δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην πρόληψη της τερηδόνας. Παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και έξι ετών πρέπει να χρησιμοποιούν ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού, με περιεκτικότητα 1.350-1.500 ppm σε φθόριο. Για να μάθετε αυτή την πληροφορία, ελέγξτε τη συσκευασία της οδοντόκρεμας ή ρωτήστε τον οδοντίατρό σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν τρώει και δεν γλύφει την οδοντόκρεμα από το σωληνάριο.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας για τουλάχιστον δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα, μία πριν από τον ύπνο και τουλάχιστον ακόμη μία φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμβουλέψτε το να φτύνει την οδοντόκρεμα, αλλά να μην ξεπλένει το στόμα του με πολύ νερό.
  • Φροντίστε να επιβλέπετε το βούρτσισμα των δοντιών ώσπου το παιδί να φτάσει στην ηλικία των επτά ή οκτώ ετών, είτε βουρτσίζοντας εσείς τα δόντια του είτε, αν βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του, παρακολουθώντας πώς το κάνει. Από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών θα πρέπει να μπορεί να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, αλλά και πάλι θα ήταν καλό να το επιβλέπετε κάθε τόσο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το κάνει σωστά και για δύο ολόκληρα λεπτά.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κοιλότητες λόγω των βακτηρίων που υπάρχουν στο στόμα και παράγουν οξέα. Το οξύ επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών και μπορεί να σχηματίσει μικρά λευκά σημάδια. Ακόμη και αν είναι αμυδρά ορατά, μπορείτε να τα δείτε με γυμνό μάτι. Ένας καλός τρόπος να ελέγξετε το στόμα ενός παιδιού για σημάδια τερηδόνας πριν από το πρώτο του ραντεβού με ειδικό στοματικής υγείας είναι να επισκεφτείτε οδοντίατρο, παιδίατρο ή γενικό ιατρό.

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να πέφτουν από την ηλικία των 5 ή 6 ετών. Τα τελευταία πέφτουν περίπου στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Μετά την ηλικία των 6 ετών, αρχίζουν να εμφανίζονται τα δεύτερα δόντια. Επομένως, συνιστούμε να υιοθετήσετε νέες συνήθειες στοματικής υγιεινής.

Κατάλογος υποσημειώσεων: