Κοινά ιατρικά προβλήματα που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Συχνά η δυσάρεστη αναπνοή αποδίδεται στους συνήθεις υπόπτους, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο και ο καφές. Ορισμένες φορές, όμως, δεν είναι αυτές οι αιτίες του προβλήματος. Μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις διατροφικές σας συνήθειες. Δείτε παρακάτω μερικές όχι και τόσο προφανείς αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής:

Στομαχικές διαταραχές

Η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα ή οι διαταραχές του εντέρου συχνά επαναφέρουν στο στόμα σας τις οσμές των τροφίμων που έχετε καταναλώσει πρόσφατα. Ένα άλλο κοινό πεπτικό πρόβλημα είναι η ανισορροπία ανάμεσα στα καλά και τα κακά βακτήρια του εντέρου. Οι τροφές δεν διασπώνται σωστά, με αποτέλεσμα τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, την υπερανάπτυξη μυκήτων ή τη διαδικασία ζύμωσης, δηλαδή την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής.

Συμφόρηση στα ιγμόρεια

Ορισμένες φορές η ρινική καταρροή συνοδεύεται από μια επίμονη δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού (οπισθορρινική καταρροή), η οποία ουσιαστικά ευνοεί τη συγκέντρωση και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Στην περίπτωση φλεγμονής των ιγμόρειων, το οίδημα εμποδίζει τη βλέννα να διοχετευθεί, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται, επιτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων και την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής. Αν πιστεύετε ότι η δυσάρεστη αναπνοή σας οφείλεται σε κάποια φλεγμονή στα ιγμόρεια, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, που μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.

Διαβήτης

Επειδή ο διαβήτης προκαλεί διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφήνει το στόμα σας ευάλωτο σε περιοδοντικές νόσους που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Η παρουσία επιπλέον γλυκόζης στα δόντια και στα ούλα αυξάνει την ανάπτυξη βακτηρίων και την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντικής νόσου, ουλίτιδας και λοιμώξεων. Σε αυτό το σημείο η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά, καθώς οι φλεγμονές που προκαλούνται από αυτές τις παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και ουσιαστικά να επιδεινώσουν το πρόβλημα του διαβήτη.

Φαρμακευτικές αγωγές

Ορισμένες φορές λαμβάνουμε φάρμακα για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και καταλήγουμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο. Υπάρχουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως φάρμακα για την υπέρταση, αντισταμινικά και αντικαταθλιπτικά, που ίσως προκαλούν ξηροστομία. Η ξηροστομία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση δυσάρεστης αναπνοής, καθώς εμποδίζει την παραγωγή σάλιου στο στόμα. Επίσης, ορισμένα φάρμακα εκλύουν χημικές ουσίες στον οργανισμό που μεταφέρουν την οσμή τους απευθείας στο στόμα.

Λύσεις για τη δυσάρεστη αναπνοή

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Cool Mint

Στοματικό Διάλυμα LISTERINE® Fresh Burst

Τι είναι η χαλίτωση

Ξηροστομία και δυσάρεστη αναπνοή

Οι 5 βασικές τροφές που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή

Καθημερινές συνήθειες που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή