ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Όπως υποδηλώνει το όνομά της πάθησης, η ξηροστομία αναφέρεται στην δυσάρεστη αίσθηση ξηρότητας του στόματος. Είναι ένα συχνό φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς πολλές φορές μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα για πιο σοβαρές παθήσεις.

Η ξηροστομία συνήθως προκύπτει όταν η μειώνεται η παραγωγή σάλιου στο στόμα. Αυτές οι άγονες συνθήκες προκαλούν δυσκολία στην ομιλία, πονόλαιμο και ένα πολύ έντονο αίσθημα δίψας που δεν ικανοποιείται εύκολα.

Αν το πρόβλημα είναι επίμονο, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή. Γιατί; Το σάλιο, που έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί, επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο: απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών από το στόμα. Χωρίς την παρουσία σάλιου, τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών αρχίζουν να αποσυντίθενται, δημιουργώντας μια δυσάρεστη οσμή.

Τι προκαλεί την ξηροστομία;

Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Ορισμένα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται σε χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές για την υπέρταση, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή σάλιου. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν και οι θεραπείες με ακτινοβολία, οι παθήσεις των σιελογόνων αδένων, ο διαβήτης, η αναπνοή από στόμα (όπως στις περιπτώσεις της αλλεργικής ρινίτιδας), η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ξηροστομία, λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη.

Ακόμη, είναι γεγονός ότι το κάπνισμα τείνει να στεγνώνει την στοματική κοιλότητα, για αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγεται από τα άτομα που πάσχουν από ξηροστομία.

Ξηροστομία και ορμονικές διαταραχές

Η ξηροστομία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις ορμονικές διαταραχές. Για τον λόγο αυτό συχνά αποτελεί σύμπτωμα όσων βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλά και σε όσους έχουν διαταραχές στον θυροειδή τους. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι εγκυμονούσες και όσες θηλάζουν εξαιτίας των έντονων ορμονικών μεταβολών.

Ξηροστομία και εγκυμοσύνη

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το γυναικείο σώμα βιώνει πολλές και ραγδαίες αλλαγές λόγω των αυξημένων ορμονικών διαταραχών. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι η ξηροστομία που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους όπως:

  • Σκάσιμο στα χείλη
  • Έντονο αίσθημα δίψας
  • Κολλώδης αίσθηση στο στόμα
  • Άσπρη γλώσσα
  • Αίσθηση καύσου
  • Αλλαγή στην γεύση

Επιπτώσεις της ξηροστομίας

Αν η ξηροστομία δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, ενδέχεται να διαβρώσει τα δόντια και να προκαλέσει τερηδόνα, δυσκολία κατάποσης ή ομιλίας, ακόμα και απώλεια των δοντιών. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις η ξηροστομία συνδέεται με την κακοσμία του στόματος, κάτι που είναι πολύ δυσάρεστο για όσους συναναστρέφονται με πολλούς ανθρώπους καθημερινά, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Εάν διαπιστώσετε ότι πάσχετε από έντονη κακοσμία του στόματος που επιμένει, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας προκειμένου να εξετάσει το αν σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση.

Διαφορετικά μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκαλεί η ξηροστομία ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

  1. Μασήστε μια τσίχλα: Το μάσημα μιας τσίχλας χωρίς ζάχαρη διεγείρει την παραγωγή σάλιου χωρίς να επιβαρύνει τα δόντια με πρόσθετα σάκχαρα.
  2. Βάλτε στοματικό διάλυμα: Μια άλλη εναλλακτική είναι η χρήση στοματικού διαλύματος που καταπολεμά τα βακτήρια, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών.
  3. Αλλάξτε οδοντόβουρτσα: Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να αντικαθιστάτε συχνά την οδοντόβουρτσά σας με μία νέα. Το ιδανικό διάστημα αλλαγής είναι κάθε 2 με 3 μήνες. Σύμφωνα με έρευνες οι οδοντόβουρτσες συγκεντρώνουν πάνω τους πολλά βακτήρια είτε από το περιβάλλον είτε από το ανθρώπινο σώμα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο σταφυλόκοκκος. 
  4. Να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας: Δεν φτάνει μόνο να αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσά σας. Θα πρέπει να ακολουθήσετε μια καθημερινή ρουτίνα καθαριότητας των δοντιών σας η οποία θα περιλαμβάνει το συχνό βούρτσισμα των δοντιών (τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα), τη χρήση οδοντικού νήματος αλλά και στοματικού διαλύματος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
  5. Μειώστε την καφεΐνη και αυξήστε την ποσότητα του νερού: Η ενυδάτωση είναι βασικός παράγοντας που συμβάλει στην ελάττωση της κακοσμίας. Το νερό έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βακτήρια που ευθύνονται για την δυσάρεστη αναπνοή. Συνδυάστε την άφθονη κατανάλωση νερού με μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. 
  6. Επισκεφτείτε συχνά τον οδοντίατρό σας: Δεν θα πρέπει να αμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας προκειμένου να ελέγξει τα δόντια σας. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια αιτία που ίσως δεν αντιλαμβάνεστε και η οποία ευθύνεται για την κακή αναπνοή.