ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ – ΧΑΛΙΤΩΣΗ: ΑΙΤΙΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η χαλίτωση, δηλαδή η χρόνια δυσάρεστη αναπνοή, εκδηλώνεται με μια έντονα δυσάρεστη οσμή από το στόμα. Η αρκετά κοινή και συνηθισμένη πρωινή δυσοσμία του στόματος δεν οφείλεται στη χαλίτωση. Το ίδιο ισχύει και για τη δυσάρεστη αναπνοή που εμφανίζεται για λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση πολύ πικάντικων και εξωτικών πιάτων.

Το πρόβλημα της χαλίτωσης είναι η επίμονη δυσοσμία του στόματος που δεν εξουδετερώνεται ακόμα και μετά το βούρτσισμα των δοντιών, τη χρήση οδοντικού νήματος και τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αμηχανία και ντροπή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ συχνά διστάζουν να το αναφέρουν ακόμα και στον οδοντίατρό τους. Ωστόσο είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Που οφείλεται η χαλίτωση

Η χαλίτωση οφείλεται σε διάφορες αιτίες, το 80% των οποίων εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα. Οι πιο συνήθεις ύποπτοι είναι η τερηδόνα, οι περιοδοντικές νόσοι, τα σπασμένα σφραγίσματα και ο ελλιπής καθαρισμός των τεχνητών οδοντοστοιχιών.

Φυσικά μπορεί να οφείλεται και σε διατροφικούς παράγοντες. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες/χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι όξινες τροφές, τα γλυκά και, φυσικά, η κατανάλωση κρεμμυδιού και σκόρδου, σίγουρα ενισχύουν την κακοσμία του στόματος. Το ίδιο ισχύει και με την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο αν καπνίζετε.

Ποιες ομάδες τροφίμων ευθύνονται για τη χαλίτωση

Αν έχετε επισκεφτεί τον οδοντίατρό σας και έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η κακοσμία του στόματός σας να οφείλεται σε κάποια πάθηση των δοντιών ή των ούλων σας, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε την διατροφή που ακολουθείτε καθημερινά και αν χρειάζεται να κάνετε κάποιες αλλαγές. Δείτε παρακάτω ποιες ομάδες τροφίμων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κακοσμία του στόματος προκειμένου να τις αποφύγετε ή να τις βγάλετε από το διαιτολόγιό σας.

  1. Σκόρδο

Είναι γνωστό ότι το σκόρδο έχει μια έντονη μυρωδιά η οποία διαρκεί για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή του. Αυτό συμβαίνει διότι το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις με άσχημη μυρωδιά οι οποίες επιμένουν ακόμη και μετά το μαγείρεμά τους. Το ίδιο ισχύει και για το κρεμμύδι αλλά σε μικρότερο βαθμό.

  1. Γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας

Το κρέας και τα ζωικά παράγωγά του είναι πλούσια στις λεγόμενες ζωικές πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες αυτές αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην στοματική κοιλότητα. Όταν, λοιπόν, τα βακτήρια αυτά τραφούν από τις πρωτεΐνες απελευθερώνουν κάποιες ενώσεις πλούσιες σε θείο που είναι υπεύθυνες για την χαλίτωση στο στόμα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ψάρι.

  1. Προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη είναι εχθρός της υγιεινής των δοντιών. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη είναι εξαιρετική τροφή για τα βακτήρια που υπάρχουν και αναπτύσσονται στο στόμα. Όσο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια αυτά, τόσο περισσότερο μυρίζουν. Για αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γλυκό.

  1. Φυσικοί χυμοί φρούτων και καφές

Πολλοί είναι οι γιατροί που προτείνουν να καταναλώνουμε χυμούς φρούτων μέσα στην ημέρα αντί για τυποποιημένα ροφήματα. Ενώ αυτό είναι υγιεινό για τον οργανισμό μας, δεν είναι τόσο καλό για τα δόντια μας. Οι περισσότεροι χυμοί όπως ο χυμός πορτοκάλι έχει όξινο pH, γεγονός που κάνει τα βακτήρια στο στόμα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν την κακοσμία στο στόμα

Σε σπάνιες περιπτώσεις η χαλίτωση μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις των πνευμόνων, ορισμένες μορφές καρκίνου και λοιμώξεις των αμυγδαλών. Ενδέχεται επίσης να σχετίζεται με αιματολογικές νόσους ή παθήσεις των πνευμόνων και των νεφρών. Οι πιο κοινές ιατρικές αιτίες, ωστόσο, είναι ο διαβήτης, λόγω των διακυμάνσεων των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η οπισθορρινική καταρροή. Ακόμη και μια απλή ιγμορίτιδα μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή σας, λόγω της συσσώρευσης βλέννας.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε την χαλίτωση​

1.       Βουρτσίστε σωστά τα δόντια σας

Επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι αιτίες της χαλίτωσης οφείλονται σε παθήσεις στο εσωτερικό του στόματος, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι μια επαναξιολόγηση της τεχνικής βουρτσίσματος των δοντιών σας και πλύσεων του στόματος. Το βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να εστιάζετε στο βούρτσισμα της γλώσσας, όπου ζουν πολλά βακτήρια τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Βουρτσίστε τη γλώσσα, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και κάντε πλύσεις με στοματικό διάλυμα. Μην ξεχνάτε ότι το βούρτσισμα καθαρίζει μόνο το 25% του στόματος.

Αν δεν παρατηρήσετε καμία βελτίωση, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Μην αισθάνεστε φόβο ή αμηχανία να μιλήσετε για το πρόβλημά σας με έναν έμπειρο επαγγελματία. Το πιθανότερο είναι να διαγνώσει την αιτία του προβλήματος και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

2.       Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο στοματικό διάλυμα

Με τη χρήση στοματικού διαλύματος διασφαλίζετε το σωστό καθαρισμό ολόκληρου του στόματος. Θα πρέπει να αποφύγετε τα στοματικά διαλύματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα καθώς αυτό δημιουργεί έντονη ξηρότητα στο στόμα και στη συνέχεια κακοσμία. Αντίθετα, επιλέξτε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα με ευχάριστη γεύση προκειμένου να μπορέσει να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας ρουτίνα.

3.       Πιείτε περισσότερο νερό

Είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε το νερό για να επιζήσουμε. Όμως, σπάνια σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό είναι το νερό για την σωστή υγιεινή του στόματός μας. Πίνοντας αρκετό νερό μέσα στην ημέρα βοηθάμε τον οργανισμό μας να παράγει άφθονο σάλιο, κάτι που συμβάλει στη μείωση της ξηροστομίας που είναι ένας από τους παράγοντες της χαλίτωσης. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό προκειμένου να πίνετε αρκετές γουλιές νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4.       Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μαζί με το κάπνισμα είναι ένας κακός συνδυασμός για την συνολική μας υγεία και ιδιαίτερα για τα δόντια μας. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καθώς σε συνδυασμό με την ξηροστομία ενδέχεται να προκαλέσει χημικό έγκαυμα στο στόμα σας. Ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας, όπως ακριβώς θα κάνατε αν είχατε καταναλώσει ένα γλυκό.

Η σημασία του βουρτσίσματος και του στοματικού διαλύματος

Καθημερινά καταναλώνουμε πολλές τροφές, οι οποίες αφήνουν υπολείμματα στα δόντια μας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τις απομακρύνουμε είναι μέσω του σωστού βουρτσίσματος και της σωστής χρήσης του στοματικού διαλύματος, διαφορετικά ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Τα στοματικά διαλύματα όπως το Listerine, δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, συνεπώς μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε.

shutterstock_1542777107.jpg

Bad breath in the mouth

Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή