Διαφορές Περιοδοντικής Νόσου - Ουλίτιδας - Περιοδοντίτιδας

Αν ανησυχείτε για την υγεία των ούλων σας και αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες, ίσως μπερδευτείτε με τους διάφορους τεχνικούς ιατρικούς όρους, που στην ουσία αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς πρόβλημα: την ασθένεια των ούλων. Ας δούμε πώς συνδέονται αυτοί οι όροι μεταξύ τους: Η ασθένεια των ούλων αναφέρεται στο γενικότερο πρόβλημα των βακτηριακών φλεγμονών του στόματος. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα αναφέρονται ως ασθένειες των ούλων, ωστόσο πρόκειται για δύο διαφορετικά προβλήματα και οι όροι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον.

Η βιομεμβράνη είναι ένα λεπτό και κολλώδες επίχρισμα από βακτήρια που αναπτύσσεται σε διάφορες επιφάνειες του στόματος, όπως η γλώσσα, τα ούλα και τα δόντια. Η βιομεμβράνη σχηματίζεται ακόμα και αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα, καθώς υπάρχει σχεδόν σε οποιαδήποτε υγρή επιφάνεια (το ίδιο συμβαίνει και στη φύση, όπως, για παράδειγμα, σε ολισθηρούς βράχους ή στο κύτος των πλοίων).

Το τακτικό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα περιορίζουν τη βιομεμβράνη. Ωστόσο, αν παραμελείτε αυτές τις συνήθειες στοματικής υγιεινής, η βιομεμβράνη μπορεί να συσσωρευτεί και να εξελιχθεί σε οδοντική πλάκα, η οποία είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού (συνήθως έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα).

Η βιομεμβράνη μεγαλύτερου πάχους μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να πυροδοτήσει την άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Έτσι τα ούλα χάνουν το υγιές ροζ χρώμα τους, εμφανίζουν ερυθρότητα και οίδημα και γίνονται πιο μαλακά. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η ουλίτιδα, που αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων και είναι απολύτως αναστρέψιμη, μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή πάθηση, την περιοδοντίτιδα, η οποία πλήττει τα οστά των ούλων.

Η ουλίτιδα είναι μια πρώιμη και ήπια ασθένεια των ούλων που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και αιμορραγία στα ούλα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί με ένα πιο εντατικό πρόγραμμα στοματικής φροντίδας, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη και μη αναστρέψιμη πάθηση, την περιοδοντίτιδα, που επιτίθεται στα ούλα, στα οστά και στους συνδετικούς ιστούς των δοντιών, οι οποίοι χαλαρώνουν με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα την τελική απώλεια των δοντιών. Η ασθένεια των ούλων είναι η βασική αιτία της απώλειας δοντιών. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε εγκαίρως το πρόβλημα, υιοθετώντας ένα εντατικό πρόγραμμα στοματικής φροντίδας.