Σταματήστε το τρίξιμο των δοντιών: Μπορεί να προκαλεί ευαισθησία

Μπορεί να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας στη διάρκεια της ημέρας, άλλα ίσως να έχετε μια αρκετά διαδεδομένη συνήθεια που τα βλάπτει στη διάρκεια της νύχτας: το τρίξιμο των δοντιών. Ίσως να μην γνωρίζετε ότι έχετε αυτή τη συνήθεια και μπορεί να εκπλαγείτε, μόλις μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα.

Το τρίξιμο των δοντιών τη νύχτα μπορεί να έχει πολύ ελαφρά συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς αισθάνονται έναν πόνο στη γνάθο, όταν ξυπνάνε το πρωί. Επίσης, συχνά αναφέρεται ως σύμπτωμα ο επίμονος πονοκέφαλος στη διάρκεια της ημέρας. Επειδή, όμως, αυτά τα συμπτώματα συχνά παραβλέπονται, το νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών συνεχίζεται προκαλώντας πολλές βλάβες που δεν είναι αμέσως εμφανείς.

Το τρίξιμο των δοντιών (γνωστό επίσης και ως βρουξισμός) είναι μια αντίδραση του οργανισμού στο στρες, αλλά, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ευαισθησία στα δόντια, που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο στρες αλλά και πόνο. Η ζημιά εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς το τρίξιμο δημιουργεί μικροσκοπικές ρωγμές στο σμάλτο των δοντιών. Σταδιακά η οδοντίνη, η ευαίσθητη επίστρωση κάτω από το σμάλτο, βρίσκεται εκτεθειμένη και τα δόντια παρουσιάζουν ευαισθησία σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες.

Μην αφήνετε ένα πρόβλημα να δημιουργεί ένα ακόμα. Αν υποψιάζεστε ότι τρίζετε τα δόντια σας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τα σημάδια και θα σας χορηγήσει πιθανώς ένα ειδικό προστατευτικό μασελάκι. Αυτό θα βοηθήσει εσάς αλλά και τα δόντια σας να ξεκουραστείτε πραγματικά στη διάρκεια της νύχτας.

LISTERINE® Advanced Defence Sensitive

Γιατί η οδοντίνη είναι το ίδιο σημαντική με το σμάλτο των δοντιών

4 τρόποι ανακούφισης των ευαίσθητων δοντιών