ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΛΕΠΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ

Στοματική υγεία, χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας

ΕΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Η στοματική κοιλότητα φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων και μυκήτων. Όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί, που συνολικά είναι γνωστοί ως χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας, αποτελούν μέρος ενός στοματικού οικοσυστήματος. Συμβάλλουν στον σχηματισμό της στοματικής βιομεμβράνης, μιας μαλακής και κολλώδους εναπόθεσης που συσσωρεύεται επάνω και ανάμεσα στα δόντια. Τα βακτήρια αυτά τρέφονται με σάκχαρα και υπολείμματα τροφών που υπάρχουν στο στόμα.

Τα βακτήρια μιας ισορροπημένης χλωρίδας συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του στόματος, διατηρώντας τα δόντια και τα ούλα υγιή, καταπολεμώντας τις πολλές περιβαλλοντικές επιθέσεις και βοηθώντας στην προ-πέψη των τροφών.

Αν η βακτηριακή χλωρίδα δεν είναι ισορροπημένη, τα βακτήρια είναι βλαβερά για το στόμα. Επομένως, πρέπει να απομακρύνονται τακτικά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ

Το στόμα δέχεται καθημερινά επιθέσεις. Η χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ανάλογα με την ηλικία, τις ορμόνες, το άγχος... και πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Η ισορροπία της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας μπορεί να διαταραχθεί από τους εξής παράγοντες:

  • Κακή στοματική υγιεινή,
  • Καθημερινή διατροφή,
  • Κατανάλωση αλκοόλ,
  • Κάπνισμα,
  • Ορισμένες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος,
  • Λήψη αντιβιοτικών,
  • Ορθοδοντική θεραπεία
  • κ.λπ.

Όταν η ισορροπία της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας διαταραχθεί, τα βλαβερά βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τερηδόνα ή ουλίτιδα με την πάροδο του χρόνου. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των επιθέσεων, απαιτείται άριστη στοματική υγιεινή. Με το βούρτσισμα, τα στοματικά διαλύματα και τη χρήση οδοντικού νήματος, περιορίζετε την ανάπτυξη της πλάκας, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας και, κατ’ επέκταση, μειώνει τον πολλαπλασιασμό των βλαβερών βακτηρίων. Αυτές οι καθημερινές συνήθειες σας βοηθούν να προστατεύσετε τα δόντια και τα ούλα σας διατηρώντας καλή στοματική υγεία.

Κατάλογος υποσημειώσεων: