Ποιες είναι οι Αιτίες της Περιοδοντικής Νόσου

#1 Οδοντική πλάκα

Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης της ασθένειας των ούλων είναι η οδοντική πλάκα, ένα παχύ επίχρισμα βακτηρίων που αναπτύσσεται επάνω στα ούλα και τα δόντια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με το καθημερινό βούρτσισμα, τη χρήση οδοντικού νήματος και τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Εκατομμύρια ενήλικες υποφέρουν από κάποιο είδος ασθένειας των ούλων. Τα καλά νέα είναι ότι η ασθένεια των ούλων σε πρώιμα στάδια είναι αναστρέψιμη. Απλώς θα πρέπει να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες. Πολύ βασικός παράγοντας είναι επίσης ο έλεγχος των δοντιών σας από τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

#2 Κάπνισμα

Το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία των ιστολογικών κυττάρων των ούλων, με αποτέλεσμα το στόμα να είναι πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, όπως η ασθένεια των ούλων.

#3 Ορμονικές μεταβολές

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μερικές φορές ακόμα και κατά την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα των ορμονών αυξομειώνονται, καθιστώντας τα ούλα πιο ευάλωτα στην ασθένεια των ούλων. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλες οι γυναίκες που εγκυμονούν έχουν προβλήματα με τα ούλα ή τα δόντια τους. Απλώς, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα της στοματικής υγείας σας για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων. Ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι φλεγμονές των ούλων. Τα ούλα φαίνονται ερεθισμένα, διογκωμένα και κόκκινα, ενώ μπορεί να ματώνουν μετά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος (αν έχετε ανάλογα συμπτώματα, να ξέρετε ότι συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό).

#4 Φαρμακευτικές αγωγές

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες στην παραγωγή και τη ροή του σάλιου, προκαλώντας ξηροστομία που ευνοεί την πιο γρήγορη εξάπλωση των βακτηρίων. Αν ανησυχείτε για την κατάσταση των ούλων σας, συζητήστε την αγωγή που λαμβάνετε με τον γιατρό σας.

#5 Διατροφικές ελλείψεις

Δεν είναι εύκολο να λαμβάνετε καθημερινά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα ούλα σας. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και βιταμίνη C είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στα ούλα.

#6 Στραβά δόντια

Αν τα δόντια σας επικαλύπτονται, είναι στραβά ή προεξέχουν, ενδέχεται να προσφέρουν ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ασθένειας των ούλων. Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή ευθυγράμμιση της οδοντοστοιχίας δημιουργεί περισσότερα κενά, όπου ενδέχεται να συσσωρεύεται οδοντική πλάκα, που προκαλεί βλάβες στα δόντια και τα ούλα. (Συμβουλή: Θα πρέπει, λοιπόν, να επιμένετε ιδιαίτερα κατά το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος στα συγκεκριμένα σημεία.)

#7 Οικογενειακό ιστορικό

Αν υπάρχει ιστορικό ασθένειας των ούλων στην οικογένειά σας, θα πρέπει να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας, καθώς μπορεί να διατρέχετε ένα ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βακτηριακών λοιμώξεων.

Τι είναι η ουλίτιδα;

LISTERINE® Teeth & Gum Defence

LISTERINE® Teeth & Gum Defence Ήπια γεύση

LISTERINE® Total Care

5 τρόφιμα που μπορούν να βλάψουν το στόμα σας

4 συνήθειες που μπορούν να βλάψουν το στόμα σας