ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ VS ΟΥΛΙΤΙΔΑ: ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ

Είναι γεγονός ότι η στοματική υγιεινή είναι καθρέπτης της συνολικής υγείας του ατόμου. Αυτό συμβαίνει διότι τυχόν παθήσεις των δοντιών και των ούλων επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε την συνολική μας υγεία και καθημερινότητα. Έντονοι πόνοι στα δόντια, δυσχρωμίες και φλεγμονές επηρεάζουν τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Προκειμένου, λοιπόν, να έχουμε ένα υγιές στόμα, θα πρέπει να φροντίζουμε τακτικά τα δόντια και τα ούλα μας. Ιδιαίτερα είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των δοντιών και των ούλων μετά από κάθε γεύμα. Διαφορετικά τα ούλα μας είναι εκτεθειμένα σε πολλές ασθένειες, όπως θα αναφερθεί παρακάτω.

Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν τα ούλα μας

Αν ανησυχείτε για την υγεία των ούλων σας και αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες, ίσως μπερδευτείτε με τους διάφορους τεχνικούς ιατρικούς όρους, που στην ουσία αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς πρόβλημα: την ασθένεια των ούλων. Ας δούμε πώς συνδέονται αυτοί οι όροι μεταξύ τους: Η ασθένεια των ούλων αναφέρεται στο γενικότερο πρόβλημα των βακτηριακών φλεγμονών του στόματος. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα αναφέρονται ως ασθένειες των ούλων, ωστόσο πρόκειται για δύο διαφορετικά προβλήματα και οι όροι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ο ένας τον άλλον.

Η βιομεμβράνη είναι ένα λεπτό και κολλώδες επίχρισμα από βακτήρια που αναπτύσσεται σε διάφορες επιφάνειες του στόματος, όπως η γλώσσα, τα ούλα και τα δόντια. Η βιομεμβράνη σχηματίζεται ακόμα και αν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα, καθώς υπάρχει σχεδόν σε οποιαδήποτε υγρή επιφάνεια (το ίδιο συμβαίνει και στη φύση, όπως, για παράδειγμα, σε ολισθηρούς βράχους ή στο κύτος των πλοίων).

Το τακτικό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα περιορίζουν τη βιομεμβράνη. Ωστόσο, αν παραμελείτε αυτές τις συνήθειες στοματικής υγιεινής, η βιομεμβράνη μπορεί να συσσωρευτεί και να εξελιχθεί σε οδοντική πλάκα, η οποία είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού (συνήθως έχει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα).

Τι είναι η ουλίτιδα και πώς προκαλείται

Η ουλίτιδα είναι μια πρώιμη και ήπια ασθένεια των ούλων που εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα και αιμορραγία στα ούλα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί με ένα πιο εντατικό πρόγραμμα στοματικής φροντίδας, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρότερη και μη αναστρέψιμη πάθηση, την περιοδοντίτιδα, που επιτίθεται στα ούλα, στα οστά και στους συνδετικούς ιστούς των δοντιών, οι οποίοι χαλαρώνουν με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα την τελική απώλεια των δοντιών. Η ασθένεια των ούλων είναι η βασική αιτία της απώλειας δοντιών. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε εγκαίρως το πρόβλημα, υιοθετώντας ένα εντατικό πρόγραμμα στοματικής φροντίδας.

Από την ουλίτιδα στην περιοδοντίτιδα

Η βιομεμβράνη μεγαλύτερου πάχους μπορεί να ερεθίσει τα ούλα και να πυροδοτήσει την άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Έτσι τα ούλα χάνουν το υγιές ροζ χρώμα τους, εμφανίζουν ερυθρότητα και οίδημα και γίνονται πιο μαλακά. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα η ουλίτιδα, που αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο της ασθένειας των ούλων και είναι απολύτως αναστρέψιμη, μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή πάθηση, την περιοδοντίτιδα, η οποία πλήττει τα οστά των ούλων.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα

Και οι δύο αυτές ασθένειες προσβάλουν τα δόντια και προκαλούν κοινά συμπτώματα. Ένα από τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι ότι προκαλούν φλεγμονές στα δόντια που εκδηλώνονται με ερεθισμένα ούλα κόκκινου χρώματος, τα οποία πολλές φορές ματώνουν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Ακόμη, ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι οι ασθενείς νιώθουν συχνά ενόχληση στα ούλα τους αλλά και δυσφορία κατά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Από την άλλη, μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο παθήσεων είναι ότι η ουλίτιδα είναι θεραπεύσιμη και οι βλάβες που προκαλεί στα δόντια μπορούν να επιδιορθωθούν μέσα από κατάλληλη θεραπεία που εφαρμόζεται από τον οδοντίατρο και περιλαμβάνει τακτικούς καθαρισμούς.

Αντίθετα, η περιοδοντίτιδα δεν είναι θεραπεύσιμη ούτε και οι επιπτώσεις της. Όμως, ο οδοντίατρος μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση του ασθενούς και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία προκειμένου να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Μία άλλη διαφορά που έχουν αυτές οι παθήσεις είναι ότι η ουλίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, ενώ η περιοδοντίτιδα φαίνεται να προτιμά όσους έχουν ξεπεράσει τα 40 έτη.

Η σημασία του σωστού καθαρισμού των δοντιών

Ευτυχώς τόσο η ουλίτιδα όσο και η περιοδοντίτιδα μπορούν να αποφευχθούν μέσω του σχολαστικού και καθημερινού καθαρισμού των δοντιών. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και ιδανικά μετά από κάθε γεύμα και κατανάλωση γλυκού. Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα η οποία θα ικανοποιεί τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, ιδιαίτερα αν τα δόντια και τα ούλα σας είναι ευαίσθητα.

Όμως, το βούρτσισμα από μόνο του δεν αρκεί. Θα πρέπει να προμηθευτείτε το κατάλληλο στοματικό διάλυμα αλλά και οδοντικό νήμα προκειμένου να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα. Φροντίστε να αφιερώνετε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα σας για την σχολαστική καθαριότητα των δοντιών σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.