Καθημερινές συνήθειες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Όταν το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, η χρήση οδοντικού νήματος και το στοματικό διάλυμα δεν αρκούν για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές σας συνήθειες.

Τι διατροφικές συνήθειες έχετε;

Η κατανάλωση γλυκών είναι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα φυσικά βακτήρια του στόματος μετατρέπουν πολύ εύκολα τις γλυκές τροφές σε δυσάρεστες οσμές. Οι όξινες τροφές αποδυναμώνουν το σμάλτο, καθιστώντας τα δόντια σας ευάλωτα σε μολύνσεις και επιδεινώνοντας το πρόβλημα της δυσάρεστης αναπνοής. Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά ορισμένες φορές προκαλούν δυσπεψία και δεν μεταβολίζονται εύκολα, δημιουργώντας δύσοσμα θειούχα αέρια. Θα πρέπει ακόμα να σκεφτείτε καλά πριν να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Όταν δεν καταναλώνετε αρκετούς υδατάνθρακες, ο οργανισμός ξεκινά να αποσυνθέτει άλλα λιπαρά και πρωτεΐνες για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής. Τι θα πρέπει να κάνετε: Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, με επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, όπως ανανάς, ακτινίδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Έχετε άγχος;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά το άγχος δεν εκδηλώνεται μόνο με την έντονη εφίδρωση στις παλάμες των χεριών και τις ταχυπαλμίες. Οι γρήγορες αναπνοές ενδέχεται να προκαλέσουν ξηροστομία και την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών στο στόμα.  Οι περίοδοι νηστείας μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία πέψης, λόγω της έλλειψης ενζύμων στο στομάχι. Χωρίς τα ένζυμα, οι άπεπτες τροφές που δεν έχουν διασπαστεί απελευθερώνουν οσμές που καταλήγουν στο στόμα.

Πόσο συχνά καταναλώνετε αλκοόλ;

Όσο συχνότερα πίνετε αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσετε δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ προκαλεί ξηροστομία, ενώ ταυτόχρονα παρατείνει την παρουσία βακτηρίων έως και 10 ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Είστε λάτρης του καφέ;

Ο καφές μπορεί να είναι μια αγαπημένη πρωινή συνήθεια, ωστόσο η καφεΐνη μειώνει την παραγωγή σάλιου. Λιγότερο σάλιο σημαίνει αύξηση των βακτηρίων που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Επίσης, λόγω της απουσίας σάλιου, τα υπολείμματα τροφών από το τελευταίο σας γεύμα ξεκινούν να διασπώνται στο στόμα σας.

Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Cool Mint

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Fresh Burst

Τι είναι η χαλίτωση

Κοινά ιατρικά προβλήματα που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Ξηροστομία και δυσάρεστη αναπνοή

Οι 5 βασικές τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή