Ποια μεταλλικά στοιχεία είναι σημαντικά για γερά δόντια;

Το σμάλτο είναι το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών και αποτελείται κυρίως από τον υδροξυαπατίτη, ένα συνδυασμό ασβεστίου και φωσφορικών ιόντων.

Το σμάλτο είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα και αρκετά ανθεκτικό, ώστε να αντιστέκεται στο δάγκωμα και το μάσημα των τροφών.

Η καλή κατάσταση του σμάλτου είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των εσωτερικών στρωμάτων των δοντιών, όπου βρίσκεται η πιο μαλακή οδοντίνη, η οποία περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νευρικές απολήξεις. Όταν το σμάλτο χάνει ορισμένα μεταλλικά στοιχεία του (το ασβέστιο και τα φωσφορικά ιόντα), αποδυναμώνεται και τα βακτήρια της πλάκας εισχωρούν στα εσωτερικά στρώματα του δοντιού, με αποτέλεσμα την πιθανή ανάπτυξη τερηδόνας. Επιπλέον, τα δόντια μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις κρύες, ζεστές και γλυκές τροφές.

Τα δόντια δέχονται επιθέσεις από τα οξέα των τροφών και των ροφημάτων αλλά και από τα οξέα που παράγουν τα βακτήρια της πλάκας. Συνεπώς, το σμάλτο απομεταλλώνεται (χάνει μεταλλικά στοιχεία) και αποδυναμώνεται καθημερινά, χάνοντας ασβέστιο και φωσφορικά ιόντα. Η αποδυνάμωση του σμάλτου κάνει τα δόντια πιο ευάλωτα στην τερηδόνα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Nightly Reset Ήπια Γεύση